Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÉLESEK 9.

2019.09.29

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

DIÓS BÉLES 03.
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 tojás, 1 dkg élesztő, kevés tej. Töltelék: 6 tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg dió, citromhéj, 10 dkg lekvár

Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és egy kis tejben feloldott élesztőt.
Gyorsan összegyúrjuk, és két részre osztjuk. Az egyik rész valamivel több legyen. A nagyobbik cipót vékonyra nyújtjuk, és a kikent, lisztezett tepsibe elsimogatjuk. A tojássárgákat a cukorral jó habosra keverjük, hozzávegyítjük a darált diót és a tojások felvert habját. A lekvárral megkent tésztára ráöntjük, és a másik lappal befedjük.
Lassú tűzön sütjük 20-30 percig.
Vigyázva deszkára borítjuk, hosszúkás szeletekre vágjuk, és cukorral meghintjük.

HAGYMÁS BÉLES
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 50 dkg vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 nagy csokor zöldpetrezselyem, 3 evőkanál rizsliszt, mokkáskanálnyi curry és ugyanennyi őrölt mustármag, ízlés szerint só és törött fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág

Elkészítése:
A megtisztított, nagyon apróra vágott vöröshagymát felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk és hűlni hagyjuk. Közben a tejfölt simára keverjük a fűszerekkel, a rizsliszttel, az egyik tojás sárgájával és a felvert tojásfehérjékkel. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot, a finomra metélt zöldpetrezselymet, a kihűlt, pirított vöröshagymát, és jól összedolgozzuk. A felengedett leveles tésztát két részre vágjuk. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, a szélére egy csíkban felkenjük a töltelék felét, majd szorosan felcsavarjuk. Két végét benyomkodjuk, és sütőlemezre tesszük.
A másik tésztadarabot ugyanígy megtöltjük.
A rudak tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával, és előmelegített forró sütőbe tolva, kis lángon 30-35 percig sütjük.
Csak akkor szeleteljük fel, ha már kihűlt.

KÁPOSZTÁS BÉLES 01.
Recept Kisgyalánból
Hamar elkészíthető és kedvelt étel Kisgyalánban.
Négy személyre szóló receptjét Bóna Lászlónétól kaptuk.
Hozzávalók:
70 deka liszt, egy közepes fej káposzta, 15 deka zsír, 1 pohár tejföl, 1 tojás, egy csipetnyi bors és ízlés szerint só

Elkészítése:
A lisztet összegyúrjuk a tojással, a tejföllel és a zsiradékkal, majd vékonyra kisodorjuk, és tenyérnyi téglalapokra fölvágjuk. A káposztát lereszeljük, késhegynyi magyarborssal, némi sóval zsiradékban megsütjük. Ezt a tölteléket halmozzuk a tésztakockák egyik felére, az üresen maradt tészta-felet visszahajtjuk, és rányomkodjuk.
A tetejét megkenhetjük tojás sárgájával, majd forró sütőben kisütjük.
A káposztás töltelék helyett használhatunk kemény vagy beszáradt lekvárt is.

KÁPOSZTÁS BÉLES 02.
Hozzávalók:
egy nagy fej vagy két kisebb fejes káposzta, olaj, őrölt bors, só, liszt, zsír, 1 kg liszt, 0.5 l langyos sós víz

Elkészítése:
A káposztát lereszeljük, kicsit sózzuk, majd olajat teszünk melegedni, és a levet engedett káposztát, kinyomkodva tesszük, az olajba addig pároljuk, amíg olyan félig puha nem lesz, ekkor finoman borsozzuk. Tehát mint a káposztás tésztához csinálnánk.

De nem szabad teljesen megpuhítani, mert a sütőben sülés is közben is puhul. Az 1 kg liszt 3/4-ét tálba öntjük kb. 2-3 ek zsírral elmorzsoljuk, és fokozatosan hozzáöntjük a meleg, sós vizet addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát kapunk majd pihentetjük kb. 15 percet.
Majd kinyújtjuk a tésztát, rakunk egy sor káposztát és tekerünk egyet a tésztán, hogy a káposzta belül legyen, levágjuk a csíkot, kicsit megpaskoljuk, hogy lapos legyen és felszeletelve kiolajozott tepsibe rakjuk és a szeletek tetejét is megolajozzuk, és ha már az egyik oldala megpirult, akkor megfordítjuk!

KARIKÁS PALACSINTA-BÉLES
Hozzávalók:
60 dkg alma, 10 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 3 tojás, 25 dkg porcukor, 5 dl tej, 10 dkg dió, 8 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 2 cl rum, 2 cl cseresznyepálinka, só, 1 dl tejföl

Elkészítése:
Kevés tejben felforraljuk az élesztőt. A maradék tejbe belekeverjük a lisztet, a tojások sárgáját, 5 dkg porcukrot és kevés sót. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd 10 percnyi pihentetés után belekeverjük a felvert tojáshabot. Ebből a kelt tésztából palacsintákat sütünk.
Közben a reszelt almát a porcukorral, a darált dióval, a megmosott mazsolával, rummal és cseresznyepálinkával sűrűre főzzük.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, egyenként feltekerjük, 3 cm vastagra felszeleteljük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, s tejföllel leöntve megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

KÁSÁS BÉLES
Hozzávalók:
félcipónyi rétestészta, 20 dkg hántolt köles, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál zsír, 1 tojássárgája

Elkészítése:
A jól kidolgozott rétestésztából a szokásosnál vastagabb (kb. 1 mm-es) réteslapot nyújtunk. Bekenjük langyos zsírral, és kétszeresre hajtva 10-12 cm-es kockára vágjuk. Meleg helyen pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
A megmosott kölest 1 kanálnyi zsíron megfakasztjuk, felöntjük sós, meleg, vízzel, megfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy csak annyi vizet használjunk, amennyi el is fő. Ezután a megborsozott töltelékből 1-1 kanálnyit a kockákra vágott réteslapok közepére halmozunk. A tészta sarkait felhajtjuk és a csúcsánál kissé megtekerve, összecsípjük.
A tetejét felvert tojássárgába mártott kenőtollal megkenjük.
Kizsírozott tepsiben ropogósra sütjük.

KOLOZSVÁRI HÚSOS BÉLES
Hozzávalók:
50 dkg sült vagy főtt sertés- és marhahús, 2 dl tejföl, 30 dkg lisztből kelt tészta, zsiradék, só

Elkészítése:
Kelt tésztát készítünk, nem túl vékonyra kinyújtjuk, az egyik felét zsiradékkal kikent tepsiben félig megsütjük. Kivesszük, egyenletesen elosztjuk rajta a húsréteget, amely 2 dl tejföllel összekevert, apróra vágott sertés- és marhahúsból áll. A tészta másik feléből fedőlapot készítünk, ráhelyezzük, visszatesszük a sütőbe, és a felső lángon megsütjük.
Kockákra vágva tálaljuk, savanyúságot adhatunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.