Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK 2.

2018.11.19

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

 

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 01.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 kanál tejföl, 2 tojássárgája, egy késhegynyi sütőpor, csipet só
Töltelék:
60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár

Elkészítése:
A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, a tojássárgákat, egy csomag vaníliás cukrot, kevés reszelt citromhéjat, a megtisztított mazsolát, a cukrot, és végül a tojások felvert habját. Ha a túrót nedvesnek találjuk, előbb ruhán keresztül kinyomkodjuk, vagy több darát hintünk a tésztára, hogy a nedvességet felszívja.
Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

 

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 02.
Hozzávalók a tésztához:
1 doboz tejföl, 1 doboz zsír, 1 doboz cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag szárított élesztő, amennyi lisztet felvesz
A töltelékhez:
1 kg alma, búzadara, ízlés szerint cukor, fahéj

Elkészítése:
A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya) és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk.
A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük.
Ugyanígy túróval is meg lehet tölteni, úgy is nagyon finom!

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 03.
Hozzávalók:
réteslap 1 csomag, finommetélt 30 dkg, sovány tehéntúró 50 dkg, tojás 4 db, margarin 10 dkg, cukor 20 dkg, mazsola 3 dkg, tejföl 5 dl, vaníliás cukor 1 csomag, reszelt citromhéj
Töltelék:
60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár

Elkészítése:
A töltelék elkészítése az előbbihez hasonló. Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

BURGONYÁS BÉLES 01.
Hozzávalók 8 személyre:
1 kg liszt, élesztő, tej, 1 evőkanál cukor, 1 kocka margarin, só, bors, étolaj, 1 tojás, 4 dl tejföl, 70 dkg burgonya

Elkészítése:
A lisztből, 1 tojásból, langyos tej- élesztő-cukor keverékével és egy kevés étolajjal egyszerű kelt tésztát készítünk. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és forrón burgonyanyomóval áttörjük. Hozzákeverjük a margarint, a 4 dl tejfölt, sót, bőven őrölt borsot és kevés cukrot. Kellemes, pikáns püré lesz a végeredmény. A megkelt tésztából négy cipót formálunk, egyenként kinyújtjuk, és kivajazott tepsibe fektetünk egyet. Erre kerül a töltelék fele. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojás sárgájával, és előmelegített sütőben sütjük, 180 fokon, amíg szép piros lesz a teteje. Miután mindkét adagot kisütöttük, nagy, 10x10 cm-es kockákra vágjuk, és melegen tálaljuk.
Kitűnő sörkorcsolya, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásnak is megfelel.

BURGONYÁS BÉLES 02.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 2 tojás, 0,5 liter tej, 20 dkg rétesliszt, só, vöröshagyma, libazsír

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és vékony hasábokra vágjuk. Kizsírozott kisebb tepsibe terítjük, és 200 fokos sütőben időnként megforgatva szép pirosra sütjük. Két tojásból és a tejből meg a lisztből sós palacsintatésztát keverünk, és a megsült burgonyára öntjük. A tetejét karikákra vagy apró kockákra vágott hagymával gazdagon meghintjük, és a sütőbe visszatolva, a lángot mérsékelve az egészet kocsonyásra sütjük.
Kockákra vágva, melegen adjuk asztalra.
Készülhet fagyasztott hasábburgonyából is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.