Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK 3.

2018.12.20

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSOKOLÁDÉS BÉLES
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor (nálam 2-3 evőkanál), tejföl (ez nálam kb. 3 evőkanál volt.)
A töltelékhez:
25 dkg porcukor, 6 tojás, 15 dkg puhított csoki (pl. 7 dkg étcsoki, + 2 evőkanál keserű kakaópor), 15 dkg darált dió

Elkészítése: A puha vajat a liszttel elmorzsolom és hozzákeverem a tojássárgáját, a cukrot, és a tejfölt is. Könnyű tésztává gyúrom.
Fél órára hűtőszekrénybe teszem.
A 6 tojást szétválasztom és a fehérjéket 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verem (összesen 7 tojásfehérjét, mert hozzáadom azt, ami a tésztájából kimaradt).
A töltelékhez a porcukrot habosra keverem a tojások sárgájával. Majd hozzáadom a mikróban felolvasztott étcsokit, (+ kakaóport), a darált diót és beleforgatom a tojások keményre felvert habját.
A tésztát kettéosztom, kinyújtom, és felével kibélelek egy közepes méretű vajjal, liszttel előkészített tepsit.
Ráöntöm a tölteléket, majd befedem a maradék tésztával.
Egy-két helyen villával átszurkálom és nagyjából 180 fokon 35-40 percig sütöm.

DEBRECENI BÉLES 01.
Rétestészta:
liszt 50 dkg, tojás 1 db, só 1 késhegynyi, zsír 3 dkg, vaj 25 dkg
Töltelék:
gyümölcsíz 15 dkg, vaníliás cukor 5 dkg

Elkészítése:
Készítünk rétestésztát, apró cipókra osztjuk, és félretesszük pihenni. Pihentetés után egyet deszkán vékonyra kinyújtunk. Erősen, olvasztott vajjal bekenjük, rányújtjuk a másikat, ismét megkenjük, és addig folytatjuk, míg a tészta el nem fogy. (Tehetünk 6-8-at is egymásra!) Azután vajjal locsoljuk, nyolcrétűre összehajtjuk, és másnapig pihentetjük.
Felhasználás előtt elnyújtjuk, apró kockákra vágjuk, tetszés szerinti ízzel töltjük, szemben fekvő sarkait összefogjuk, és forró sütőben, nem túl gyorsan sütjük.

DEBRECENI BÉLES 02.
Hozzávalók a tésztához:
Liszt 40 dkg, zsír 15 dkg, porcukor 1 ek., tojássárgája 1 db, só 1 késh., tejföl 1 ek
Töltelék:
tejföl 2 dl, tojássárgája 1 db, vaníliás cukor 5 dkg.

Elkészítése:
A lisztet eldörzsöljük 3 dkg zsírral, sóval, hozzáadjuk a porcukrot, tojássárgáját, tejfölt és annyi langyos vizet, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, cipóra formáljuk, tányér nagyságúra kinyújtjuk, tetejét megzsírozzuk, tállal leborítva, fél óráig pihentetjük. Kinyújtjuk, mint a rétestésztát, kicsit szikkadni hagyjuk, összehajtjuk, négy oldalát folyton zsírozzuk, (a zsírt egy kicsit hagyjuk rajta megfagyni) és könyvnagyságúra alakítjuk. Egy napig állni hagyjuk, használat lőtt 1 cm vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk, és vaníliás cukorral kevert tejföllel töltjük.
Négy sarkát összefogva forró sütőben, nem túl gyorsan sütjük.

DEBRECENI BÉLES 03.
Rétes:
liszt 1 kg, zsír 5 dkg, cukor 1 ek., tejföl 4 ek., tojássárgája 4 db, só 2 késh., zsír 20 dkg.
Töltelék:
tojás 3 db, porcukor 10 dkg, vanília 1/4 rúd, túró 50 dkg, mazsola 5 dkg, dara 1 kk., só 1/2 késh.

Elkészítése:
A lisztet 5 dkg zsírral jól eldörzsöljük, tegyünk bele kevés sót, evőkanál cukrot, 4 kanál tejfölt, 4 tojássárgáját, és langyos vízzel rétestésztát dolgozzunk ki. Egy órát pihenni hagyjuk, kinyújtjuk, zsírral bekenjük és hajtogatjuk, mint az írós-vajas tésztát, félórai időközökben. Utolsó nyújtáskor fél kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kockákra vágjuk. és a következő töltelékkel töltjük: 3 tojás sárgáját, 10 dkg porcukorral habosan kikeverünk, teszünk bele vaníliát, pici sót, 5 dkg mazsolát, fél kiló szitán áttört túrót, 1 kávéskanál darát, és a 3 tojás felvert habját.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.