Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK 4.

2019.02.14

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

DEBRECENI BÉLES 04.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 2-3 dl tejföl, só, 1 tojás, 20 dkg zsír; töltelék: 20 dkg lekvár vagy 15 dkg hámozott törött mandula, 10 dkg mazsola, 20 dkg cukor

Elkészítése:
Ötven dkg lisztből sóval, a tojással és a tejföllel puha tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Húsz dkg zsírt 20 dkg liszttel összevegyítünk, rákenjük a fenti tésztára, és az egészet összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát szoktuk. Tízpercnyi időközökkel hajtogassuk össze négyszer. Végül kinyújtjuk félujjnyi vastagra, és négyzetekre vágjuk.
Mindegyik közepébe teszünk egy kanál tölteléket.
A tészta négy sarkát szorosan összefogjuk, tenyerünkkel lapítsuk jól el, hogy a töltelék sehol se látsszék ki belőle.
A tepsiben egymás mellé rakva megkenjük zsírral, és rózsaszínűre sütjük előmelegített sütőben.

DEBRECENI BÉLES 05.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 2-3 dl tejföl, só, 1 tojás, 20 dkg zsír; töltelék: 20 dkg lekvár vagy 15 dkg hámozott törött mandula, 10 dkg mazsola, 20 dkg cukor

Elkészítése:
Ötven dkg lisztből sóval, a tojással és a tejföllel puha tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Húsz dkg zsírt 20 dkg liszttel összevegyítünk, rákenjük a fenti tésztára, és az egészet összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát szoktuk. Tízpercnyi időközökkel hajtogassuk össze négyszer. Végül kinyújtjuk félujjnyi vastagra, és négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy kanál tölteléket. A tészta négy sarkát szorosan összefogjuk, tenyerünkkel lapítsuk jól el, hogy a töltelék sehol se látsszék ki belőle.
A tepsiben egymás mellé rakva megkenjük zsírral, és rózsaszínűre sütjük előmelegített sütőben.

DEBRECENI GESZTENYÉS BÉLES
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 30 dkg gesztenyepüré, 10 dkg dió, 50 dkg meggy vagy szilva, 6 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 cl rum

Elkészítése:
A kimagozott és rumban megáztatott gyümölcsöt belekeverjük a burgonyanyomón áttört gesztenyepürébe, hozzáadjuk a darált diót és a zsemlemorzsát.
A rétestésztát a szokásosnál vastagabbra nyújtjuk, vagy több rétegben egymásra helyezzük, vajjal meglocsoljuk.
Ráhalmozzuk a tölteléket, feltekerjük, tetejét vajjal kenjük és megsütjük.

DIÓS BÉLES 01.
Tészta:
liszt 30 dkg, vaj 22 dkg, porcukor 10 dkg, citrom 1 db, tojás 1db.
Töltelék:
cukor 15 dkg, mandula, vagy dió 15 dkg, gyümölcs íz 15 dkg, tojás 4 db, vanília 1/2 rúd, cukor 5 dkg

Elkészítése:
Lisztet vajjal eldörzsölünk, teszünk bele egy egész citrom levét, és reszelt héját, egy egész tojást, mindezt könnyű tésztának gyúrjuk össze. Két részre osztjuk, és vékony lapokat nyújtunk ki, az egyiket tepsibe tesszük, finom ízzel megkenjük, és a következőkkel töltjük: 15 dkg cukrot 4 tojássárgájával habosra keverünk, azután 15 dkg darált dióval, vagy mandulával és végül 4 tojás keményre vert habjával összekeverjük.
A tészta másik lapját ráborítjuk, és kisütjük.
Vaníliás cukorral meghintjük.

DIÓS BÉLES 02.
Elkészítése:
30 deka lisztet 1 Váncza-sütőporral, 3 deka cukorral, 1 tojás sárgájával és 12 deka zsírral jól eldolgozunk.
Nagyobb részét tepsiben egyenletesen szétnyomkodjuk, barackízzel megkenjük és a következő diótöltelékkel, borítjuk:
14 deka porcukrot 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 15 deka darált dióval, 1 kanálka rummal, 2 tojás sárgájával és 3 tojás keményre vert habjával elkeverünk.
A diótölteléket a tészta másik felével betakarjuk, villával megszurkáljuk és tojásos bekenés után forró sütőben, szép pirosra sütjük.
Kihűlés után négyzetes darabokra vágjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.