Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÁSZÁRMORZSÁK, DARAGALUSKÁK, SMARNIK 5.

2019.08.15

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSERESZNYÉS MORZSA
Hozzávalók:
2 db tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 3,5 dl tej, 1,5 dl tejföl, 5 dl liszt, 3 db tojás felvert fehérje, 50 dkg kimagozott cseresznye

Elkészítése:
A tojássárgákat habosra kavarjuk a cukorral.
Hozzáadjuk a tejet, a tejfölt, a lisztet, és a felvert tojásfehérjét, végül a kimagozott cseresznyét.
Vajjal kikent tepsiben megsütjük, villával apróra tördeljük.
Tálalása:
Cukorral meghintve tálaljuk.

 

DARAMORZSA 01.
Hozzávalók: 15 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 db tojás, 5 dl tej, 30 dkg búzadara, citromhéj, só

Elkészítése:
A fele mennyiségű zsírt a fele cukorral, a tojások sárgájával, csepp sóval simára keverjük.
Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a darát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Kb. 25-30 percig állni hagyjuk, hogy a dara a tejben megfelelően megduzzadhasson, majd lazán belekeverjük a megmaradt cukorral felvert tojásfehérjét.
A zsír másik felét tepsibe téve felolvasztjuk, beleöntjük a darát, és mérsékelten meleg sütőben megsütjük.
Amikor megsült, villával apróbb darabokra szaggatjuk, és meghintjük porcukorral.
Elkészítési idő: 40 perc

DARAMORZSA 02.
Hozzávalók:
15 dkg búzadara, 6 dl tej, 3 db tojássárgája, kevés só, 3 db tojásfehérje, 10-12 dkg vaj

Elkészítése:
A búzadarát leöntjük a tejjel, majd a tojások sárgáját egyenként, kevés sót és a tojások felvert fehérjét hozzákeverjük.
Ezután egy lábasban a vajat felolvasztjuk, beleöntjük a tésztánkat, és állandóan kavargatva addig sütjük, amíg az egész pép egy tömegben a lábasról leválik.
Ekkor sütőbe tesszük, és addig sütjük, - közben gyakran villával kevergetve és morzsolgatva -, amíg szépen megpirul.
Ha készen van megcukrozzuk és mazsolát keverünk közé.

DARAMORZSA 03.
Hozzávalók:
30 dkg búzadara, 3 tojás, 5 dl tej, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg mazsola, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj; a tálaláshoz 20 dkg folyós (vagy kevés vízzel hígított) sárgabaracklekvár

Elkészítése:
A búzadarára ráöntöm a tejet, és jól összekeverem.
Legalább 1 órán keresztül hagyom pihenni, ennyi idő alatt a búzadara kissé megduzzad.
Ezután begyújtom a sütőt.
A darás keverékhez hozzáadom a tojások sárgáit, a sót, beleszórom a reszelt citromhéjat meg a cukor felét, és az egészet alaposan összedolgozom. A tojások fehérjéből kemény habot verek, amit óvatosan, kis adagonként hozzákeverek a masszához.
Egy nagy, lapos serpenyőbe teszem a vajat, majd felforrósítom, és a tésztát beleöntöm.
Nem keverem meg, hanem néhány perc után a forró sütőbe teszem. Addig sütöm, amíg az egész megkocsonyásodik.
Ekkor apróra összevagdosom, és hozzáadom a közben megmosott, leszárazott mazsolát, valamint a megmaradt cukrot. Ismét visszateszem sütőbe, majd kb. 10 percig sütöm.
Kivéve ismét összetöröm az egészet, ezután pedig még néhány percre újra visszateszem a sütőbe.
Tálaláskor meghintem egy kevés porcukorral és megöntözöm a baracklekvárral.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÁSZÁRMORZSÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.