Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÁSZÁRMORZSÁK, DARAGALUSKÁK, SMARNIK 6.

2020.02.26

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ISII SMARNI
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 5 dl tej, 3 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 10 dkg őrölt mandula, 3 db tojásfehérje felverve

Elkészítése:
A lisztet a tejjel és a tojássárgájával simára keverjük.
Hozzáadjuk a fölolvasztott vajat, az őrölt mandulát és a felvert tojásfehérjét.
Vajon, vagy olajon smarni módon megsütjük.

 

KAROTTÁS CSÁSZÁRMORZSA
Hozzávalók:
1 tasak Császármorzsa, 1 kg karotta, 25 dkg mag nélküli (konzerv) sárgabarack, 1 narancs, 2 citrom, 35 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, tejszínhab

Elkészítése:
Készítsük el a császármorzsát az előírás szerint, és simítsuk egy tálalótálra.
Tisztítsuk meg a karottát, vágjuk egyforma, kicsi darabokra, és kevés vízben pároljuk puhára.
Főzzük sziruppá a cukrot kb. 2 dl vízben, öntsük a karottára.
Adjuk hozzá a kipréselt narancs- és citromlevet, valamint a sárgabarack nagyobb részét.
Főzzük sűrűre.
Keverjük hozzá a vaníliás cukrot, és halmozzuk a császármorzsára.
Végül szórjuk meg apróra vágott sárgabarackkal, és díszítsük tejszínhabbal.

MEGGYES CSÁSZÁRMORZSA
Hozzávalók 4 személyre:
5 tojássárgája, 3 evőkanál, + 1 evőkanál CANDEREL édesítőpor, (a szóráshoz), 2.5 dl tej, 15 dkg liszt, 4 dkg darált mandula, 3 tojásfehérje, 1 üveg magozott meggybefőtt, (720 ml), 2 evőkanál rum (vagy pálinka), 5 dkg vaj, 2 evőkanál mandulaforgács
Tipp:
A sütéshez használjunk teflonbevonatú serpenyőt.

Elkészítése:
A tojássárgákat 3 evőkanál CANDEREL édesítőporral habosra keverjük.
A tejet, a lisztet, a darált mandulát felváltva hozzáadjuk.
A tojásfehérjét 1 evőkanál CANDEREL édesítőporral kemény habbá verjük, a masszához keverjük.
A meggyet lecsepegtetjük, ráöntjük a rumot, felét a tojásmasszába forgatjuk.
Kevés vajat forrósítunk a serpenyőben, és két merőkanál masszát szedünk bele.
A tésztát kb. 3 percig sütjük, majd megfordítjuk.
További 3 percig aranyszínűre sütjük, darabokra vagdossuk, és előmelegített tányérra borítjuk.
A maradék tésztát hasonlóan kisütjük.
A maradék vajat felforrósítjuk a serpenyőben, és a félretett meggyet kissé átforgatjuk benne.
A császármorzsára öntjük.
Tálaláskor tányérokra szedjük az édességet, megszórjuk mandulaforgáccsal és CANDEREL édesítőporral.

SÁRGABARACKOS CSÁSZÁRMORZSA
Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dl tej, egy kis csomag aszalt gyümölcs, 50 dkg sárgabarack, búzaliszt, egy csipet só, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás, 3 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A tejet megmelegítjük, majd az aszalt gyümölcsre öntjük, és hűlni hagyjuk.
A sárgabarackot feldaraboljuk.
A kihűlt tejbe fokozatosan belekeverjük a lisztet, egy csipetnyi sót és a baracklekvárt, és végül a tojások sárgáját.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan az előbbiekhez keverjük.
Egy nagyobbacska edényben felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a feldarabolt barackot, és egyenletesen elrendezzük.
Ráöntjük a tojásos masszát.
Ezután lefedjük a lábast, és közepes lángon kb. 8 percig sütjük.
Majd morzsákra szedjük, megkeverjük, s addig sütjük, míg a darabkák meg nem pirulnak.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÁSZÁRMORZSÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.