Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÁSZÁRMORZSÁK, DARAGALUSKÁK, SMARNIK 7.

2020.05.21

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

SMARNI 01.
Hozzávalók:
0,5 kg krumpli, só, 6 ek liszt 10 dkg fagyos zsír vagy margarin

Elkészítése:
A krumplit megpucolod, feldarabolod és megfőzöd.
Ha ez kész, krumplinyomón áttöröd, a liszttel, sóval összekevered.
A forró zsírba vagy olajba beleteszed, és elkészültéig kevergeted.
Minél tovább van kevergetve, annál apróbb és szárazabb lesz.
Lekvárral vagy cukorral, vagy natúr lehet fogyasztani.

 

SMARNI 02.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg búzadara, 5 dkg cukor, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 egész tojás, tej

Elkészítése:
Úgy teszünk, mint a palacsintánál. A lisztet, búzadarát, cukrot, és a tojásokat simára kikeverjük.
A palacsintatésztánál egy kicsit sűrűbb tésztát kell készítenünk ezért, csak kevés tejet adunk hozzá.
Olyan állaga legyen, mint egy sűrűbb szósznak.
Belekeverjük a csipet sót, mazsolát, citrom reszelt héját, jól kidolgozzuk és kb. 1 órát pihentetjük. (szerintem, amit a szakácskönyvek írnak, hogy 1/2 napig, állni kell hagyni, nem indokolt) 1 óra alatt is bedagad a dara.
Ezután 5 evőkanál, forró zsiradékba öntöm, élénk tűzön hagyom, egy darabig nem kevergetem, hagyom sülni, majd átforgatom, fakanállal összetöröm, hogy ne kapjak túl nagy darabokat.
Mi idehaza sárgabaracklekvárral, ribizli lekvárral fogyasztjuk, de lehet porcukorral is, vagy szörppel.

SMARNI KATA MÓDRA
Hozzávalók:
6 tojás, 12 evőkanál gríz, 1 vaníliás cukor, diónyi Ráma, 2 dl tej, csipet só, 2 evőkanál cukor, mazsola

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukrokkal, a tejjel és a grízzel összekeverjük (kb. piskótaállag).
Ha van rá idő, kb. egy órára állni hagyjuk, de nem muszáj.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a grízkeveréket.
Margarinozott tepsibe tesszük.
Forró sütőbe tesszük, közepes lángon kb. 20 percig sütjük.
Mikor szép aranybarna, villával összetörjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÁSZÁRMORZSÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.