Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÁSZÁRMORZSÁK, DARAMORZSÁK, SMARNIK 4.

2019.03.06

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSÁSZÁRMORZSA MÁSKÉNT 01.
Hozzávalók:
1 tojás, 1 dl tej, kevés cukor, kevés só, reszelt citromhéj, búzadara, kompót

Elkészítése:
A tojást a tejjel, a cukorral, a sóval és a citromhéjjal összekeverjük. Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy palacsintatészta-szerűen folyós legyen. Kb. 1-2 óráig állni hagyjuk, majd egy lábasban kevés olajat forrósítunk. Erre ráöntjük, időnként megkeverjük, amíg morzsákra esik szét. Kompóttal tálaljuk.

 

CSÁSZÁRMORZSA MÁSKÉNT 02.
Elkészítése:
14 dkg vajat simára keverünk, hozzáteszünk kevés sót és fél citrom apróra vágott héját. Aztán lassan hozzákeverünk 3 tojássárgáját, 10 dkg cukrot, 15 dkg lisztet és 2,5 dl tejet. 5-6 dkg vajat tepsiben felolvasztunk, beleöntjük a tésztát, és 45 percig sütjük. Tetszés szerinti darabokra szedjük és megcukrozva tálaljuk.

CSÁSZÁRMORZSA - TÚROS LUKÁCS MÓDRA
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 6 db tojás, 8 dl. Tej, 1/2 citrom, 20 dkg zsír, 5 dkg mazsola, 20 dkg cukor, só, 40 dkg tetszés szerinti töltelék

Elkészítése:
10 dkg zsírt tálban 6 tojássárgájával, 5 dkg cukorral, 1/2 citrom levével, reszelt citrom héjával, csepp sóval jól kikeverjük. A 6 tojásfehérjéből 5 dkg porcukorral kemény habot készítünk. A habot a tejjel és a liszttel óvatosan belekeverjük a masszába. A megmaradt zsírt zománcos tepsibe tesszük, felforrósítjuk, és a kész masszát a tepsibe öntjük. Jó meleg sütőben sütjük, sütés közben többször alányúlunk a lapáttal, amitől összetörik. Ha teljesen megsült, tálba vagy lábosba öntjük a megmosott, megtörölt mazsolát belekeverjük, a megmaradt cukorral beszórjuk, reszelt citromhéjat teszünk rá, és összekeverve meleg vízre állítjuk, letakarjuk és melegen töltelékkel tálaljuk.

CSÁSZÁRMORZSA VAGY DARAMORZSA
Hozzávalók:
negyed kg liszt, negyed liter búzadara, fél liter tej, 4 tojás, 5 dkg cukor, fél citrom reszelt haja, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj, 10 dkg mazsola, csipet só

Elkészítése:
A darát, a lisztet meg a tejet habverővel simára keverjük, és beleadjuk a sót meg a mazsolát. Legalább egy fél napig állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon, majd közé keverjük a tojások sárgáját és a habbá vert fehérjét. A megforrósított zsiradékba öntjük, és élénk tűzön hagyjuk, míg az aljára rózsaszínű kéreg nem sült. Így is tovább pirítjuk még néhány percig, majd a forró sütőbe toljuk, ott folytatjuk a sütést. Közben néhányszor a lapáttal megforgatjuk, ismételten összetörjük, hogy nagy rögöket kapjunk.
Tálalhatjuk csak porcukorral, de adhatunk hozzá málnaszörpöt vagy híg forró barackízt.

CSÁSZÁR-SMARNI
Hozzávalók:
4 tojássárga, 3 g porcukor, 1.1 liter tej vagy tejszín, 10 dkg liszt, csipet só, 4 tojásfehérje, 5 dkg vaj a sütéshez, 4 dkg mazsola, porcukor

Elkészítése:
A lisztet, cukrot, sót, tojássárgákat, lisztet sima, nem túlságosan sűrű tésztává keverjük. Végül a keményre vert tojáshabot is óvatosan hozzáadjuk. Serpenyőben hevítjük a vajat, a tésztát beleöntjük a forró vajba, a mazsolával meghintjük, néhány perc múlva a tésztát a másik oldalára fordítjuk, és készre sütjük. Tálalása:
Eközben - vagy utólag - kis darabokra szaggatjuk a tésztát, még rövid ideig pároljuk, majd tányérokra elosztva, cukorral meghintve tálaljuk
Köretnek:
Kompótot, vagy félbevágott szilvákból szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral, egy citrom héjával és levével főzött "röster"-t adunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÁSZÁRMORZSÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.