Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÁSZÁRMORZSÁK, DARAMORZSÁK, SMARNIK 1.

2018.11.24

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA


BÉCSI CSÁSZÁRMORZSA, AHOGY FERENC JÓZSEF SZERETTE
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 5 db tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dl tejszín, 8 dkg vaj,
Szilvareszt: 25 dkg szilva, 8 dkg cukor, citromhéj

Elkészítése:
Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáöntjük a tojások sárgáját, 8 dkg cukorral, mazsolával és durvára tört mandulával ízesítjük, majd a tejszínt hozzáöntve jól összekeverjük. Végül hozzákeverjük a megmaradt cukorral felvert tojáshabot. Tepsiben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az elkészített tésztamasszát, és közepesen meleg sütőben megsütjük, majd villával apróra szaggatjuk.
Szilvareszt elkészítése:
A kimagozott szilvát cukorral és citromhéjjal ízesített 2 dl vízben puhára főzzük, és melegen az elkészült morzsa mellé tálaljuk.

BÉCSI MORZSA
Hozzávalók:
3 egész tojás, egy kevés só, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál őrölt mandula, 13 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 9 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A tojások sárgáját a sóval, a megdarált mandulával és a cukorral összekeverjük. Ezután sorjában egymás után hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt és az öt evőkanál olvasztott vajat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és lazán hozzákeverjük. Két evőkanál vajat tűzálló edényben felhevítünk, beleöntjük a tésztát, alját aranysárgára sütjük. A maradék - olvasztott - vajat is hozzáadjuk, az összeállt és alul megsült masszát két villával darabokra széthúzogatjuk - tépkedjük, s a darabokat megforgatjuk, minden oldalán aranysárgára sütjük. Előmelegített tálra tesszük, porcukorral meghintve, vízzel vagy borral hígított és egyszer felforralt dzsemmel, cseresznye- vagy körtebefőttel, flambírozott gyümölccsel is tálalhatjuk.
Megjegyzés:
Ügyeljünk arra, hogy a tűzálló tálban a vajat megfelelően felhevítsük, amikor a masszát beleöntjük, csak úgy tud az alja rögtön kérget kapni és szép pirosra sülni. Süthetjük sütőben, teflonserpenyőben is.

CSÁSZÁRMORZSA 01.
Hozzávalók:
1/2 l tej, 4 db tojás, 4 evőkanál cukor, 2 bögre (2,5 dl-es) búzadara, 2 evőkanál olaj, sárgabarackdzsem, só, reszelt citromhéj

Elkészítése:
A tejbe beletesszük a 4 db tojást, a cukrot, sót, és annyi búzadarát keverünk el benne, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Ha lehet, reggel keverjük össze, és konyharuhával lefedve estig hagyjuk állni. Este egy lábosban megforrósítjuk a zsiradékot, beleöntjük a közben alaposan megdagadt daramasszát, és fedő nélkül, gyakori kevergetés mellett sütjük előbb nagy, majd takaréklángon addig, amíg a darabos massza szét nem hullik.
(Tűzálló tálban sütőben is megsüthetjük, de akkor nem olyan zamatos.)
Sárgabarack dzsemmel tálaljuk, de vaníliás cukorral meghintve is nagyon finom.

CSÁSZÁRMORZSA 02.
Hozzávalók:
30 dkg búzadara, 10 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 4 db tojás, 1/2 l tej, 4-5 evőkanál olaj, vagy margarin a tepsibe

Elkészítése:
Mielőtt elkezded az anyagokat összekeverni, a sütőt begyújtom, kevés olajjal beteszem a tepsit melegedni!
A darát, lisztet, tejet, és a tojás sárgáját, mazsolát összekeverem!
Ha nem sietsz, beteheted a hűtőbe pár órára, de nem kötelező!
Felverem a tojásfehérjét, majd összekeverem a darás keverékkel. Ezután az egészet beleöntöm a forró tepsibe, majd addig nem bántom, amíg az alja nem kezd pirulni! Ha kicsit lepirult felkaparom, felaprítom, sütöm tovább! Időnként megkeverem, aprítom!
Addig sütöm, amíg kellően megpirul, illetve kiszárad!
Porcukorral, vagy baracklekvárral tálalom!

CSÁSZÁRMORZSA 03.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 4 dl tej, 4 db tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 10 dkg zsír, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaníliás porcukor, citromhéj, só

Elkészítése:
A lisztet lassan beleszórjuk a tejbe, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a fele mennyiségű cukrot. Csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Végül belekeverjük az olvasztott vajat és a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy tepsibe tesszük a zsírt, és a sütőbe téve felhevítjük. Ehhez beleöntjük az elkészített tésztaanyagot, és mérsékelt sütőben világosra sütjük. Amikor megsült, a tepsiből kiöntjük, apróra vagdaljuk, hozzákeverjük az áztatott mazsolát.
Tálaláshoz vaníliás porcukorral megszórjuk, és sűrű málnaszörppel vagy hígított gyümölcslekvárral adjuk asztalra.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÁSZÁRMORZSÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.