Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÁSZÁRMORZSÁK, DARAMORZSÁK, SMARNIK 3.

2019.01.20

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA


CSÁSZÁRMORZSA 08.
Hozzávalók:
35-40 dkg liszt, 4 tojás, 4 dl tej, 1/2 citrom, 10 dkg vaj, 3 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, só, tehéntúró, szilvalekvár

Elkészítése:
A tojássárgáját a cukor negyedrészével, a citrom héjával, egy csipet sóval simára keverjük, a cukor másik negyedével a tojásfehérjéket habosra verjük. A tojássárgákhoz apránként hozzáadjuk a tejet és a lisztet, végül lazán elkeverjük benne a habbá vert tojásfehérjét. A kész masszát süthetjük jó forró sütőben, kivajazott zománcos tepsiben, de jó vastagra engedve palacsintasütőben is. Az előző esetben sütés közben többször lapátkanállal emelgetjük a tésztát, s így az darabokra szakad. Palacsintasütőben fakanállal daraboljuk szét sütés közben. A régi Bécs császári konyháján tojássárgájával ízesített, mazsolás túrót kevertek a császármorzsa halomba, alaposan megszórták porcukorral, és mártás sűrűségűre hígított szilvalekvárt is adtak hozzá.
De úgy is nagyon finom, ha az aranysárgára sült császármorzsát egyszerűen csak megszórjuk porcukorral.

CSÁSZÁRMORZSA 09.
Hozzávalók:
14 dkg vaj, kevés só, fél citrom apróra vágott héja, 3 db tojássárgája, 10 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 5-6 dkg vaj

Elkészítése:
A vajat simára keverjük, hozzáadjuk a kevés sót és a fél citrom apróra vágott héját. Azután lassan hozzákeverjük tojássárgákat, a cukrot, a lisztet, a tejet. A vajat tepsiben felolvasztjuk, beleöntjük a tésztát, és negyvenöt percig sütjük.
Akkor villával szétszedjük tetszés szerinti nagy darabokra, és megcukrozva tálaljuk.

CSÁSZÁRMORZSA 10. (ZILAHY)
Elkészítése:
Egy liter tejbe, 12 deka mazsolát, 5 egész tojást, kevés sót és 5 kanál cukorport tegyünk. Egy tálba, öntsünk fél kiló darát, és a tojásos tejjel lassanként vegyítsük össze a darát. Ebből híg tészta lesz, a melyet egy zsírral vastagon kikent tepsibe öntsünk, s igy hidegen tegyük jó meleg sütőbe, de gyakran nézzük meg, mert ha kezd a tészta a tepsi széle felé kissé pirulni, azonnal egy késsel vagy bádog kanállal vagdaljuk össze-vissza az egész tésztát. Egyúttal forgassuk is meg az apró rendetlen darabkákat, azután megint tegyük vissza a sütőbe, de néhány percnyi sütőbe hagyás után megint vegyük ki és kavarjuk össze.
A tésztát újra apróbb darabokba morzsáljuk a kanál segélyével - ha száraz lenne a tészta, - kell alá egy kanál zsírt tenni, egész addig igy járjunk el e morzsa tésztával, míg szép egyenlő mogyorónyi nagyságú piros darabkákba megsütöttük, ügyeljünk reá, hogy fél óra alatt elkészítsük ezt a tésztát, mert ha lassan sül igen kiszárad, azáltal elveszíti minden jóságát, tálaláskor hintsük be vaníliás cukorporral.

CSÁSZÁRMORZSA ALMASZÓSSZAL
Császármorzsa elkészítése:
Törjünk fel 8 tojást, válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét. Keverjük el a tojássárgájákat 25 dkg liszttel, csipetnyi sóval, 425 ml tejjel, 1 csomag vaníliás cukorral, 6 evőkanál cukorral, 5 dkg mazsolával. Hagyjuk a tésztát fél órát állni. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, keverjük a tésztához.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel 8 dkg sütőmargarint. Öntsük bele a tésztát, süssük mindkét oldalát arany-barnára.
Tépkedjük a tésztát villával darabokra, süssük még egy kis ideig, tálalás előtt szórjuk meg porcukorral és almaszósszal tálaljuk.

Almaszósz elkészítése (nagyon egyszerű!):
50 dkg borízű almát meghámozunk, a magházukat eltávolítjuk, és kis kockákra vágjuk. Egy tűzálló tálat vastagon kivajazunk, beleszórjuk az almát, meghintjük fahéjjal, 2 evőkanál cukorral. Felöntjük 2 dl vízzel és a sütőben 220°c-on kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. A sütőből kivéve villával összetörjük, vagy ha hűl egy kicsit, összeturmixoljuk. Megjegyzések: a császármorzsához nagy serpenyőt használjatok, vagy több részletben, esetleg több serpenyőben süssétek. Az almaszósz pedig sült húsokhoz is nagyon finom.
Vagy csak úgy magában.
Hidegen, melegen, langyosan, szóval mindenhogyan jó!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÁSZÁRMORZSÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.