Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÓKOK, PUSZEDLIK 4.

2019.11.09

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CUKORMÁZBA MÁRTOTT MÉZESCSÓK
Elkészítése:
30 dkg lisztet összekeverünk 15 dkg cukorral, 1 citrom reszelt héjával, ízlés szerint törött fahéjjal és szegfűszeggel, 1 késhegynyi szódabikarbónával és annyi mézzel (kb. 1-1,5 dl), hogy se kemény, se lágy tészta ne legyen belőle.
Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk ki, és pogácsaszaggatóval kerek csókokat szaggatva belőle, kikent tepsiben megsütjük. ha kihűlt, bevonjuk vagy megöntözzük cukormázzal.

CSIPKÉS HABCSÓK
Hozzávalók kb. 80 darab habcsókhoz:
4 tojásfehérje, 25 dkg barna cukor, 30 dkg dió, 6 evőkanál csipkebogyólekvár, vagy helyette csipkehús mézzel keverve

Elkészítése:
Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, szórjuk bele apránként a barnacukrot. Vágjuk apróra a diót, és 25 dekányit tegyünk bele a felvert habba. Három evőkanál csipkelekvárt keverjünk óvatosan a masszához. Töltsük az egészet habnyomó zsákba, és formázzunk kicsi, kerek tallérokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg a tallérok tetejét a maradék diódarabkákkal. Előmelegített sütőben, 160 fokon huszonöt-harminc percig szárítsuk.

Miután kihűltek a habcsókok, ragasszunk össze kettőt-kettőt a maradék csipkelekvárral.

CSOKI-CSÓK
Hozzávalók kb. 55 db-hoz:
21 dkg sötét bevonó csokoládé, 14 dkg vaj, 21 dkg porcukor, 28 dkg őrölt mogyoró
A díszítéshez:
kb. 55 szem tisztított mogyoró, porcukor

Elkészítése:
A csokoládét lereszeljük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük.
Hozzáadjuk a mogyorót és a csokoládét, és az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk.
180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt.
A tésztából nedves, hideg kézzel 2-3 cm-es golyókat formázunk és mindegyikbe egy-egy szem mogyorót nyomunk.
A golyókat sütőpapírral bélelt lemezre rakva 15-20 percig sütjük a sütőben. A kihűlt csókokat meghintjük porcukorral.
Ötlet:
Tartsunk a golyók fölé keskeny csíkokra vágott papírt, és szórjuk rá a porcukrot.

HAJDINÁS, ALMÁS CSÓK
Hozzávalók:
1 csésze hajdinaliszt, 1 csésze sütőliszt, 3 ek kukoricaolaj, 1/4 teáskanálnyi tengeri só, 1 tojás, 1 maréknyi mazsola, őrölt fahéj.

A hozzávalókat jól keverjük össze.
Merjünk evőkanálnyi adagokat bő, forró olajba, és süssük szép pirosra.

CSOKOLÁDÉCSÓK 01.
Hozzávalók:
3 db tojásfehérje, 12.5 dkg cukor, 1/4 citrom leve, 12.5 dkg mogyoró, 4 dkg csokoládé

Elkészítése:
Három tojásfehérjét a cukorral, kevés citromlével habosra verünk.
Forró vízbe állítjuk, és folytonos keverés közt pár percig langyosítjuk.
A gőzből kivéve a mogyorót és a 4 dkg puhított csokoládét beletesszük. Tovább úgy járunk el vele, mint a habcsókkal.

CSOKOLÁDÉCSÓK 02.
Hozzávalók:
3 db tojásfehérje, 25 dkg vaníliás cukor, 21 dkg csokoládé, 21 dkg mandula

Elkészítése: 3 tojás keményre vert habjához, kanalanként 21 dkg vaníliás cukrot teszünk, 21 dkg puhított csokoládét, 21 dkg héjazott darált mandulát.
Tovább úgy járunk el, mint a habcsóknál.

CSOKOLÁDÉS CSÓK
Elkészítése:
30 dkg porcukrot 5 tojás fehérjével, 1 ek finomra reszelt főzőcsokoládéval, 1/2 cs. Váncza-vanilincukorral és 1/2 citrom levével, szilárdan megálló keménységűre keverünk, kb. félóráig. Kávéskanállal vajazott sütőlemezre vagy tepsibe kis, szilvanagyságú halmokat rakunk egymástól kellő távolságra, s tetejükre 1-1 pörkölt mogyorószemet nyomunk.
Mogyoró helyett fél szem mandulát is használhatunk díszítésül.
Enyhén meleg sütőben szárítjuk.

CSOKOLÁDÉS-MANDULÁS CSÓK, SARAH BERNHARDT MÓDRA
Hozzávalók:
20 dkg mandulabél szeletelve, 15 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 3 db tojásfehérje

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Konyha-gépben finomra darájuk a cukrot és a mandulát, hozzáadjuk a kakaóport. Hozzáadunk két tojás fehérjét az előbbi keverékhez, és a konyhagépben összedolgozzuk. Ha szükséges, még egy tojásfehérjét hozzákeverünk a masszához.
A tésztából teáskanállal, kis puszedliket formálunk, s ezeket sütőlapon pergamenpapírra rakjuk. A megadott hozzávalóból körülbelül öt tucat lesz.
A “csókokat” a sütőben körülbelül tizenkettő-tizennégy percig sütjük, amíg kissé felpuffadnak.
Légmentesen záródó dobozban lehet eltenni.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÓKOK ÉS PUSZEDLIK
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.