Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÓKOK ÉS PUSZEDLIK 5

2020.02.20

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

DALMÁT CSÓK
Elkészítése:
30 dkg lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 tojás sárgájával, 10 dkg zsírral, 12 dkg cukorral, összegyúrjuk.
Dió nagyságú golyókat formálunk, melyek közepét benyomjuk, és kevés lekvárral 1/2 szem kimagozott aszalt szilvát ragasztunk a tészta mélyedésébe.
A szilvákba szintén kevés lekvárral 1-1 fél dióbelet nyomunk, és sűrű cukorszörppel megkenve, közepes tűznél jól átsütjük.

DATOLYACSÓK 01.
Hozzávalók:
9 dkg cukor, 10 dkg datolya, 10 dkg mandula, 2 db tojásfehérje

Elkészítése:
A cukrot, a finomra vágott datolyát, a hámozott és törött mandulát 2 tojás kemény habjával összegyúrunk.
Kikent és lisztezett tepsibe kávéskanállal kis halmokat rakunk és kisütjük.

DATOLYACSÓK 02.
Hozzávalók:
3 db tojásfehérje, 14 dkg cukor, 14 dkg mandula, 14 dkg datolya

Elkészítése:
Három tojásfehérjét felverünk habnak, teszünk bele 14 dkg vaníliás cukrot, 14 dkg héjazott apróra vágott mandulát, 14 dkg apróra vágott datolyát, mindezeket összekeverjük, ostyára apró halmokat rakunk, és enyhe tűznél sütjük.

DATOLYACSÓK 03.
Elkészítése:
20 dkg cukrot, 1/2 cs. V.-vanillincukrot, és 3 tojás fehérjét sűrűre keverünk, azután hozzáadunk 15 dkg hosszúra vágott mandulát, és 15 dkg kimagozott, keskeny darabokra vágott datolyát.
Ostyalapokra, vagy zsírozott és lisztezett sütőlapra, dió nagyságú csókokat rakunk, majd meleg sütőbe téve, lassan szárítjuk.
Hosszabb ideig eltartható, igen jó zsúrédesség.

DIÓSCSÓK 01.
Elkészítése:
Teljesen úgy készül, mint a mandulás, csak mandula helyett őrölt diót teszünk bele.

DIÓSCSÓK 02.
Hozzávalók:
4 db tojásfehérje, 28 dkg vaníliás cukor, 1/2 db citromhéj, 3-4 szem szegfűszeg, 1/2 rúd vanília, 1 ek zsemlemorzsa, 28 dkg dió, 5 dkg fél dió

Elkészítése:
Négy tojás keményre vert habját elkeverjük 28 dkg vaníliás cukorral, teszünk bele azután 28 dkg darált diót, és a felsorolt fűszereket, s úgy járunk el, mint a többi csóknál, de mindegyikre fél diót teszünk.

DIÓSCSÓK 03.
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 30 dkg darált dióbél, 10 dkg liszt, citromhéj, ízlés szerint folyékony édesítőszer, diétás meggybefőtt

Elkészítése:
A vajat a tojássárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a diót, lisztet, citromhéjat, édesítőszert. Kis gömböket formálunk belőle, mindegyik gömb közepébe mélyedést nyomunk.
A gömböket megkenjük tojássárgájával, megsütjük.
Sütés után a mélyedésekbe egy-egy szem diétás meggyet teszünk.

DIÓSCSÓK 04.
Hozzávalók kb. 45 darabhoz:
A tésztához:
15 dkg RÁMA margarin, 10 dkg Koronás porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 6 db tojássárgája. 5 dkg dióbél, 35 dkg liszt, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 evőkanál rum, RÁMA margarin a forma kikenéséhez
A mázhoz:
25 dkg baracklekvár, 10 dkg Koronás porcukor, kb. 45 db felezett dió a díszítéshez

Elkészítése:
A margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojássárgáját robotgéppel habosra keverjük.
A diót finomra daráljuk, és a liszthez keverjük.
A dió-liszt keverékhez hozzáadjuk a szegfűszeget, a szerecsendiót és a rumot.
Az egészet a margarinos-tojásos masszához keverjük, és sima tésztává gyúrjuk.
Kézzel cipót formálunk belőle, háztartási fóliába göngyöljük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A sütőlapot margarinnal kikenjük.
A tésztából diónyi golyókat gyúrunk, és a sütőlapra helyezzük.
150°C-ra előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütjük.
A lekvárt felmelegítjük és átszűrjük.
A diós csókokat a sütés után rögtön bekenjük a lekvárral, és száradni hagyjuk.
A porcukrot 1-2 evőkanálnyi forró vízzel sima mázzá keverjük.
A csókokat ezzel bekenjük, és l-l fél dióval díszítjük.
Rácsra téve szárítjuk.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÓKOK ÉS PUSZEDLIK
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.