Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÓKOK ÉS PUSZEDLIK 6

2020.04.26

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

DIÓS HABCSÓK
Hozzávalók kb. 50 db habcsókhoz:
15-20 dkg Koronás Finom minőségi kristálycukor, 20 dkg darált dió, 4 db tojásfehérje

Elkészítése:
A diófajta ízlés szerint választható, de a kókuszreszelék és a hámozatlan mandula valamivel több nedvességet vesz fel, mint a kesudió vagy a hámozott mandula.
Ezért az előbbiekből kevesebbet használjunk.
Ha a habcsókot valamivel lazábbra és könnyebbre szeretnénk elkészíteni, akkor a receptben megadottnál kevesebb diót használjunk fel.
Ha ropogósabb habcsókot szeretnénk, akkor több diót adjunk hozzá.
A habcsók kiegészítő fűszerei a darabolt cukrozott citromhéj, a vanília, a fahéj-, a gyömbér- vagy a szegfűszegpor.
A tojásfehérjét addig verjük, amíg vattaszerű és fénytelen nem lesz.
Szilárd és finom pórusú lesz a tojásfehérje, ha robotgéppel fokozatosan verjük fel.
A tojásfehérje akkor elég kemény, ha feltapad a keverőfejre, vagy a késvágás helye látható marad.
Ezután a cukrot kis adagokban beleszórhatjuk, és közben továbbverhetjük a habot.
Másik megoldás: a cukrot egyszerre szórjuk bele és lazán, egyenletesen elkeverjük. Mindkét módszer sikeres. Ha a cukor már nem ropog, akkor hozzáadjuk a darált diót, és habverővel elkeverjük. Két kanállal halmocskákat készítünk a habcsók-masszából, és a sütőlapra helyezzük. (Habzsákkal kis rózsákat is készíthetünk.)

DIÓS PUSZEDLI
Hozzávalók - Tésztához:
3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 teáskanál citromlé, 20 dkg darált dió, 25 dkg liszt, késhegynyi őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg.

A sütéshez és a díszítéshez:
tortabevonó, diógerezdek, vaj

Elkészítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd kis adagokban hozzászórjuk a porcukrot, beleadagoljuk a citromlét, és addig verjük, amíg tompa fénye lesz.
Ezután hozzákeverjük a diót és az ízesítőket, majd apránként beledolgozzuk a lisztet.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és lisztbe mártott formákkal kiszórjuk.
Kivajazott sütőlemezre rakjuk, és közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben 10-15 perc alatt kisütjük.
Ha kihűlt, a tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, a puszedlik egy részét félig belemártjuk, a többi tetejére cseppentünk egy keveset, majd rárakunk egy-egy diógerezdet.
Elkészítési idő: kb. 45 perc.
Jó tanács:
mogyoróval is elkészíthető.
Száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eláll.

EPRES HABCSÓK-TORTA
Hozzávalók:
3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 50 dkg eper, 25 dkg vaníliafagylalt, 2 dl tejszín

Elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, és tovább verjük.
Kivajazott, liszttel meghintett (vagy sütőpapírral kibélelt) sütőlemezre két halmot rakunk belőle, és kör alakúvá simítjuk.
Előmelegített sütőbe toljuk és 125 fokon kb. 10 percig sütjük, majd csökkentjük a hőmérsékletet és 100 fokon kiszárítjuk.
Az epret megtisztítjuk, félbevágjuk, a tejszínt - ízlés szerint kevés cukorral együtt - kemény habbá verjük.
A kihűlt habcsók lapokat megkenjük vaníliafagylalttal, rásimítjuk a tejszínhabot, kirakjuk az eperrel, és egymásra helyezzük.
Azonnal fogyasztjuk.

 
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÓKOK ÉS PUSZEDLIK
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.