Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÓKOK ÉS PUSZEDLIK 1.

2017.03.15

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS CSÓK
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
40 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy főzőmargarin, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1,5 kg alma, 1/2 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 /2 citrom leve, 1 /2 teáskanál őrölt fahéj csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez zsiradék a szóráshoz porcukor

Elkészítése:
A vajat vagy a főzőmargarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Egyenként belekeverjük az egész tojásokat. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, majd a vajas (vagy margarinos) krémbe keverjük, és simára eldolgozzuk.
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük. Meghámozzuk, majd lehetőleg egyforma, apró darabokra vágjuk. és citromlével meglocsoljuk, hogy meg ne barnuljanak. Végül a gyümölcsdarabokat a tésztába keverjük, és őrölt fahéjjal ízesítjük.
Margarinnal vagy más zsiradékkal kikenünk egy sütőlemezt, és az almás tésztából vízbe mártott kanállal kisebb halmokat rakunk rá
A tésztát előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

AMARCOS
Hozzávalók:
50 dkg őrölt mandula, 23 dkg porcukor, 3 tojás, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
A mandulát keverjük össze a porcukorral, majd apránként a felvert tojásokkal. Adjuk hozzá a reszelt narancs- és citromhéjat és a fahéj felét. A masszából olajjal kikent sütőlemezre kávéskanállal rakjunk kis halmokat, és előmelegített sütőben süssük 20-25 percig őket. Még melegen szórjuk meg a maradék fahéjjal.
Hagyjuk a puszedliket a sütőlapon kihűlni.

AUSZTRÁL GYÜMÖLCSÖS HABCSÓKTORTA
Az alábbi végtelenül egyszerű recept Ausztráliából származik, ott igen kedvelt csemegének számít.
Bármilyen idénygyümölcsből készíthetjük, most pl. sárga, kajszi, vagy őszibarackkal esetleg fekete szederrel.
Az alapja habcsók.
Elkészítése:
Ahány tojásfehérje, annyiszor 7 dkg cukor. Ezt kemény habbá verem. Egy tortasütőt kibélelek sütőpapírral, és ebbe öntöm bele a felvert tojáshabot. Nagyon lassú tűznél inkább csak szárítom, mint sütöm.
Amikor kész (kicsit pirosas a teteje) kiveszem a sütőformáról, óvatosan lehúzom a széléről a papírt, és süteményes tálra teszem.
Picit behorpad a közepe, de ez nem baj. 2-3 dl tejszínt nagyon kemény habbá verek (esetleg habfixáló segítségével) és egyenletesen rákenem a habcsóktortára.
Ezután már csak gyümölcsdarabokat (lehet vegyesen is) helyezek rá, és készen is van.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSÓKOK ÉS PUSZEDLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.