Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSUPA CSOKI 10.

2019.08.20

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Csokis süti málnával
Hozzávalók 20-20 dkg vaj és barna cukor, 10 dkg dióbél, 30 dkg étcsokoládé 3 tojás, 15-15 dkg liszt és málna, 5 dkg kristálycukor, 2 dl áttört málnapüré, 1 kávéskanál vanília aroma

Elkészítés
A diót tapadásmentes serpenyőben enyhén megpörköljük, majd durvára daraboljuk. Az étcsokoládét darabokra tördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk, majd elkeverjük a barna cukorral és a vajjal. Állandóan kevergetve egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd fokozatosan a lisztet és a diót, végül óvatosan 10 dkg málnát. A tésztát sütőpapírral kibélelt 30 x 20 centis szögletes tepsibe simítjuk, és forró sütőben kb. 20 percig, sütjük. A kristálycukrot meg 1 dl vizet serpenyőbe öntjük, és kis lángon karamellé sűrítjük. Levesszük a tűzről, belekeverjük az áttört málnapürét, a vanília- aromát, jól összekeverjük, és hűlni hagyjuk.
A süteményt szeletekre vágjuk, tányérokra tesszük, málnaszemekkel körberakjuk, és a pürével körbeöntjük.

Csokiszalámi
Hozzávalók:
20 dkg margarin, 5 dkg kakaó (helyette szoktam használni a csokikat is) és mazsola, 1 dl tej, 30 dkg háztartási keksz, rum aroma, 4-5 szem apróra vágott dió.

Elkészítés:
Egy lábosba beletesszük az összetört csokikat, tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Ha nagyon sok benne az étcsokoládé, akkor még teszek bele egy pici cukrot is. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük a nyújtófával összetört (vagy ledarált) kekszet is.
Ha van kimagozott meggybefőtted, vagy meggyed, az is nagyon finom, levével együtt bele.
Átkeverjük, alufóliába tesszük, kicsit összetömörítve szalámi formákat készítünk belőle, és a hűtőbe tesszük. 2-3 óra múlva szeletelhető, de másnap a legjobb.
Tehetsz bele apróra vágott, nem sózott mogyorót, befőttet is.
Ebben azt szeretem, hogy sok mindent tehetek bele, ha van, de csak az alaprecept alkotóelemeivel is nagyon finom.

Csokoládés szelet
Hozzávalók: 3 tojás, 17 dkg cukor, 2 dkg kakaó, 3 evőkanál víz, 7 dkg liszt (5 dkg dió, de akkor ennyivel kevesebb liszt)

Elkészítés:

A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük, beletesszük a kakaót, majd felváltva a tojáshabot és a lisztet.
Kikent kisebb tepsibe öntjük, ha akarjuk, tehetünk rá durvára vágott diót.
Úgy sütjük, mint a piskótát.
Tálalhatjuk:
Cukorral megszórva, kockára vágva; bevonva csokoládémázzal; kettévágva és megkenve lekvárral, vagy krémmel.

Csokoládés szeletek
Elkészítés:
9 deka cukrot 9 deka vajjal, fél csomag vaníliás cukorral, 1 egész tojással és 12 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral jól összegyúrunk.
A tésztát nyújtjuk és tepsibe egyenletesen elhelyezve, sütjük. Sütés után a tésztát a következő habkeverékkel vastagon bevonjuk: 18 deka cukrot 4 tojás sárgájával fél óráig keverünk, azután hozzáadunk 2 szelet puhított csokoládét, 18 deka darált héjas mandulát, 1 citrom reszelt héját és utoljára 4 tojás keményre vert habját. A csokoládés tésztát felkenve, az egész tepsit ismét sütőbe tesszük és lassú tűznél, jól kiszárítjuk.
Tálalásra egyszerűen szeletelhetjük a tésztát, de kevés fáradsággal kis tortácskákat is készíthetünk, ha a kisült tésztát magas falú pogácsavágóval kiszúrjuk, és csokoládémázba mártjuk.
Fényezés után a mignonokra csokoládédíszt készítünk.
A kerek formák kivágásánál visszamaradt tésztát kevés csokoládémázzal golyócskákká formázzuk és sütőben kissé megszárítva a mignonokhoz hasonlóan vonjuk be.

Csokiszív
Hozzávalók
12,5 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 evőkanál narancslikőr, 3 tojás, 8 dkg cukor, 5 dkg liszt

Elkészítés:
A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk.
Hozzáadjuk a vajat meg a likőrt, és sima krémmé keverjük.
A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, és a krémhez adjuk, majd beleszitáljuk a lisztet.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és apránként ezt is a krémhez adjuk.
A kész tésztát kivajazott, szív alakú formába simítjuk, és közepesen meleg sütőben készre sütjük.
(Akkor jó, ha a közepe még kissé krémes.)
Amikor kész, a formából grillrácsra borítjuk, és kihűtjük. Kakaóval megszórjuk, és csokoládéforgáccsal meghintjük.
Ha nincs szív alakú sütőformánk, magunk is készíthetünk. Kemény kartonpapírból készült, kb. 6 cm átmérőjű csíkot szív alakban, összehajtunk, és az érintkezésnél rögzítjük. Ezt tepsibe tesszük, és ebbe öntjük a masszát.
(Természetesen ezt is meg kell kenni vajjal sütés előtt!)

Vaníliás krémet adhatunk mellé, melyet kevés narancs aromával ízesítettünk.

Csokoládés tallérok
Hozzávalók
20 deka liszt, 2 deka cukrozatlan kakaópor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 10 deka puha vaj, 15 deka cukor, 1 tojás, 15 deka étcsokoládé

Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és sütőpapírt terítek egy nagy tepsibe. A lisztet meg a cukrozatlan kakaóport szűrőn át beleszitálom egy tálba, majd hozzájuk keverem a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat. Nagy késsel morzsányi darabokra vágom az étcsokoládét, hozzászórom a kakaós liszthez, és előveszek egy másik tálat. Ebben robotgéppel összehabosítom a puha vajat a cukorral, aztán belepottyantom a tojást, és ezt is eldolgozom a géppel. A tészta összeállítása csak annyi, hogy a tojásos-cukros vajba fakanállal belekeverem a csokimorzsás-kakaós lisztet, és miután összedolgoztam az egészet, már adagolhatom is ki a tepsire.
A csokis masszából evőkanállal kirakok egymástól tisztes távolságban 18-20 halmot, és 16 percre betolom őket a forró sütőbe.
Ennyi idő alatt a tallérok úgy sülnek ropogóssá, hogy közepükben megmarad egy gondolatnyi lágy, olvadt csokis falat:
íme, így készülnek a töltött kekszek töltelék nélkül.
18-20 darab lesz belőle

Csokitorony
Hozzávalók
5-5 dkg mazsola, mandula és mogyoró, 1 dl rum, 15 dkg csokoládé, 8 cl erős kávé, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 12,5 dkg vaj, 2,5-2,5 dkg fenyőmag és nem sós pisztácia, 3 tojás, só

Elkészítés:
A mazsolát 3 percre a rumba áztatjuk.
A csokoládét kis darabokra tördeljük, majd vízgőzben, a kávét és a fahéjat is hozzáadva megolvasztjuk.
Habosra keverjük a vajjal, aztán kihűtjük. A mandulát, a mogyorót és a fenyőmagot tepsiben vagy teflon serpenyőben megpirítjuk.
A kihűlt csokikrémhez keverjük egyesével a tojássárgájákat, majd a mazsolát, a rumot, végül a mandulát, a mogyorót, a fenyőmagot és a pisztáciát.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és ezt is a krémhez adjuk.
Folpackkal az oldalán is kibélelt formába simítjuk, a tetejére is folpackot teszünk, és 5 órát hűtőben pihentetjük.
A folpackot levesszük, tálra borítjuk, óvatosan a másik folpackot is eltávolítjuk, és felszeleteljük.
Variáció:
Ha nem szeretnénk alkoholosan készíteni (például, mert gyerekeknek szánjuk), a mazsolát csak vízbe áztassuk!

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSOKOLÁDÉS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.