Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSUPA CSOKI 8

2019.06.09

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSUPA CSOKOLÁDÉ
Hozzávalók (40 darabhoz):
3 dl cukor, 1,5 dl tejszín, 15 dkg vaj, 0,75 dl erős feketekávé, 12 dkg étcsokoládé, 7-8 dkg dió vagy mogyoró

Elkészítése:
A cukrot, a tejszínt, a vajat meg a kávét kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor elolvad.
Ezután az apróra tördelt csokoládét hozzáadjuk. Kevergetve felforraljuk - akkor jó, ha hideg vízbe cseppentve azonnal megkeményedik - majd a tűzről lehúzzuk.
Kisse hűlni hagyjuk, és a durvára vágott diót vagy mogyorót hozzáadjuk.
Kivajazott tepsibe öntjük, és amikor már szeletelhető, négyszögekre vágjuk.
Le is fagyasztható.

CSOKOLÁDÉS CSEMEGE
Hozzávalók:
2 cs. Albert keksz, 15 dkg cukor, 25 dkg Ráma margarin, 1 csapott ek. neszkávé, 5 ek. liszt, 2 ek. kakaó.
A mázhoz:
1-1 ek. cukor és kakaó, 2 dkg margarin.

Elkészítése:
A neszkávéból fél dl vízzel kávét készítünk.
A lisztet, a cukrot, a kakaót szárazon összekeverjük.
Előbb egy kevés tejjel, utána az összes tejet, és a kávét hozzáöntve, simára keverjük.
Lassú tűzön, állandóan keverve felfőzzük, a tűzről levesszük, a darabokra vágott margarint beledobjuk, és forró csokoládékrémben addig keverjük, míg fel nem olvad, és a krém szép fényes nem lesz. Kihűtjük, és ezzel a krémmel a kekszeket összeragasztjuk, hogy rúd alakú tésztát kapjunk.
Ebből a mennyiségből 2 rudat állítunk össze.
A hozzávalókból csokoládé mázt készítünk, és az alufóliára fektetett keksz rudakat bevonjuk vele.
Hűtőszekrényben legalább fél napig hűtjük, hogy a keksz megpuhuljon.
Éles késsel ferde szeleteket vágunk belőle, így tesszük a tálra.

CSOKOLÁDÉS FÁNKPIRAMIS (6 személyre)
6 személyre képviselőfánk tészta

A KEDVENC KÉPVISELŐ FÁNK RECEPTEM
Hozzávalók - A tésztához:
2 dl víz, 2 dl olaj, 2 csipet só, 2 csipet cukor, 20 dkg liszt, 8 db tojás.
Sárga krémhez:
1 l tej, 30 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 14 dkg vaníliás pudingpor
Cukrozott tejszínhabhoz: 5 dl tejszín, 1 dkg vaníliás cukor, 4 dkg porcukor

Elkészítése:
Kellő méretű edénybe téve a vizet, olajat, sót, porcukrot keverés mellett felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a lisztet. Visszatéve a tűzre állandó keverés mellett besűrítjük. Habverő segítségével a masszához adjuk az egész tojásokat egyenként jól elkeverve. Nyomható, nem kemény, de nem is folyós tésztát kell kapni.
Kissé zsírozott tepsibe nyomózsákkal (lehet kanállal is) egymástól kellő távolságba (többszörösére nő sütés közben) kiadagoljuk a masszát. Előmelegített vízgőzös sütőben 180-200 Celsius fokon, csukott ajtónál 15-20 perc alatt készre sütjük.
Az utolsó percekben szikkasztjuk.
CUKROZOTT TEJSZÍNHAB KÉSZÍTÉSE:
Elkészítése:
Ha a képviselőfánk kihűlt, a felső kb. 1/3-ad részen kalapot vágunk és az alsó 2/3-ad részbe csillagcső segítségével először sárga krémet, majd cukrozott tejszínhabot töltünk.
A kalapot a tetejére helyezzük.
Díszíthetjük porcukorral, de a kalaprészt lehet olvasztott cukorba is mártani, ekkor teteje meghinthető darált dióval.
A krémhez:
150 g porcukor, 150 g étcsokoládé, 30 g liszt, 8 tojássárgája, kevés vaj, 1 rúd vanília, 1 l tej. Továbbá 2-3 dl tejszín.


Elkészítése:
A szokásos módon képviselőfánk tésztát készítünk, ha kihűlt, nyomózsákba tesszük és kivajazott, lisztezett tepsibe egymástól tekintélyes távolságra mogyorónyi halmokat nyomunk.
Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten aranysárgára sütjük. (15-20 perc, a sütő ajtaját 15 percig kinyitni tilos!)
A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A tejet a vaníliával felforraljuk, lefedjük, hogy meleg maradjon.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és apránként a tejet, (a vaníliát eltávolítjuk belőle), ügyelve, hogy ne legyen csomós.
Lassú tűzön gőz felett, állandóan keverve besűrítjük, levesszük a tűzről, belekeverjük az előzőleg felolvasztott csokoládét, és langyosra hűtjük.
A tejszínt kemény habba verjük, nyomózsákba szedjük és a legkisebb csőrrel – picurka vágást nyitva a fánkocskák tetején – megtöltjük sorra valamennyit.
Egy 22-25 cm átmérőjű, kissé magasabb peremű tálra, piramis formában ügyesen felhalmozzuk őket, és vékony sugárban rácsorgatjuk a csokoládékrémet.
Legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy krém teljesen megkeményedjen.
Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.

CSOKOLÁDÉS FATÖRZS
Hozzávalók (16 szelethez) - Tésztához:
4 tojás, 4 ek. cukor, 3 ek. Finomliszt, 1 ek. cukrozatlan kakaópor
Csokoládékrémhez:
2 dl tejszín, 20 dkg cukor, 4 ek. cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:
A tésztához valókból a hagyományos módon piskótát sütünk, mindössze annyi különbséggel, hogy a lisztet kakaóval is ízesítjük.
(Én egy evőkanállal több cukrot tennék bele, mert tekercsről van szó, és rugalmasabb lesz a tészta, több cukorral, nem reped olyan könnyen a tekerésnél.)
A sütőből kivéve, - és még forrón - felcsavarjuk, mint a piskótatekercset szoktuk.
A krémhez a tejszínt a cukorral kevergetve felforraljuk, utána a kakaót hozzáadjuk, majd amikor kihűlt, apródonként a habosra kevert vajba dolgozzuk.
A kihűlt tésztát kihengergetjük, a krém nagyobbik részével megtöltjük, újra föltekerjük. Mindkét végéből levágunk egy-egy szeletet, amit kis pogácsaszaggatóval kiszúrunk, és legvégül a törzshöz nyomkodjuk majd, ezek a fa göcsörtjei.
Az egészet bevonjuk a maradék krémmel, recés habkártyával vagy villával "megfésüljük", vagyis hullámokat rajzolunk rá, ráhelyezzük a "göcsörtöket", végül dermedni hagyjuk.

CSOKIS FONDÜ
Hozzávalók:
: A fondühöz:
30 dkg csokoládé, 2,5 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg margarin
A mártogatáshoz:
a Csokis fondü, aprósütemények, habcsók, keksz, linzer, babapiskóta

Elkészítés:
A fondühöz a csokoládét kis darabokra tördeljük. A tejet és a tejszínt felforraljuk, majd rögtön beletesszük a csokit és a darabokra vágott, hideg margarint. Kislángon, fakanállal kevergetve sima masszává főzzük. A süteményeket a fondübe mártogatva fogyasztjuk.
Variáció:
Aprósütemények helyett gyümölcsöket (alma, körte, szőlőszemek, eper, kiwi-szeletek, mandaringerezdek, banánkarikák stb.) is mártogathatunk a csokiba.

Készíthetjük úgy is, hogy a gyümölcsdarabokat a csokiba mártjuk, majd durvára őrölt mogyoróba, mandulaforgácsba, fahéjba, csokireszelékbe, pirított szezámmagba forgatjuk.

Friss gyümölcsök helyett konzerv gyümölcsöket is használhatunk. aprósütemények (habcsók, keksz, linzer, babapiskóta)

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSOKOLÁDÉS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.