Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSUPA CSOKI 7.

2019.01.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSOKOLÁDÉ BOMBA
Habosra keverünk 15 deka vajat vagy margarint 15 deka porcukorral meg három tojássárgájával, hozzáadunk három evőkanál kakaót, és tovább keverjük. Végül óvatosan - nehogy összetörjön - közé keverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. Mély üvegtál aljára egy réteg krémet terítünk, erre sorba fektetünk babapiskótákat, majd ismét krémmel, piskótával folytatjuk a rétegezést, míg a krémből tart. (Felül keskenyedő bombaalakban rakjuk!) Végül az egészet kívülről bevonjuk a krémmel, és legalább egy napra jégbe hűtjük.
Ez alatt a tojáshab nedvességétől a piskóta megpuhul.
Közvetlenül tálalás előtt az egészet bevonjuk két deci édes tejszínhabbal.

CSOKOLÁDÉ HÁZILAG
Hozzávalók: 50 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 25 dkg tejpor, 3 ek. kakaó.

A cukrot, tejszínt és a vajat felolvasztjuk, utána tovább keverve, nyolc percig főzzük. A tejport a kakaóval összekeverjük, és apránként, nehogy összecsomósodjék, a tűzről lehúzott cukros keverékhez adjuk. A még híg kakaós masszát kb. fel centi vastagon alufóliára, kenjük, és száraz, hűvös helyen 2-3 napig szikkasztjuk.
(Kiszúrhatunk belőle különböző formákat is, csillagot, szívet. Stb. és a karácsonyfát is díszíthetjük vele.)
Ha összecsomósodna, akkor merülő mixerrel lehet segíteni rajta!

CSOKOLÁDÉ-HAB
Hozzávalók:
3 dkg főzőcsokoládé, 0,7 dl habtejszín (nem homogenizált)

Elkészítés:
A kis darabokra tördelt csokoládét a tejszínnel együtt tegye egy lábosba, és lassú tűzön olvassza meg.
Töltse át egy tálba, és legalább 24 órára tegye a hűtőszekrénybe.
Röviddel tálalás előtt kézi habverővel verje jó habosra.
Ét- és tejcsokoládéból egyaránt finom.

CSOKI BEVONAT
Hozzávalók:
3 evőkanál porcukor, 3 kávéskanál kakaó vagy egy tábla ét-csoki 1 evőkanál tej, 1 kávéskanál sima liszt, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin

A hozzávalókat lassú tűzön, folytonos kavargatás mellett összeforraljuk.
Melegen öntjük a tésztára

 

CSOKOLÁDÉ-TRÜFFEL
Hozzávalók 20 darabhoz:
15+10 dkg étcsokoládé, 1 mokkáskanál olaj, 1,5 dl tejszín, 1 kiskanál rum

A 15 deka étcsokoládét vízfürdőben fölolvasztjuk, és az olajat belekeverve
fényesítjük. Még melegen egy ecsetet belemártunk, és kis papír-mignon kosarakat kikenünk vele. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, majd a papírt a csokoládékosarak-ról" óvatosan lehúzzuk. A 10 deka csokoládét a tejszínbe tördeljük. A rummal ízesítjük, kevergetve addig melegítjük, amíg a csokoládé elolvad, majd elektromos habverővel tovább habosítjuk.
Kevergetve – nehogy térfogata csökkenjen - hűlni hagyjuk, végül a csokoládés kosarakba toltjuk, és behűtjük.
Megjegyzések:
1. Jó ét csokiból, tejcsokiból és fehér csokiból is. Sőt ezeket lehet variálni
(pl.: fehér csoki mignon papírba ét-csoki krém).
2. Hűteni úgy szoktam, hogy hideg vizes - netán, ha van jégkockád - lábasba állítom az egészet, s közben verem géppel, amíg ki nem hűl.
(Lehet, hogy ez nem túl szakszerű, akkor bocs.)
3. A felverendő habbá a vége felé mindig teszek habfixálót, az ét-csoki a nélkül még sosem sikerült.
4. A mignon papír kikenésnél inkább csak az oldalát kenem meg, az aljára úgyis jut elég csoki.
Akkor jó kenni, ha már nem nagyon folyós, hanem egy picit hűlt, de persze még folyik.

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSOKOLÁDÉS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.