Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - CSUPA CSOKOLÁDÉ 4.

2017.04.18

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Csokoládés hullám
Hozzávalók:
16 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 1 kiskanál vaníliás cukor, 18 dkg finomliszt

Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, a vaníliás cukrot a kakaóport beledolgozzuk. A masszát habzsákba töltjük (csillagcsöves) és kizsírozott tepsibe 6-8 cm hosszú „hullámokat” teszünk.
Előmelegített sütőben közepesnél kisebb hőfokon kb.: 10 percig sütjük

Csokoládékenyér 01.
Először vajazzunk és lisztezzünk ki egy nagyobb méretű őzgerincformát, majd mérjük ki az előírt alapanyagokat. Utána 9 dg szoba hőmérsékletű vajat keverjünk habosra 12 dg barna cukorral, majd dolgozzunk bele 14 dg darált diót és 2 evőkanál kakaót, vagy 8 dg olvasztott csokoládét. A csokoládét grillsütőben, illetve mikrohullámú sütőben olvaszthatjuk fel a legegyszerűbben, de vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl, mert akkor „meghomokosodik”.

Gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 180 °C–ra (nyolcosztású skálán 3. fokozat), majd 4 tojásfehérjét egy csipet sóval verjünk kemény habbá. Óvatosan forgassuk a tojáshabot a kakaós pépbe, majd teaszűrővel szitáljunk rá 6 dg lisztet, és a főzőkanállal ezt is finoman dolgozzuk bele. Végül öntsük a pépet a kikent formába, simítsuk el a tetejét, és mérsékelt tűzön süssük 5 percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tűzön még kb. fél óráig, amíg a próbatűre nem ragad rá a massza. Amikor lehűlt, borítsuk ki a formából, és kb. 2 cm széles szeletekre vágva hidegen tálaljuk. Gusztusosabb lesz, ha előtte a bordázott tetejét meghintjük vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni.
Amennyiben középen kettévágva sűrű baracklekvárral megtöltjük, finom desszert lesz belőle.
A fenti mennyiségből max. 15 szelet sütemény várható.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
ÉDESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL- CSUPA CSOKOLÁDÉ
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.