Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - DIÓS SÜTEMÉNYEK 1

2018.12.09

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ADVENTI MÁKOS/DIÓS KOSZORÚ
Hozzávalók - A tésztához:
50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez:
18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el.
A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát.
A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát. Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük.
A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelt tészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-s sütőben 35-40 percig sütjük. Díszítés:
Dr. Oetker Marcipán ízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

ÁLKOMISZKENYÉR
Elkészítése:
3 egész tojást habosra keverünk 14 deka cukorral, azután hozzáadunk 14 deka vágott diót, 4 deka reszelt főzőcsokoládét, 10 deka apróra vágott mazsolaszőlőt, 3 deka kis darabokra szeletelt citronádot vagy esetleg birsalmasajtot és legutoljára 10 deka liszttel kevert fél csomag sütőport dolgozunk hozzá. Kikent, kiszórt őzhátformában sütjük.
Sütés után a süteményt egy napig hagyjuk állni, azután szeleteljük.
Kiadós, sokáig eltartható sütemény.

ALVÉ TORTA
Elkészítése:
100 db dió belét óvatosan cikkekben kiszedjük, mindegyik cikket 2-3 felé hasogatjuk éles késsel.
Habsütőben 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük, s folytonos keverés közben hozzáadunk 2 nagy evőkanál langyosra melegített mézet és fél csomag vaníliás cukrot. A habsütőt forró vízzel telt fazékba állítjuk és így tesszük a tűzhelyre. Állandó kevergetés közben addig főzzük, míg olyan sűrű lesz, hogy a kanál megáll benne, ekkor a tűzről levéve, hirtelen belekeverjük a felaprózott diót, és kiszórt vagy zsírpapírral körülbélelt tortaformába 2 vastagabb tortalap közé töltjük.
Az így elkészített édességet pár napra száraz helyre félretesszük, s csak azután szeleteljük.

ATHÉNI DIÓS KALÁCS - GÖRÖGORSZÁG
Hozzávalók:
40 dkg cukor, 4 tojás, 6 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 mk fahéj, 35-40 dkg liszt, 1 mk sütőpor
Szirup:
18 dkg cukor, 1/4 l víz, 1 kis pohár konyak

Elkészítése:
Az eldarabolt dióból 2 kanálnyit félreteszünk a szóráshoz. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Simára keverjük a cukrot, vajat, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgáját és a fahéjat. Apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a diót. Óvatosan hozzáadjuk a habot is. Kikent tepsibe öntjük, megszórjuk a dióval és közepesen meleg sütőben, 30-40 percig sütjük (tűpróba).
A sütőt kikapcsoljuk, de a kalácsot bennhagyjuk.
A cukrot a vízben sűrűsödésig főzzük.
Beleöntjük a konyakot.
Amikor a kalács már majdnem meghűlt a sütőben, ráöntjük a forró szirupot.
Megvárjuk, míg kihűl, ekkor kockára vagy rombuszra vágjuk.

BEJGLI
Elkészítése:
80 dkg lisztet, 3 dkg élesztőt, és 16 dkg zsírt (vagy 20 dkg vaj) jól összemorzsolunk, hozzáadunk 10 dkg cukrot, csipet sót, 2 tojás sárgáját, 1 citrom reszelt héját, 1 cs. vaníliás cukrot és langyos tejjel /kb. másfél, 2 dl / tésztát gyúrunk belőle. Fél óra pihentetés után 4 részre osztjuk, kinyújtjuk és megtöltjük az alábbi töltelékkel. 30 dkg dió, ugyanannyi mák, 25 dkg kristálycukor, 1 narancs reszelt héja, 2 evőkanál baracklekvár, fél dl rum, ízlés szerint fűszerek (fahéj, törött szegfűszeg) és mazsola. A cukrot nagyon kevés vízzel felforraljuk, elfelezzük, és a dióra, ill. mákra öntjük.
Ugyanígy elosztjuk a többi hozzávalót is, és kevés tejjel összekeverjük, hogy kemény, de kenhető masszát kapjunk.
Ezután megtöltjük a tésztát.
Ha a tészta és a töltelék állaga kb. egyforma (puha v. kissé kemény), akkor a bejgli nem reped meg.
Sütés előtt 1 egész tojást és 1 sárgáját elkeverünk.
Ezzel megkenjük a tekercseket, és meleg helyen tartjuk, míg a tojás a tetején megszárad.
Ezután újból megkenjük a bejglit, és fél órára hideg helyre tesszük, majd közepes tűzön készre sütjük.
Így lesz a bejgli teteje szép márványos, és az ünnepi asztalunk garantáltan szép és finom dísze is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - DIÓS SÜTEMÉNYEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.