Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z. 9.

2019.12.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Pozsonyi diós patkó
Készítése:
50 deka lisztből, 25 deka vajból, 5 deka porcukorból, 2 egész tojásból és 3 sárgájából, 3 deka, kevés hideg tejjel elkevert élesztőből és egy csipet sóból nem túl kemény, de nem is lágy tésztát gyúrunk, és jó erősen kidolgozzuk. Annyi részre osztjuk, ahány rudat vagy patkót csinálunk, és kis cipóformákat alakítunk belőlük.
Ezeket pár perc múlva vékonyra kinyújtjuk és megtöltjük a következő töltelékkel:
1/4 kiló cukorból és 3-4 deci vízből szirupot főzünk, mikor kihűlt, belekeverünk 30 deka őrölt diót, 20 deka finom morzsát, 1/2 citrom reszelt héját, 8 deka mazsolát és kevés törött fahajat.
A megtöltött és összecsavart tésztákat patkó alakúra formáljuk, megkent tepsibe rakjuk, és tojással megkenjük.
Hűvös helyre tesszük és fél, egy óra múlva újra megkenjük.
Ezután pihentetjük fél óra hosszat. Lassan sütjük.

Valódi pozsonyi patkó
Hozzávalók:
112 deka liszt, 35 deka sertés- zsír, 64 deka porcukor, 3 deka, élesztő, fél liter tej, 50 deka feltört dió, 50 deka darált mák, 2 deka fahéj, 3 citrom, 2 narancs, só.

Készítés:
A nyújtódeszkán a 112 deka liszt és 3 deka élesztő (amit előbb tejben kelni hagyunk), parányi só és langyos tejjel kemény rétestésztává gyúrunk. Négy részre osztjuk, egy-egy rész cipóba formázzuk, és fél óráig kelni hagyjuk. 30 deka cukrot 4 deci vízzel sziruppá főzünk, 1 deka fahéj, 1 citrom, 2 narancs héját reszelve, a tűzön pörköljük. Kevés tejjel és zsemlyemorzsával sűrítjük, és hidegre tesszük. A fenti tésztát késvastagságra kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, patkóformára alakítjuk, ha megkeltek, megkent papiroson tojássárgával megkenve kisütjük."

Belga almáskenyér
Hozzávalók:
50 dkg almareszeléket habosra keverünk 30 dkg cukorral, hozzáadunk 10 dkg mazsolát, 5 dkg durvára tört diót, fél citrom reszelt héját, meg késhegynyi fahéjat.

Készítés: Belekeverünk egy egész tojást, végül 30 dkg lisztet és egy sütőport. Kizsírozott, kilisztezett vékony püspökkenyérformába öntjük / két formába elég! / és megkent fóliával letakarva forró sütőbe toljuk. Mérsékelt tűznél 45 percig sütjük, még melegen deszkára borítjuk. Ha kihűlt, alufóliába csomagolva sokáig eláll.

Berlini krémtorta
Hozzávalók:
Tíz tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzá keverjük két tojásnak a sárgáját, egynegyed kg porcukrot, egynegyed kg őrölt mogyorót és három evőkanál 0-ás lisztet. A kész keveréket vajas formában, három lapban kisütjük.

Krém:
hét tojás sárgáját két deka lisztet, 11 deka cukrot, fél liter tejszint, egy darabka vaníliát és kevés rumot jól összekavarunk, és tűzön sűrűre verjük.
Ezzel megtöltjük a lapokat, az egészet bevonjuk puncs-, vagy csokoládéjéggel és 10-12 darab gyermekpiskótát keresztben kétfelé vágva, olvasztott cukorral a torta köré ragasztunk.

Bécsi gyűrűfánk
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 2 púpozott evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4-4 1/2 dl tej, 4 tojás sárgája, csipetnyi só; olaj a sütéshez; a tálaláshoz: 2 evőkanál rum és 3 evőkanál sárgabaracklekvár.

Készítés:
1 dl langyos tejbe keverjük az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk.
Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkán tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, majd 5-6 cm vastag rúddá formáljuk.
Ebből 3 cm-es darabokat levágunk, és egészen vékony rudacskákká sodorjuk.
Két rudat összefogva fonatot készítünk belőle, majd ezt a fonatot gyűrűformára hajlítjuk.
Lisztezett deszkán további 15 percig pihentetjük a gyűrűket.
Bő, forró olajban először az egyik oldalukat, majd a másikat is megsütjük, a felesleges olajat lecsöpögtetjük.
A rummal ízesített sárgabaracklekvárral tálaljuk oly módon, hogy a baracklekvárt a tésztagyűrűk közepébe öntjük.
Ez a fánk csak frissen, forrón jó!

Bécsi rumhab
Hozzávalók:
10 dkg krémtúró, 3 púpos kanál porcukor, 3 dl rum, 3 tojás, a díszítéshez tortadara vagy csokoládéreszelék.

Készítés:
A túrót simára keverjük a cukorral, rummal, tojássárgákkal, majd óvatosan hozzákeverjük a tojások habját.
Pohárba vagy tálkákba téve díszítjük, majd jól behűtjük.

Birstorta
Hozzávalók:
1 kész piskótatorta (venni is lehet és készíteni is), fél deci kávélikőr
A birskrémhez:
35 dkg birsalma, 15 dkg cukor, 2 tasak vaníliás pudingpor, 2-2 dl édes fehérbor és citromlé, fahéj, szegfűszeg
A csokikrémhez:
3 dl tejszín, 6 dkg olvasztott csokoládé, 1 dkg zselatin
A tejszínkrémhez:
3 dl tejszín, 1 dkg zselatinpor

Készítés:
A birskrémhez a meghámozott, apróra vágott birskockákat a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, megfőzzük.
A pudingport a bor felével elkeverjük, a maradék bort a citomlével felforraljuk, hozzákeverjük a pudingot és a birset, majd sűrűre főzzük.
A csokikrémhez a tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a csokoládét és a felmelegített zselatint.
A tejszínkrémhez felverjük a tejszínt és beletesszük a zselatint.
A kihűlt tésztát 4 lapra vágjuk, meglocsoljuk a kávélikőrrel, majd a birs és csokikrémet felváltva csíkokban - nyomózsák segítségével- a lapokra kenjük.
A torta tetejét és oldalát a tejszínkrémmel bevonjuk, és csokidarával díszítjük. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.