Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK 6.

2019.05.02

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Amerikai palacsinta
Hozzávalók: 1 tojás, 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 csipet só, 1/2 zacskó sütőpor, 1 mk szódabikarbóna, 1 ek cukor

Az egészet összekeverve sűrű masszát kapunk, amiből enyhén olajozott v. forró vízzel átkent teflon serpenyőben tenyérnyi v. nagyobb, kisujj vastagságú lepényeket sütünk. Variációk: reszelt alma, banán, csoki reszelék.
Egy kis vajjal és juharsziruppal is finom.

Ananászfánk
Hozzávalók:
15 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő, 2 evőkanál porcukor, 2,5 dl tej, 2 egész tojás, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 8-10 karika ananászbefőtt, kevés ananászlé, 1 dl eperdzsem (vagy ananászdzsem); a sütéshez: 3 evőkanál olaj.

Elkészítés:
A tojásokat simára keverjük az élesztővel, a porcukorral, a rummal, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Sóval ízesítjük, és két órán keresztül pihentetjük. Közben az eperdzsemet 3 evőkanál ananászlével simára keverjük. A lecsöpögtetett ananászkarikákat, először kevés lisztben megforgatjuk, majd a tésztába mártjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük.
Papírtörülközőre téve a felesleges olajat lecsurgatjuk, és a felforrósított ananászos eperdzsemmel kínáljuk.

Ananászkrém
Hozzávalók:
1 doboz félkilós ananászbefőtt, 3 dl tejszín, 2 tojássárga, fél citrom leve, 1 csapott evőkanál tiszt, fél dl tej, 1 teáskanál zselatinpor.

Elkészítés:
Az ananászbefőttet leszűröm, és néhány szép darabot a krém díszítéséhez félreteszek. A többit nagyon apróra összevagdalom (vagy turmixgépben pépesítem). A tojássárgát simára keverem a liszttel, majd a citromlével és az ananászlével apránként felengedve, kis lángon vagy gőz fölött, állandó keverés közben sűrűre főzöm. A tejben a zselatinport elkeverem, és kis lángon langyosra melegítve, hozzáadom a kihűlt tojásos krémhez. Ugyancsak hozzákeverem a tejszínből vert kemény habot és a gyümölcspépet.
Az egészet óvatosan átforgatom, majd kis poharakba vagy egy formába téve feldíszítem a félretett gyümölccsel, és jól lehűtöm.

Ananászos-kókuszos rombusz
Elkészítési idő: kb. 1 óra Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
a tésztához: 30 dkg liszt 3 tojás, 22 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor 2,5 dl tejszín, 1/2 zacskó sütőpor, a tepsi kikenéséhez margarin, a tetejére: 1 kis doboz körszeletes ananászkonzerv 17 dkg kókuszreszelék, 22 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, 12 dkg vaj vagy margarin, a díszítéshez friss mentalevelek

Elkészítés:
A tésztához a tejszínt robotgéppel félkemény habbá verjük. Közben beleszitáljuk a kétféle cukrot, végül egyenként belekeverjük a felütött tojásokat is. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, majd a krémbe szitáljuk. A tésztát margarinnal kikent tepsibe öntjük és elsimítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáz-tűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 15 percig elősütjük. A kókuszreszeléket teflonbevonatú serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül rózsaszínűre pirítjuk.
A vajat vagy a margarint lábosban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a tejet. Felforraljuk, beleszórjuk a pirított kókuszreszeléket és összefőzzük. Az edényt levesszük a tűzről. Az ananászt lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk, majd a kókuszkrémbe keverjük. A gyümölcsös krémet egyenletesen az elősütött tésztára simítjuk, és a tésztát ugyanazon a hőfokon további 15-20 percig sütjük.
A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd rombusz alakúra szeleteljük.
Ízlés szerint friss mentalevéllel díszítve kínáljuk.

Angol kabinetpuding
Elkészítés:
Vajjal kikent pudingforma fenekére piskótát rakunk, meghintjük mazsolával, erre ismét egy sor piskótát rakunk és erre megint mazsolát, vagy apróra vágott cukrozott gyümölcsöt szórunk. Így folytatjuk, míg a forma meg nem telik. Fél liter vaníliás tejbe hat tojás sárgáját 13 dkg porcukorral keverjünk bele, tűzön verjük fel és öntsük a pudingformába. Egy fél óráig hagyjuk állni a pudingot, aztán fedjük be a formát, és egy óráig sütőben gőzöljük. Ezután, ha a puding kemény, borítsuk tálra és a következő mártással tálaljuk:
Négy tojás sárgáját három evőkanál cukorral elkeverünk, fél liter tejjel föleresztjük, tűzön forrpontig hevítjük, likőrrel ízesítjük.

Angol keksz
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 2 dkg darás liszt, 1/2 dl tej, 15 g élesztő, 1 kávéskanál porcukor egy csipetnyi só.

Elkészítés:
A gyúródeszkán apróra vagdaljuk a vajat, majd a lisztel, a tejben feloldott élesztővel, porcukorral és sóval összegyúrjuk. Hideg vízzel telt edénybe tesszük, és addig hagyjuk benne, míg a tészta feljön a víz tetejére. Kivesszük a vízből, és asztalkendővel leszárítjuk. Lisztezett gyúródeszkán, a tésztát vékonyra kisodorjuk, és kerek lapokat szaggatunk belőle.
Tepsibe rakjuk, és forró sütőben megsütjük.
Mikor a keksz megsült, meghempergetjük porcukorral kevert vaníliás cukorban.

Apponyi torta
Elkészítés:
Hat tojás sárgáját hat evőkanál vaníliás cukorporral eldörzsölünk, majd hozzáadunk három evőkanál szitált morzsát, egy szelet reszelt csokoládét és hat tojás habját. Kikent formában kisütjük, és ha kihűlt, két tortalapot vágunk belőle. Töltelék: 12 és fél deka finomra őrölt diót főzőtejjel megforrázunk, 12 és fél deka vajat négy-öt evőkanál vaníliás cukorporral eldörzsölünk, a diót hozzákeverjük, és egy kis rumot is öntünk bele.
A tortának a tetejét és az oldalát is bevonjuk a krémmel, és az egészet behintjük reszelt csokoládéval.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.