Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z 12

2020.06.21

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Búbos-torta
(olcsó és jó)
Elkészítése:
Hat tojás sárgáját 18 deka porcukorral jól elkeverünk, egy citrom levét és héját, 10 deka burgonyalisztet lassan hozzákeverünk, ezután a hat tojás kemény habja jön bele.
Vajjal kikent formában megsütjük.
Ha kihűlt, két-három részre vágjuk és megtöltjük.
Töltelék:
Egynegyed liter tejbe egy rúd vaníliát, két evőkanál finomlisztet elkeverünk, és folytonos keverés közben sűrű péppé főzzük, de ne legyen csomós. 14 deka vajat, 14 deka cukorral habosra keverünk.
Ha a pép teljesen kihűlt, a vajjal összekeverjük, és a tortát megtöltjük.
A tetejére is ebből a krémből kenjünk és cukros, durván tört mandulával meghintjük.

Burgonyapogácsa
Elkészítése:
Négy-öt nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, leszűrjük, s még forrón szitán áttörjük.
Ha kihűlt, két-három kanál liszttel, két tojássárgája és kevés sóval összegyúrjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagságra, s egy kisebbfajta fánkszúróval pogácsákat szurkálunk ki belőle, és forró zsírban kisütjük.

Burgonyás keksz
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 20 dkg főtt, áttört burgonya (tisztán mérve), 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 1 db egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál só, 1 zacskó vaníliás cukor.

Elkészítése:
A meghámozott, még forrón áttört burgonyát összedolgozom a liszttel, a margarinnal, a porcukorral, a tojással, a tejföllel, a sóval és az összes fűszerrel.
Sima tésztának kell lennie.
Egy cipóba formázom, és legalább egy órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben.
Ezután lisztezett deszkán egy-két milliméter vastagságúra nyújtom.
Derelyemetszővel tetszés szerinti kis alakzatokat szabok belőle, majd sütőlemezre teszem és az előmelegített, forró sütőbe tolom.
Közepes lángon megsütöm.
Dobozban sokáig elálló keksz, amit többféleképpen lehet tálalni: vagy egyet-egyet lekvárral összeragasztunk, vagy darabonként az egyik felét kevés olvasztott csokoládéba mártjuk, vagy csak egyszerűen, magában, minden nélkül.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

Burgonyás linzer
Hozzávalók:
20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész tojás, lekvár.

Elkészítése:
A zsírt a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt áttört burgonyát, a lisztet, a citromhéját, a sütőport, és jól összegyúrjuk.
Vékonyra kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi nagyságúra kiszúrjuk.
Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük.
Ha elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal.
Figyelem:
Vigyázzunk a burgonyával, mert némely fajta, lágyabb tésztát ad!
Ha islert akarsz készíteni, akkor a második tésztát nem kell kilyukasztani, és a kenés is elmarad.
Ha megsült, csokimázzal bevonod!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.