Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z. 10.

2020.02.13

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Bólyi túrós lepény
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 25 dkg rétesliszt, 17 dkg porcukor (finomabb, ha 25 dkg cukrot tesztek bele), 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró, 10 dkg mazsola (lehet 20 dkg is), 2 db tojás, 2 dl tej, 1/2 csomag sütőpor, citromhéj

Elkészítése:
A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekeverjük.
Egy közepes nagyságú tepsit a vaj felével kikenünk, majd a cukros liszt felét beleszórjuk.
Az áttört túrót egyenletesen elosztjuk rajta, megszórjuk a mazsolával, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral.
Erre hintjük a cukros liszt maradékát, majd az egészet leöntjük a tojással simára kevert tejjel.
A vaj maradékát a tetejére morzsoljuk és a forró sütőben öt percig erős lángon, majd takarékon szép pirosra sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágjuk.

Borított sütemény ananásszal
Hozzávalók:
6 személyre, 1 kisebb ananász, 10 dkg kristálycukor, 2 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő

Elkészítése:
Egy kisebb edényben kis lángon olvasszuk meg a kristálycukrot.
Amikor szép sötét aranyszínű, csorgassuk egy magasabb peremű, kerek tortaforma oldalára és aljára.
Forgassuk meg a formát úgy, hogy a karamell mindenhol egyenletesen vonja be, majd tegyük félre, amíg megdermed.
Az ananászt gondosan hámozzuk meg, és vágjuk körülbelül 1 cm vastag karikákra.
A középső, fás részt távolítsuk el, és minden szeletet vágjunk négyfelé.
Helyezzük a gyümölcsöt a karamellel kikent formába.
Melegítsük a sütőt 180 C-ra.
A tésztához keverjük habosra a vajat egy tálban, öntsük hozzá a porcukrot, és keverjük addig, míg egyenletes, krémes állagú lesz.
Ezután adjuk hozzá egyenként a tojásokat.
Az élesztőt morzsoljuk a liszthez, és apránként keverjük ezt is a cukros tojáshoz.
Az ananász szeletelésekor leesett kisebb darabokat is beleforgathatjuk.
Öntsük a tésztát az ananász tetejére a formába, és közepesen meleg sütőben körülbelül 30 perc alatt süssük meg.
A sütés vége felé egy hústűt vagy éles kést beleszúrva ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
Akkor jó, ha szárazon húzzuk ki.
A kész süteményt borítsuk egy szép tálalótálra.
Változatok:
Egyszerűbben - Karamell nélkül is készíthetjük, ebben az esetben a tésztát kivajazott- lisztezett formába öntsük.
Szinte bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele: almát, körtét, barackot, cseresznyét, stb.
Tipp:

Hozzávalók:
Még finomabb lesz a süteményünk, ha a karamellhez egy kis pohár rumot is keverünk.
Könnyebben kivághatjuk az ananászszeletek közepéről a fás részt almamagozóval.
Gazdagíthatjuk a tésztát apróra vágott cukrozott gyümölccsel vagy csokoládédarabkákkal is.

Boros kifli
Elkészítése:
Nyolc darab, előző napi kiflit karikára vágunk, forró zsírba dobjuk, szép zsemlyeszínűre pirítjuk, abba a kerek, mély tálba rakjuk, amelyben a sütőbe tesszük, s amelyben majd fel is adjuk az asztalra.
Kimagvazott meggybefőttet, leszűrünk a levéből, a meggyet a kifli közé keverjük 12 dkg daráltmogyoróval együtt.
A meggy levét s 3 deci fehérbort öt-hat kanál porcukorral megkeverjük, s a kiflire locsoljuk.
Körülbelül félórára fedő alatt betesszük a sütőbe, hogy az egész jól átmelegedjék, s a bor a kiflit átjárja.
Négy-öt tojás fehérjéből kemény habot verünk, adunk belé porcukrot, két szelet reszelt csokoládét, a habot a kifli tetejére rakjuk, teljesen beborítjuk vele, s magasan feltornyozzuk.
Újra sütőbe tesszük, amíg a hab meg nem sül, szép szint nem kap.
Akkora legyen kész, amikor az asztalra kell adni, nehogy a hab összeessék.

Boros rizskrém
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 25 dkg kristálycukor, 7 dl fehérbor, 8 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg málna vagy eper, 2 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, kevés porcukor.

Elkészítése:
Az átválogatott rizst megmosom, lecsöpögtetem és a borban, egy csipetnyi sóval megfőzöm.
Ezután belekeverem a vajat, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, majd alaposan összekeverem.
Ha kihűlt, beleteszem a megmosott, lecsöpögtetett gyümölcsöt, és jól behűtöm.
Tálalás előtt a felvert tejszínhabbal és néhány szem gyümölccsel díszítve kínálom.

Borzaska 01.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 18 dkg zsír (vaj), 15 dkg cukor, 2 tojás, kb. 1 dl tej, 1 csomag sütőpor, pici só.
A tetejére:
20 dkg baracklekvár, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor. Liszt + zsír + cukor + tej + sütőpor + 2 tojássárgája + só,

Elkészítése:
Tésztát gyúrunk. 2 cipóba osztva betesszük a hűtőbe.
1 órányi pihentetés után az egyiket kinyújtjuk, zsírozott tepsibe tesszük.
Megkenjük baracklekvárral.
Ráhintjük a diót, 10 dkg cukrot.
Erre egyenletesen rákenjük a többi cukorral felvert tojáshabot.
Ráreszeljük a másik tésztát.
Megsütjük.
Porcukorral megszórjuk.

Borzaska 02.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg hámozott, darált mandula, 15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1/2 dl tejföl, pici só, 1 csomag vaníliás cukor, késhegynyi őrölt fahéj, 75 dkg kimagozott meggy vagy cseresznye.

Elkészítése:
Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd összegyúrjuk a többi kellékkel (gyümölcsöt nem!).
Az a jó, ha morzsalékos lesz a tészta.
Egy jól kivajazott tortaformát, lazán kibélelünk a tészta felével.
Rátesszük a gyümölcsöt.
A maradék tésztát erre morzsoljuk.
Megsütjük közepes lángon. Kihűlve szeleteljük, porcukorral hintjük.

Borzaska 03.
Hozzávalók:
8 dkg liszt, 5 dl tej, 5 tojás, 6 dkg cukor, pici só, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojásból frissen készült vékony metélt tészta nyersen, olaj a sütéshez és vaníliás porcukor a tálaláshoz.

Elkészítése:
Simára keverjük a cukrot, vaníliás cukrot, lisztet, tojássárgákat 1 dl tejjel.
A többi tejet felforraljuk és hozzáöntjük a keveréket.
Állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a kemény tojáshabot.
Ha kihűlt, kis golyókat formázunk belőle, megforgatjuk a metélt tésztában.
Bő, forró olajban rövid ideig, nagyon óvatosan sütjük.
Leitatjuk róla az olajat. Vaníliás porcukorral megszórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.