Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z. 11

2020.03.09

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Bögrés mákos 01.
Hozzávalók:
1 bögre liszt, 2 csomag sütőpor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 bögre darált mák, 100 g vaj vagy margarin, 1 bögre cukor, 2 tojás, 1 bögre tej, 100 g ribizli vagy málnalekvár, +1 kb. 3 dl űrtartalmú bögre vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítése:
Egy közepes méretű kb. 25 x 35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, 1 csipet sóval és a mákkal.
A vajat habosra keverjük a cukorral.
Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltakozva apránként hozzáadjuk a liszt-mák keveréket.
A tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. (hústű próba)
A tésztát a tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni.
A sütőpapír segítségével deszkára emeljük.
Hosszában kettévágjuk, az egyik téglalapot megkenjük a lekvárral, a másikat a tetejére fektetjük, kissé rá is nyomjuk, és legalább 1 órát pihentetjük, hogy a tészta magába szívhassa a lekvárt.
Szeletekre vagy kockákra vágva a tálra rendezzük.
Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

Bögrés mákos 02.
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl őrölt mák, 2 dl tej, 2 dl liszt, 2 dl cukor, 1 csomag sütőpor, 8 dkg mazsola, 2 db alma, fél citrom.

Elkészítése:
A mákot, a cukrot, a lisztet, a sütőport elkeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat.
Tejjel felengedjük, Hozzáadjuk a mazsolát, és az előzőleg lereszelt, citrommal meglocsolt almákat, a tojást. Jól összedolgozzuk, és kivajazott, lisztezett tortaformában sütjük előmelegített sütőben kb. 40 percig.
Miután kihűlt, cikkekre vágjuk.

Bögrés mákos 03.
Elkészítése:
1 egész tojást összekeverünk 1 bögre cukorral, 1 bögre darált mákot adunk hozzá, majd 1 bögre tejet és citromhéjat reszelünk bele.
Az anyagokat jól kikeverjük, zsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük.
Ha megsült kiborítjuk, vaníliás porcukorral meghintjük.

Bögrés mákos 04.
Hozzávalók:
2 egész tojás, 100 g vaj v. Ráma, 1 bögre (kb. 3 dl) cukor, 1 bögre darált mák, 1 bögre tej, 1 bögre liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kk. őrölt fahéj, 100 g málna- v. egyéb pikáns lekvár, vaníliás porcukor

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a cukorral. majd a tojásokkal. váltakozva, apránként hozzáadjuk a lisztet, a mákot és a tejet, végül a sütőport és a fahéjat. jól összedolgozzuk, előmelegített (180 °C) sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt, hosszában elvágjuk, megtöltjük a lekvárral.

Bögrés süti
Hozzávalók:
1 bögre liszt (belekeverve 1 sütőpor), 1 bögre tej, 1 bögre cukor (ezt én kicsit szűkebbre veszem), 1 bögre darált dió, 1 tojás

Elkészítése:
Az egészet összekeverem, beleöntöm a kisméretű tepsibe és megsütöm.
(Előmelegített sütőben 5 perc nagy lángon, majd közepes lángon)
Dió helyett lehet darált mákot, vagy 2 evőkanál kakaót (csak valódi kakaóval) beletenni.

Burgenlandi koszorú
Hozzávalók kb. 65 db-hoz:
275 g liszt, 250 g hideg vaj, 50 g porcukor, 3 tojássárgája
A díszítéshez:
3 tojásfehérje, 250 g cukor, 3-4 ek sárgabarack lekvár, kevés citromlé

Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a porcukorral és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk az egészet.
Fóliába csomagolva 1 órán át, pihentetjük a hűtőszekrényben.
Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és 5,5 cm-es köröket szúrunk ki a tésztából.
A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk.
180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt.
A tojásfehérjét a hozzáadott cukorral vízgőz fölött kemény habbá verjük.
A csillagvégű nyomózsákba töltött masszából a lapocskák külső peremére szorosan egymás mellé pöttyöket nyomunk.
A koszorúkat 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Hagyjuk kihűlni.
A lekvárt kevés citromlével felmelegítjük, szitán átsimítjuk, és a koszorúk közepébe töltjük.
Hagyjuk megszáradni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.