Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z. 4.

2019.04.07

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Almás linzertorta
Hozzávalók:
50 dkg linzertészta, 1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor (az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát.

Alvétorta
Elkészítés:
60 darab dió belét óvatosan cikkekben kiszedjük, mindegyik cikket 2-3 felé hasogatjuk éles késsel. Habüstben 8 tojás fehérjét kemény habbá verjük, s folytonos keverés közben hozzáadunk 2 nagy evőkanál langyosra melegített mézet és 1 csomag Váncza-vanilincukrot. A habüstöt forró vízzel telt fazékba állítjuk és így tesszük a tűzhelyre. Állandó kevergetés közben addig főzzük, míg olyan sűrű lesz, hogy a kanál megáll benne, ekkor a tűzről levéve, hirtelen belekeverjük az elaprózott diót, és kiszórt vagy zsírpapírral körülbélelt tortaformába 2 vastagabb tortalap közé töltjük. Az így elkészített édességet pár napra száraz helyre félretesszük, s csak azután szeleteljük.

Amarcos (mandulás sütemény)
Hozzávalók:
50 dkg őrölt mandula, 23 dkg porcukor, 3 tojás, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:
A mandulát keverjük össze a porcukorral, majd apránként a felvert tojásokkal. Adjuk hozzá a reszelt narancs- és citromhéjat és a fahéj felét. A masszából olajjal kikent sütőlemezre kávéskanállal rakjunk kis halmokat, és előmelegített sütőben süssük 20-25 percig őket. Még melegen szórjuk meg a maradék fahéjjal. Hagyjuk a puszedliket a sütőlapon kihűlni.

Amaretti
Hozzávalók kb. 40 db-hoz - A tésztához:
3 tojásfehérje, 300 g hámozott és darált mandula, 3 db hámozott és darált keserű-mandula vagy 8 csepp keserű-mandulaolaj, 300 g cukor
Előkészítés: 30 perc
Sütés kb. 25 perc sütőlemezenként
Kikészítés: 5 perc

Elkészítés:
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Utána a mandulát és a keserű mandulát (vagy az olajat), valamint a cukrot vegyítsük a tojáshabhoz.
A sütőt melegítsük elő 160 C°-ra (gáznál 2-es fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tésztából készítsünk dió nagyságú golyócskákat, egy kissé meglapítva helyezzük a sütőlemezre. Az egyes darabok között hagyjunk egy kis távolságot, mert sütés közben az amarettik valamelyest szétfolynak.
A mandulás csókokat a sütőben középen kb. 25 percig süssük. Ezután vastagon szórjuk be porcukorral, majd helyezzük tésztarácsra, és hagyjuk kihűlni.

Amaretto felhők
(egyenként kb. 80 kcal/335 kJ)
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
3 tojásfehérje, 300 g őrölt mandula, 8 csepp keserű mandula olaj, 300 g cukor, porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
A tojásfehérjéből nagyon kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a mandulát, a keserű mandula olajat és a cukrot. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1-es fokozat) előmelegítjük. A mandulás habcsók masszából vizes teáskanállal kis halmokat rakunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A habcsókot körülbelül 20 percig szikkasszuk a sütőben.
A süteményt leszedjük a tepsiről, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Végül vastagon meghintjük porcukorral.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.