Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z. 7.

2019.08.27

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Arab gyümölcstorta
Hozzávalók:
9 dkg vaj, 5 tojás, 3 mk sütőpor, 30 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 9 dkg porcukor, 8 dkg dióbél, 15 dkg vegyes cukrozott gyümölcs, 15 dkg mazsola, 1 dl tejszínhab.

Elkészítés:
A feltört egész tojásokat simára, habosra felkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 percen át kevergetjük. Hozzákeverjük az előzőleg felolvasztott vajat, és habosra felverjük. Beleadjuk a sütőport, a lisztet, a habosra kikevert tejfölt, a darált dióbelet, a mazsolát és a darabokra vágott vegyes cukrozott gyümölcsöt. Vajjal kikent nagyobb tortaformában, közepesen meleg sütőben megsütjük.
Akkor sült meg, amikor a beleszúrt pecsenyevillára, már nem ragad rá a tészta.
Kihűlés után, kivesszük a tortaformából, és a tetejét tejszínhabbal díszítjük.

Az intelligens tészta
Hozzávalók:
(Nagyon fontos egy mély sütő edény / legalább 6-7 cm mély és 26-30 cm hosszú /),
15 dkg margarin, 30 dkg cukor, 8 tojás sárgája, 8 tojás fehérje, 3 csomag vaníliás cukor, 9 evőkanál sima liszt, 1 liter tej és egy kis só

Elkészítése:
A margarint a cukorral jól összedolgozzuk keverőgép segítségével, majd hozzáadjuk egyenként a tojás sárgáját, majd a vaníliás cukrot, a 9 evőkanál lisztet miközben folyamatosan keverjük a masszát. Ezt követően lassan a masszához öntjük az 1 liter tejet, és jó 15 percig keverjük a keverőgéppel. Végül egy külön tálban kemény habbá verjük a 8 tojás fehérjét, és gyengéden belekeverjük a masszába ügyelve, hogy a hab ne törjön meg túlságosan. A mély sütő edényünket kivajazzuk, zsemle morzsázzuk, és az egész masszát beletöltjük.
Nagyon fontos a sütés és a hőmérséklet!
A sütőt 200-210 fokra előmelegítjük, úgy helyezzük be a masszát, ahol 20 percig, majd 130 fokon további egy óráig tésztává sütjük.
Hagyjuk az edényben, amíg ki nem hűlt, utána szeletekre vágjuk.
Fontos és megjegyzendő:
Óriás keverőedényben kezd el a munkát, mert az 1 liter tej nagyban megnöveli a mennyiséget.
Más:
A keverés ideje a robotgéppel összesen legalább 20 perc legyen, tehát alaposan meg kell dolgozni a masszát / kivétel a tojáshab /.

Álkomiszkenyér
3 egész tojást habosra keverünk 14 deka cukorral, azután hozzáadunk 14 deka vágott diót, 4 deka reszelt főzőcsokoládét, 10 deka apróra vágott mazsolaszőlőt, 10 deka birsalmasajtot felaprózva és legutoljára 10 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza - sütőport dolgozunk hozzá.
Kikent, kiszórt őzgerinc-formában sütjük.
Sütés után a süteményt egy napig hagyjuk állni, azután szeleteljük

Ánizsos hold
Egyenként kb. 105 kcal/440 kJ
Hozzávalók
kb. 40 db-hoz: 4 tojás, 2 ek ánizsmag, 500 g porcukor, 500 g liszt, 1/2 tk sütőpor
A díszítéshez:
4 ek porcukor, 1 ek citromlé ezüstszínű cukorgyöngy

Elkészítés: Serpenyőben szárazon megpirítjuk az ánizsmagot, majd hagyjuk kihűlni.
A tojást két evőkanál vízzel és az átszitált porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az ánizsmagot, a lisztet és a sütőport, majd az egészet sima tésztává gyúrjuk. A tésztát 1 órán át letakarva pihentetjük hűtőszekrényben. A lisztezett deszkán kinyújtott tésztából kinyújtott tésztából kisebb és nagyobb holdakat szúrunk ki. A lapocskákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, letakarjuk egy konyharuhával és egy éjszakán át, hagyjuk szikkadni. Másnap 140 fokra (gázsütő 2/3-as fokozat) felmelegített sütőben, 20 perc alatt nagyon világosra sütjük a süteményt, majd hagyjuk kihűlni. A díszítéshez átszitáljuk a porcukrot, citromlével simára keverjük, és a mázzal bevonjuk a holdak tetejét.
Végül megszórjuk a cukor-gyönggyel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.