Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK SÜTEMÉNYEK A - Z. - ARANYGALUSKÁK 3.

2019.01.12

ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A-Z

ARANYGALUSKA 08.
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 50 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 15 dkg darált dió
A vaníliahabhoz:
4 dl tej, 4 db tojás, 1 csomag krémpudingpor, 1 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg kristálycukor

Elkészítése:
Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk sűrű galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni. Borítsuk lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval félhold alakúra, helyezzük be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás mellé. 5 dkg olvasztott margarinnal locsoljuk meg a pogácsákat.
A sorok közé szórjunk darált diót.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

ARANYGALUSKA 09.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 2,5-3 dl tej, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, só, borsodó

Elkészítése:
Az élesztőt futtasd fel. Majd dolgozd össze az átszitált liszttel, a tojássárgájával, egy csipetnyi sóval, s annyi tejjel, hogy viszonylag lágy tésztát kapj. Ezután gyúrj bele 5 dkg margarint, s a tésztát keleszd a kétszeresére. Közben a maradék margarint olvaszd meg, a diót pedig keverd össze a cukorral. Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki egy ujjnyi vastagra, s késsel vagy egy kis pogácsaszaggatóval darabold fel. Egy mély tepsit kenj ki margarinnal, s az aljára rakj egy sor tésztagaluskát, azt szórd meg cukor-dió keverékkel, locsold meg olvasztott margarinnal, majd megint sor tészta következik, s arra megint cukor-dió és margarin.
A legfelső sorban már csak margarin kerül a tésztára.
Tedd hideg sütőbe, majd közepes tűzön süsd 35-40 percig.
Frissen tálald, és borsodót adj mellé.

ARANYGALUSKA 10.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 15 dkg porcukor. 3 dl. olaj. 1 dkg só. 8 tojás sárgája. 1 citrom héja. 1 cs. vaníliás cukor. 1 cs. élesztő. 4 dl. tej

Elkészítése:
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. Alaposan összedolgozzuk az alapanyagokat. Az olajat a végén adjuk hozzá lassan csurgatva, hogy lágy, puha tésztát kapjunk Másfél - két órán át kelesztjük, aztán olajos kanállal a tepsibe szaggatjuk.
Tetejét őrölt dióval megszórjuk és mehet a sütőbe.
Vanília öntettel tálaljuk.

ARANYGALUSKA 11.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 8 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 8 dkg olvasztott vaj, csipet só, vaníliás cukor, reszelt citromhéj, narancshéj 20 - 25 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg vaj Vaníliasodóhoz:
1 liter tej, 4 tojássárgája, 3-4 kanál cukor, 4 dkg keményítő

Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatom, beleöntöm a lisztbe az olvasztott vajat, a tojás sárgákat és a felfutott élesztőt, citromhéjat, csipet sót.
Jól kidagasztom, kb. kétszeresére kelesztem. Evőkanállal galuskákat szaggatok, mindegyiket megmártom olvasztott vajba, és szorosan kivajazott jénaiba vagy kuglófsütőbe teszem. Minden sort bőségesen megszórok cukros darált dióval, a tetejét is. Kelesztem még kb. 30-40 percig, és előmelegített sütőben megsütöm.
A liter tejet felteszem melegedni. Másfél deci kivételével, mert abba belekeverek négy tojássárgáját 3-4 kanál cukrot, vaníliát valamilyen formában és négy deka keményítőt.
A forró tejhez kell hozzákeverni, az besűrűsödik és kész.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK A- Z. - ARANYGALUSKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.