Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK 3.

2019.07.04

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Almahab 01.
Hozzávalók:
másfél kg savanykás (Jonatán) alma, 20-25 dkg cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 tojásfehérje, 5 dkg vaj. Elkészítése:
Az almát meghámozom, kicsumázom, és szeletekre vágom. Saját levében, a vajon, citromlével, citromhéjjal fűszerezve, fedő alatt puhára párolom, majd fedő nélkül elpárologtatom a felesleges levét. Ha kihűlt, hűtőben jól lehűtőm. A cukor felével turmixgépben pépesítem. A tojásfehérjékből kemény habot verek, majd a cukrot hozzátéve, tovább verem, amíg fényes nem lesz. Ekkor apránként hozzáadom a pépesre zúzott almát és tovább verem.
Habos, nagyon könnyű masszának kell lennie.
Talpas poharakban, azonnal tálalom.
Csokoládédarával vagy diószemekkel lehet díszíteni.

Almahab 02.
Elkészítése:
Egy kilogramm almát megsütünk, szitán áttörünk, egy tojás fehérjét adunk hozzá, négy-öt evőkanál cukorport, egy jó kanál ribizli- vagy más savanykás ízt. Mindezeket körülbelül egy óráig keverjük, mindig egy irányban, míg szép fehér és jó habos lesz.
Piskótával s habcsókkal díszítve tálaljuk.

Almakenyér
Hozzávalók két db, egyenként fél literes (15 x 7 cm-es) sütőformába való adaghoz:
40 dkg alma, 5 dkg cukor, 13 dkg mandula, 13 dkg finomliszt, 13 dkg graham liszt, 3/4 csomagnyi sütőpor. Összesen egy evőkanálnyi a következő mézeskalács fűszerekből: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 2-3 szem porrá tört kardamom mag (vigyázat, igen erős az aromája); 1 db porrá tört szegfűbors, egy evőkanál kakaópor, 13 dkg mazsola, liszt és zsiradék a tepsik kikenéséhez (vagy sütőpapír), végül a cukormáz alkotóelemei:
két evőkanálnyi citromlé, 7-8 dkg porcukor, pár csepp fekete ribizli szörp.

Elkészítése:
Az almákat megmossuk, a magházat éles késsel eltávolítjuk, azután héjastól lereszeljük az almát nagy lyukú reszelőn.
Megszórjuk cukorral, utána 4-6 órán át, állni hagyjuk.
A mandulákat forró vízbe dobjuk, a vizet kis idő múlva leöntjük, majd lehúzzuk héjukat. Valamennyi hozzávalót összekeverjük, egyenletes tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsiket bekenjük egy kis margarinnal és meghintjük liszttel.
A tésztát az így előkészített formákba öntjük, tetejét elsimítjuk.
Az almakenyeret a sütő középső részén süssük kb. 75 percig. Amikor kész, ne borítsuk ki azonnal a formából, hagyjuk állni 5-10 percig.
Utána borítsuk rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki.
A citromléből, pár csepp fekete ribizli szörpből és a porcukorból sűrű, rózsaszínű cukormázat keverünk, majd bevonjuk vele a kenyereket.
Tört mandulával díszítjük.
Hűvös helyen tárolva, akár három hétig is eláll.

Almás batyu 01. (10 db)
Hozzávalók a tésztához:
18 dkg búzaliszt, 2 dkg szójaliszt, 1/2 csomag Ráma margarin, 1 db tojás, 1-2 evőkanál zsírszegény tejföl, 1/4 citrom, 25-30 csepp Polisweet
Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 1/4 tojás, késhegynyi őrölt fahéj, 30-40 csepp Polisweet

Elkészítés:
A megadott hozzávalókból omlós tésztát készítünk. Miután hűtőben pihentettük, vékonyra nyújtva 10 négyszögletes darabokra vágjuk. Közben a hámozott almát vékonyan felszeleteljük, megforgatjuk a búzacsíra, fahéj, Polisweet keverékében és arányosan szétosztva a tésztára halmozzuk. A kockák széleit, mint a batyut összefogjuk vagy egymásra hajtva, tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ízlés szerint más gyümölccsel is készíthető.

Almás batyu 02.
30 dkg. liszt, 20 dkg margarin, 1 db tojássárgája, egy csipet só, negyed citrom leve, 1 ek. tejföl, 50 dkg. alma, 5 dkg. diétás sárgabarack lekvár, 1 db. egész tojás a kenéshez.

Elkészítése:
A lisztből, margarinból, édesítőszerből, tojássárgájából, citromléből és a tejfölből omlós tésztát gyúrunk, amit két órán át, pihentetünk a hűtőszekrényben.
Ez alatt az almát megtisztítjuk, felszeleteljük, víz hozzáadása nélkül megpároljuk.
A forró almába belekeverjük a lekvárt és hagyjuk kihűlni.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk.
Minden négyzetre egy-egy evőkanál almás tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk.
Kizsírozott tepsibe téve egész tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a batyukat.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.