Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z. 1.

2018.11.06

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

A szaloncukor receptje
Elkészítése:
1/2 kg cukrot 2 dl vízzel főzni teszünk. Addig főzzük kevergetve, amíg átlátszó és hólyagos lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a keverőkanálról a masszából, ha kb. 2-3 cm hosszú nyúlós szálak képződnek megnyitott ujjaink között, akkor kész. Vagy egy tiszta drót végéből karikát formálunk, belemártjuk a masszába, kivéve belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek belőle, akkor is kész.
Ezután beleöntjük az ízesítőt.
Levesszük a tűzről, addig keverjük, amíg puha tészta keménységűre válik, de még önthető.
Vízzel leöblített tálba, vagy tepsibe öntjük.
Nem hagyjuk egészen kihűlni, felvágjuk kockára és csomagolhatjuk. Ízesítők:
1/2 kg cukorhoz 2-3 evőkanál rum.
1/2 kg cukorhoz víz helyett 2 dl feketekávé, ezzel kell főzni
1/2 kg cukorhoz egy citrom leve, annyival kevesebb víz
1/2 kg cukorhoz 3-4 dkg puhított csokoládé vagy 1-2 dkg kakaó
1/2 kg cukorhoz 10 dkg dió vagy mogyoró finomra darálva.
Likőreszenciával és befőttlével is lehet ízesíteni.
Finomíthatjuk 2-3 dkg vajjal is, akkor gyúrható lesz, és szépen lehet formálni

Accrai banán (Ghána)
Elkészítése:
A megtisztított banánokat hosszában elfelezzük, és kivajazott jénaiba szorosan egymás mellé tesszük. Tetejét is vékonyan megkenjük vajjal, forró sütőben 10 percig sütjük.
Majd megkenjük forró lekvárral (lehet hideggel is, de akkor ne jénaiban készítsük, mert a hidegtől eltörhet) és még kb. 10 percig sütjük.
(Baba) piskótával, azonnal, forrón tálaljuk.

Alma torta.
Elkészítése:
12 deka vajat habosra keverünk, s azután hozzáadunk egyenkint 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot, és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is jól elvegyítjük, s e tömegből, három egyforma tortalapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy lábosban 20 deka cukorral kásává főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral megkenjük, s megtöltjük- az alma kásával.
3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk.

Almafánk
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só; Olaj a sütéshez;
A sütemény behintéséhez:
fahéjas porcukor.
Elkészítése:
1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint.
Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük.
Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa.
Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A-tól -Z-ig
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.