Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z. 3.

2019.02.15

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Alma-szalámi
Elkészítés:
25 dkg cukorport /porcukor lehet / 25 dkg hámozott, szeletekre vágott almát kissé megfőzzük, hozzáadunk 6 dkg tisztított, őrölt mandulát /mogyoróval is jó, de mandulával finomabb / ill. 4 dkg mazsolát, 1 szelet csokoládét, és sűrűre főzzük.
Cukros deszkán rudat formálunk belőle, hasonlóan a szalámihoz, jól megcukrozva félretesszük, legalább másnapig.

Almás-túrós béles
Hozzávalók a tésztához, mint az előbb leírtnál.
Töltelék:
60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár.

Elkészítés:
A töltelék elkészítése az előbbihez hasonló.
Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

Almás túrótorta
Elkészítés:
Simára keverünk 50 deka sovány áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral, egy nyers tojással, öt deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát. Felét kizsírozott tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagozott almaszeletekre, és tetejére simítjuk a maradék, túrós masszát.
A forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk (Kb. 60 dkg alma kell hozzá).

Almás puding
Elkészítés:
30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert 1/2 csomag Váncza vanillincukorral és 1-2 evőkanál tejfellel gyúrótáblán jól eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. Tölteléknek vékonyra vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk.
A tészta másik felét a töltelékre helyezve közepes sütőben süssük.
Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és Váncza-vanilin-cukorral kevert cukorporral beszórva szolgáljuk fel.
Könnyebben kijön a formából a sütemény, ha tésztával sütés előtt a tortaforma oldalait is kibéleljük.

Almás-vaníliás szelet
Hozzávalók:
1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2 margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz.

Elkészítés:
A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük. Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet.
A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet.
A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt kenjük.
Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.

Aludttejes pite
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 dl. aludttej, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 kis csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg. vaj, vagy margarin; a tepsi kikenéséhez zsiradék és liszt, a tészta tetejére 30 dkg megtisztított, kockákra vágott gyümölcs, vagy 5 dkg étcsokoládé, durvára vágott dió, mazsola.

Elkészítés:
A tésztához valókat robotgéppel jól kikeverjük, és a kizsírozott és lisztezett tepsibe öntjük.
Tetejét megszórjuk a gyümölccsel, vagy a csoki - dió - mazsola variációval. Elkészítés:
Forró sütőbe toljuk, de csak közepes tűznél sütjük. Hidegen kockákra vágva tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.