Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG 1.

2020.01.26

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Csokoládétorta
(Sacher)
Hozzávalók:
20 deka vaj, 4 tojás, 20 deka cukor, 18 deka liszt, 4 deka kakaó, fél csomag sütőpor.

Elkészítése:
A vajat porcelántálban kissé felpuhítjuk, hogy keverni lehessen. Hozzáadunk 10 deka porcukrot, 4 tojássárgáját, és habverővel jó fél óráig keverjük.
Ezután a 4 fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kikevert masszához.
Végül a kakaót a liszttel megszitálva, a sütőporral együtt könnyedén belekeverjük.
Egy tortakarikát papírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, egyenletesen eligazítjuk benne, és egész lassú, gyenge tűznél kezdjük a sütést, majd amikor a massza kifejlődött, fokozatosan erősített tűznél kisütjük.
Ha kihűlt, 3 egyenlő vastagságú korongot vágunk belőle és azokat barackízzel megkenve, összeragasztjuk.
Tetejét csokoládés cukormázzal vonjuk be, adhatunk hozzá tejszínhabot is.

Egylapos mézes tekercs
Elkészítése:
Tészta:
6 tojás sárgáját 15 dkg mézzel jó habosra keverjük.
Hozzáadunk 8 dkg lisztet, 3 dkg kakaót, 1 sütőport, 1 vaníliát ás a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Zsírozott, lisztezett tepsiben, közepes lángon megsütöm. Amikor kész, egy lisztezett konyharuhára borítom, kihűtöm.
Krém:
15 dkg RÁMA margarin és 15 dkg porcukor habosra keverve. Amikor a cukor teljesen elolvadt hozzáadva 1 csomag gesztenyepüré.
A tésztára egyenletesen rákenem a masszát, és a konyharuha segítségével feltekerem.
A tetejét bekenem csokoládémázzal, és jól lehűtöm.

Almás flódni
Tészta:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna, 1 dkg élesztő, fél dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl.

Töltelék:
1 kg reszelt alma, 3 dkg margarin, fél citrom leve, cukor (ízlés szerint), 3 dl tej, 25 dkg darált mák, 25 dkg darált dió, barackíz.

Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a tejfölt, az ízesítő anyagokat és jól kigyúrjuk.
Fóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben egy órán keresztül pihentetjük
Az almát a citrom levével, cukorral ízesítjük, és a margarinnal pépesre pároljuk.
A tejet felforraljuk, s az egyik felét a cukros mákra, másikat a cukrozott dióra öntjük.
A tésztát négy egyforma lapra kinyújtjuk.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe rétegezzük, minden lapot lekvárral megkenünk, és a kihűlt töltelékkel megtöltjük.
Először a mák-, utána az alma-, majd a diótöltelék következik.
Előmelegített, forró sütőben kisütjük.
Kihűlés után porcukorral megszórjuk, és hosszúkásra szeletelve tálaljuk.
Sütés előtt a tészta tetejét szurkáljuk meg villával, hogy ne hólyagosodjon fel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.