Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG 2.

2020.02.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Sacher kuglóf
Keverünk
10 dkg vajat habossá, adjunk hozzá 2 tojás sárgáját, 1 egész tojást, 12 dkg cukrot, kevés rumot, 6-8 evőkanál tejet, kevés sót és 25 dkg lisztet.
Gyúrjuk ezt jó simára, s végül adjunk hozzá 1 csomag Dr. Oetkerféle sütőport, kikent kuglófsütőben közép meleg sütőben megsütjük, és végül csokoládémázzal bevonjuk.

Háromlapos mézes Éva módra
Tészta hozzávalói:
2 tojás, 13 dkg cukor, 7 dkg margarin, 1 kk szódabikarbóna, 1,5 ek méz, 45 dkg liszt

A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz fölött a felfövéstől számított 3 percig főzöm, közben kevergetem.
A tűzről levéve hozzáadom a lisztet, jól összedolgozom.
A tésztát 3 részre osztom, 1 részbe beledolgozok 1 ek kakaót, és közepes lángon megsütöm.
Barna krém:
1 csokoládé pudingot, 1 ek kakaót, 1 csapott ek liszttel, 10 dkg cukorral, 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverek, hozzáadok 2 dl forró tejet és megfőzöm.
Világos krém:
1 vanília pudingot, 1 vaníliás cukorral, 1 csapott ek liszttel, 10 dkg cukorral, 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverek, hozzáadok 2 dl forró tejet és megfőzöm. 1 RÁMA margarint 10 dkg porcukorral habosra keverek, kettéosztom, és a még langyos krémekhez keverem.
Az egyik fehér lapra ráteszem a vaníliás krémet, rá a barna lapot és a csokis krémet, majd legfelülre ismét fehér lap kerül és az előző mázak egyike.

Diós flódni
Hozzávalók:
Töltelékhez:
20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, 40 dkg reszelt alma, 5 dkg szilvalekvár, 1 dl fehérbor (vagy víz), 10 dkg mazsola, 30 dkg kristálycukor, 1 citrom, őrölt fahéj
Tésztához:
50 dkg liszt, 20 dkg libazsír (vagy margarin, vagy vaj), 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 csomag sütőpor

Először a tölteléket készítse el.
A diót a cukor egyharmadával, a mazsolával és 2 evőkanál borral keverje össze, negyed citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse.
Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A mákot a cukor egyharmadával, 3-4 evőkanál borral keverje össze, a maradék citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse.
Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A reszelt almát a cukor egyharmadával, fahéjjal és 2-3 evőkanál borral keverje össze, majd forrásig hevítse.
Folyamatos kevergetés mellett addig főzze, amíg már nem áll alatta lé, majd hagyja kihűlni.
A lisztet keverje el a sütőporral és a cukorral, morzsolja bele a libazsírt, majd adja hozzá a tojássárgákat.
Dolgozza össze, ha nagyon száraz, kevés fehérbort adjon hozzá.
Gyors mozdulatokkal gyúrja át a tésztát, majd ossza 4 egyforma részre, és a lapokat nyújtsa ki vékonyra.
Tegye az első lapot zsiradékkal kikent tepsire és kenje meg a diótöltelékkel.
Tegye rá a következő lapot és kenje meg a szilvalekvárral, majd oszlassa el rajta a máktölteléket.
Ha valamelyik töltelék vagy a lekvár túl sűrű, nehezen kenhető, akkor kevés fehérborral hígítsa.
Tegye rá a harmadik lapot és kenje meg az almatöltelékkel.
Borítsa be a negyedik lappal, kenje meg tojással, szurkálja meg villával és süsse alacsony hőfokon (160 C) nagyjából egy órát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.