Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG 3

2020.04.09

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Sacher szelet
Tojás 6 db, vaj 25 dkg, cukor 30 dkg, csokoládé 12 dkg, liszt 28 dkg, mandula 10 dkg.

Hat tojássárgáját 30 dkg cukorral jól kikeverünk, és azután 25 dkg külön habosra kikevert vajjal tovább keverjük, adunk bele 12 dkg reszelt csokoládét, 28 dkg lisztet és 6 tojás keményre vert habját. A tepsit jól kikenjük vajjal, kibéleljük finom fehér papírossal, beleöntjük a tésztát, és vagdalt, tisztított mandulával megszórjuk, s ha kisült, keskeny szeletekre vágjuk.

Sacher-torta 1.
Hozzávalók:
Vaj 28 dkg, cukor 28 dkg, tojássárgája 12 db, tojásfehérje 8 db, csokoládé 28 dkg, kiflimorzsa 1 db-ból, vanília 1/2 rúd. Huszonnyolc dkg vajat jó habosra keverünk 28 dkg cukorral, azután jól kikeverjük még az egyenként hozzáadott 12 tojássárgájával, 28 dkg puhított csokoládéval.
Beleteszünk 1 kifli szitált morzsáját, és 8 tojás keményre vert habját.
Négy részre osztva, 3 részt kisütünk lapoknak, a negyediket nyersen hagyva, azzal töltjük meg a tortát, illetve a lapokat és csokoládéjéggel bevonjuk.

Flódni 1.
Hozzávalók - A tésztához:
50 dkg sima búzaliszt, 15 dkg baromfizsír vagy olaj, 3 tojás sárgája, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 1 dkg élesztő, fél dl langyos víz.

A töltelékhez:
25 dkg reszelt alma, csipet só, ízlés szerint porcukor, 1 evőkanál barchesmorzsa, 25 dkg narancsdzsem (helyette a szilvalekvár is jó), 15 dkg darált dióbél, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál bor, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé. 15 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál citromlé, fél citrom reszelt héja.

A tésztához az élesztőt simára keverjük a langyos vízzel, majd mély tálban összegyúrjuk az átszitált liszttel, a tojássárgákkal, a sóval, a cukorral és a zsiradékkal.
Cipóba formáljuk és pihentetjük egy órán keresztül.
Közben elkészítjük a töltelékeket, mindegyiket külön-külön.
A darált mákot összekeverjük a cukorral, a leszárazott mazsolával, a citromhéjjal és a citromlével.
A diótöltelékhez a bort és a citromlevet ráöntjük a dióra, majd összekeverjük a citromhéjjal és a cukorral.
A tésztát öt részre vágjuk és egyforma, tepsi nagyságú lapokká nyújtjuk.
A tepsi aljára rakunk egy tésztalapot, amelyet meghintünk cukorral és a barches morzsával elkevert reszelt almával.
Erre rásimítjuk a második tésztalapot, amit a máktöltelékkel kenünk meg.
A harmadik tésztalapra kerül a dzsem, a negyedik lapot betakarjuk a diótöltelékkel, végül az ötödiket ráborítva, legalább még egy órát pihentetjük.
Az előmelegített forró sütőben megsütjük, és téglalapokat vágunk belőle.

Flódni 2.
Hozzávalók (kb. 30 szelethez):
50 dkg gyorsfagyasztott vajastészta, 50 dkg linzertészta, 1.2 kg almakompót vagy reszelt alma, 80 dkg máktöltelék, 80 dkg diótöltelék, fahéj.
A flódni jellegzetessége abban áll, hogy a kétféle tésztát felengedve összegyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk, a sütőeszköz méretére nyújtjuk, az egyiket kisütjük.
Az egyik nyers tésztát sütőkeretbe, vagy tepsibe helyezzük és rásimítjuk a 40 dkg darált mákból, 28 dkg Beghin-Say porcukorból, mazsolával, reszelt citromhéjjal és 1 dl vízzel készített forrázott máktölteléket.

(Ugyanolyan, mint amilyet a bejglinél használunk.)
Rátesszük a már kisütött tésztát, erre kerül - az előzőkkel azonos arányban - az ízesítőanyagokkal készült forrázott diótöltelék.
Erre pedig egy almacsík, amihez a befőttet lecsurgatjuk, az almát összevagdaljuk, s amikor egyenletesen felvittük a diótöltelékre, megszórjuk őrölt fahéjjal.
Ha nyers almából készül, a reszelt almát 30 dkg Beghin-Say cukorral felfőzzük, kihűtve kenjük fel, s ugyancsak beszórjuk fahéjjal.
Mindezek tetejére kerül a harmadik tészta.
A széleit lenyomkodjuk, sütés előtt a tetejét megszurkáljuk, és 200-220°C-os sütőben megsütjük.
Ha kihűlt, megfordítjuk, felszeleteljük, a tetejét Beghin-Say porcukorral beszórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.