Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG 4

2020.05.17

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Sacher-torta 2.
Hozzávalók:
Vaj 14 dkg, tojás 6 db, cukor 20 dkg, mandula 14 dkg, liszt 24 dkg, csokoládé 15 dkg, gyümölcsíz 15 dkg.

Elkészítése:
A vajat 20 dkg cukorral elkeverjük, egyenként adunk hozzá 6 tojássárgáját, mindegyikkel újra elkeverjük, beleadunk még 24 dkg darált mandulát, 15 dkg reszelt csokoládét, és a 6 tojás kemény habját.
Lapokban kisütjük, és különféle ízekkel töltjük, csokoládéjéggel bevonjuk.

Ötlapos mézes
Hozzávalók:
6 ek. olvasztott zsír, 8 ek. tej, 15 dkg méz, 2 tojás, 1 kk. szalalkáli, amennyi lisztet felvesz,

Krém:
1 l tej, 1 tojás sárgája, 3 dkg kakaó, 30 dkg cukor, 3 ek. liszt, vaníliarúd.

Elkészítése:
A hozzávalókból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. 5 darabra elvágjuk, mindegyiket elnyújtjuk, és külön-külön megsütjük.
(Célszerű a tepsi külső alján sütni, mert könnyen törhet.)
Krém:
1 dl tejben csomómentesre elkeverjük a tojássárgáját, a liszttel összekevert kakaót, hozzáöntünk még 1 dl tejet.
A többi tejet a cukorral, vaníliarúddal felforraljuk (ha gázon készítjük, alátétet használjunk).
Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a lisztes tejet és kis lángon, vagy vízfürdőn, állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
A kihűlt krémmel megkenjük a tésztalapokat, és egymásra helyezzük.
1 napig pihentetjük.
Tálaláskor porcukorral szórjuk be.

Flódni 3.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, kb. 7 dl bor, l kg alma, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, l üveg szilvalekvár, l csomag mazsola, l szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj.

A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk.
Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen.
Vékonyra nyújtjuk, s a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk.
Ráhelyezzük a következő tésztalapot, amelyre, a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül.
Újabb tésztalap, amelyre diótölteléket halmozunk.
A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenjük, s lassú tűzön sokáig sütjük.
Máktöltelék:
A darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele.

Diótöltelék:
A darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk bele.
Valamennyi tölteléket kihűtve tesszük a tésztába.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - EGYLAPOSTÓL A HATLAPOSIG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.