Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FÁNKOK 2

2019.03.24

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

BABFÁNK.
A legjobb fánk lóbabból vagy csicseriborsóból készíthető el.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
30 dkg száraz lóbab, 1 csipetnyi köménymag, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor korianderlevél (vagy 1 mokkáskanál koriandermag), 1 csipetnyi őrölt cseresznyepaprika, kevés reszelt citromhéj, 12 dkg liszt, olaj a sütéshez, só

Elkészítése:
A babot egy napig áztatjuk, majd bő vízben 1 óra hosszat főzzük. Ezután áttörjük.
A péphez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a köményt, a koriandert, a fokhagymát, a citromhéj reszeléket és a paprikát. Jól összedolgozzuk és az esetleg keletkezett levet lecsurgatjuk róla.
Ezt követően belisztezett kézzel labdacsokat formálunk és lisztbe forgatva nagyon forró bő olajban aranyszínűre kisütjük.
Papírszalvétán lecsöpögtetjük és azonnal tálaljuk.
Paradicsomot adhatunk mellé.

BAJOR FÁNK.
Hozzávalók:
Vaj 3 dkg, tojás 1 db, tojássárgája 3 db, cukor 3 dkg, só 1 késh. rum 1 kk., élesztő 3 dkg, tej 1 dl, liszt 90 dkg, tej 3.5 dl.

Elkészítése:
Három dkg vajat, 1 egész tojást, 3 dkg cukrot és 3 tojás sárgáját pici sóval habosra keverünk. Azután teszünk bele egy kk. rumot, 3 dkg tejben áztatott élesztőt, 90 dkg lisztet és annyi tejet, hogy kemény tészta legyen. Jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Kelés után úgy járunk el vele, mint a fánkkal, azzal a különbséggel, hogy zsírba tevéskor két ujjunkkal a közepén lyukat készítünk, és a tálaláskor a lyukba tetszés szerinti ízt teszünk.

BACCHUS FÁNK.
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 5 dkg liszt, 20 dkg liszt, 0,5 dkg vaj, 0,2 dkg só, 4 dkg citrom, 3 dkg liszt (szóráshoz), 1 dkg tojás, 2 dl fehérbor, 20 dkg marcipán, 2 dl tejszín, 7 dkg porcukor, 20 dkg barackíz, 3 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 50 dkg szőlő

Elkészítése:
A vajastésztához 20 deka vajat jól lehűtünk, 5 deka liszttel összedolgozzuk, majd téglalap alkura formálva, hideg helyen tartjuk. Közben 20 dkg lisztből, 5 dkg vajból kevés langyos vízzel, csipetnyi sóval és néhány csepp citrommal rétestésztát készítünk, és ezt ruhával letakarva, kb. 20 percig pihentetjük. Ez után meglisztezett deszkán akkorára nyújtjuk ki, hogy közepébe helyezve a liszttel eldolgozott vajat, min a négy oldalát rá tudjuk hajtani. Ezt azután kb. ujjnyi vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy szimpla, majd egy dupla, végül egy szimpla hajtogatás következik, mindegyik hajtás után 20 percig hideg helyen pihentetjük a tésztát. Szimpla hajtáskor a tégla alakú tésztát – képzeletben – három egyenlő részre osztjuk el. Dupla hajtogatásnál a tészta jobb és bal oldalát úgy hajtjuk be, hogy azok a tészta közepéig érjenek, majd ott újra behajtva, végeredményben négyrétegű tésztát kapunk. Hajtogatás után a tésztát mindig hosszában nyújtjuk ki. Hajtogatás és nyújtás közben mindig csak annyi lisztet használjuk szóráshoz, hogy a tészta ne ragadjon le, a felesleges lisztet kis kefével távolítsuk el.
Az utolsó hajtogatás és pihentetés után a tésztát kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki, megkenjük tojással, és mindegyikre még egy-egy olyan karikát helyezünk, amit ugyanazzal a kiszúróval szúrtunk ki, de a közepét egy kisebb kiszúróval eltávolítottuk. tepsire helyezve újra megkenjük tojással úgy, hogy az a tészta oldalán ne folyjon le. Az utolsó kinyújtás és kiszúrás után azonnal kezdjük meg a sütést. A forró sütőben a tésztát ezúttal éppen csak megsütjük, majd megtöltjük az alábbi töltelékkel, és azzal sütjük szép pirosra.
A töltelékhez a borba beledaraboljuk a marcipánt, ezt állandó keverés mellett sűrűre befőzzük, ha kihűlt, cukrozott tejszínhabbal elvegyítjük. Ha a tészta megsült, közepét benyomkodjuk, hogy a töltelék számára nagyobb helyet nyerjünk. A marcipános krémet azonnal betöltjük, majd azzal a tésztát készre sütjük. Ezután a tetejét baracklekvárral bekenjük, ez utóbbi, ha túl sűrű, kevés vízzel előzőleg felfőzzük. Ha kihűlt, cukrozott tejszínhabbal felspicceljük és szőlőszemekkel díszítjük.

BALATONSZEPEZDI TÖLTÖTT FARSANGI FÁNK.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, só, 5 dkg cukor, 12 dl rum, 3 cl narancslé, 3 tojássárgája, reszelt citromhéj, 4 dkg vaj
A töltelékhez:
20 dkg kemény baracklekvár, 3 tojásfehérje
A tálaláshoz:
12 dl barackpálinka, 10 dkg cukor, 6 dkg dió, 25 dkg barackíz, 1 adag (2 db)

Elkészítése:
Langyos helyen átszitálom a lisztet. 10 dkg lisztből élesztővel, 1 dl langyos tejjel, csipetnyi sóval és 2 dkg cukorral kovászt készítek. Amíg a kovász megkel, a rumot a narancslével és a maradék cukorral összekeverem és meglangyosítom.
A megmaradt lisztből a tojássárgájával, a narancsos rummal, a kovásszal, csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal s a maradék 1 dl tejjel tésztát készítek, hólyagosra kidolgozom, közben apránként hozzáadom a felolvasztott (de nem forró) vajat. Ruhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtom és kiszaggatom. A felének a közepére kevés lekvárt kenek, és a tojásfehérjével bekenem a szélét. Ezután a töltött fánkokra borítok egy ürest, és a széleit összenyomkodom. Letakarva ismét kelesztem. Közben az olajat vagy zsírt felforrósítom.
A fánkok közepét kicsit összenyomom, és alsó felével teszem az olajba. Kb. 4-5 percig sütöm, majd megfordítom. (Vigyázok, hogy a zsír vagy olaj ne legyen túl forró, mert akkor a tészta kívülről gyorsan sül. belül nyers marad.) Egyszerre csak kevés fánkot sütök, hogy legyen helye kiterjeszkedni. Ha pirosra sült, lecsöpögtetem róla a felesleges zsírt.
Tálalás előtt a szélét kevés lekvárral bekenem, és cukorral elkevert darált dióban megforgatom. Barackpálinkával hígított lekvárt kínálok hozzá.

BARACKFÁNK.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzaliszt, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg ráma margarin, 30-40 csepp Polisweet, 1 mokkáskanál sütőpor
A töltelékhez:
50 dkg apró kajszibarack, 2 dkg búzacsíra, ízlés szerint őrölt fahéj, 6-8 db Poliswett.

Elkészítése:
A sütőporral kevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a túróval és a Polisweettel. Fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtva, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden korong közepébe egy magházával lefelé fordított barackot nyomunk, majd megszórjuk 4 csapott evőkanál búzacsíra, fahéj és a porrá tört Polisett keverékével. Előmelegített sütőben világos rózsaszínűre sütjük. A nyers tésztalapokra szórhatunk málna vagy ribizli szemeket, de ízesíthetjük egy-egy gerezd naranccsal, negyed almával, fél szilvával is.

BÁBA FOGA.
Elkészítése:
Végy lisztet, tégy bele tojást, amennyit, amennyit megkíván, kevés sót, gyúrd jól össze, nyújtsd ki félujjnyi vastagra, vágj kétujjnyi szélességű és egy ujjnyi hosszúságú darabokat, irdald meg és süsd ki forró zsírban.

BÁLINT - NAPI TÚRÓFÁNKOK.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 cs sütőpor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja
A sütéshez
olaj

Elkészítése:
A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, a vajjal, a túróval, a tojássárgájával és a cukorral összegyúrjuk. Belereszeljük a citromhéjat, és jól összedolgozzuk, majd kb. fél óráig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű szív alakú formával kiszaggatjuk. 180 C -ra melegített olajban kb.3 - 4 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.

BÉCSI FÁNK.
Elkészítése:
Tizenkét deka írósvajat, 12 deka porcukrot habzásig el kell kavarni, végül 13 deka lisztet és öt tojás sárgáját adva hozzá. Aztán dió nagyságú tésztát gömbölygetünk belőle, úgy, mint a gombócot szoktuk. A közepébe ujjunkkal kis mélyedést csinálunk, ebbe kevés marmeládot téve, tojással megkenjük és cukros mandulával meghintve, lassú tűznél megsütjük.

BÉCSI FARSANGI FÁNK .
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 tojás, 5 ek kristálycukor, 1 cs. (25 dkg) Rama, 5 dkg élesztő, körülbelül 0,5 l tej, pici só, a sütéshez olaj

Elkészítése:
Egyik hozzávaló se legyen hideg, a tojás és a liszt szoba hőmérsékletű legyen.
A lisztet átszitáljuk (hogy minél több levegőt kapjon), az élesztőt körülbelül 1,5 dl langyos, 1 kk. cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. Közben a margarint felolvasztjuk (ne legyen forró!), a tejet meglangyosítjuk, a tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgájukat a cukorral elkeverjük, pici sót rakunk bele, és körülbelül 2 dl tejjel elkeverjük.
A lisztbe öntjük a felfutott élesztőt és a tojássárgás keveréket, és ezzel elkezdjük szépen dagasztani. Az olvasztott Rámát fokozatosan, a dagasztás közben löttyintjük a tésztába. Ha kemény lenne, a langyos tejből is fokozatosan adunk hozzá egy kicsit. Szép hólyagosra kidolgozzuk (ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Figyelem csak lágyítani lehet, mert lisztet közben már nem lehet hozzáadni!). Végül a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lágyan beledolgozzuk a tésztába (lágyít még a tésztán!). A tetejét belisztezzük, és meleg helyen duplájára kelesztjük)
A tésztát vékonyra kinyújtjuk (vagy kézzel kihúzzuk). A tészta egyik felére a nagyobb pogácsaszaggatóval helyeket jelölünk ki, ezeknek a közepére rakjuk a lekvárt, vagy a töltetléket. A másik felét ugyanezzel a pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és beborítjuk a lekváros köröket vele.
Egy kisebb pogácsaszaggatóval átszúrjuk, össze- dolgozzuk a fánkokat. Fél órát pihentetjük, majd közepesen forró bő olajban mindkét oldalát kisütjük. (az olaj nem lehet túl forró). A fánkok egyik (első) felét fedő alatt kell sütni, a másikat fedő nélkül. Ha jól csináltad, szép, szalagos lesz. Konyhai papírtörlőre szeded, hogy a zsiradék nagy része lecsöpögjön róla és porcukorral, vagy fahéjas porcukorral megszórva tálalod. Frissen az igazi!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - FÁNK RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.