Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FÁNKOK 4.

2019.07.06

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

BURGONYAFÁNK 01.
Elkészítése:
A burgonyafánkhoz négy tojás sárgáját 5 deka vajjal, 1 evőkanál cukorral, pici sóval habosra keverjük.
Kétdekányi élesztőt másfél deci langyos tejben megfuttatunk, majd a tojásos keverékhez adjuk.
Beleteszünk 12 deka főtt burgonyát, és 15 deka lisztet.
Összekeverjük, s kelni hagyjuk.
Evőkanállal forró olajba szaggatjuk.

BURGONYAFÁNK 02.
Hozzávalók:
1/2 kg burgonya, 2 egész tojás, 5 dkg liszt, só, csipetnyi őrölt szerecsendió, 3 dl olaja sütéshez

Elkészítése:
A héjában megfőtt krumplit áttörjük, sózzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, először tojással, majd liszttel összegyúrjuk.
Olajba mártott evőkanállal szaggatjuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük.

BURGONYÁS CSŐRÖGE 01.
Hozzávalók:
30 dkg főtt burgonya, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 2 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, só, 2 dl tej, 70 dkg liszt, olaj a kisütéshez

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát áttörjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és annyi lisztet, hogy rétestészta keménységű legyen.
Összedolgozzuk, késfoknyira kinyújtjuk.
Derelyemetszővel ki- és bevágjuk, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Minél több az olaj, annál magasabb és könnyebb lesz.
Édesen vagy sósan tálaljuk.

BURGONYÁS CSÖRÖGE 02.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg héjában főtt, áttört burgonya, 1 dl tejföl, 2 tojás, 60 dkg liszt, zsír, porcukor

Elkészítése:
A burgonyát a tejföllel, a két tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz, rétestészta keménységűre összedolgozzuk. Pihenés után késfok vastagságúra nyújtjuk, derelyemetszővel, mint a csörögét, kimetsszük, forró zsírban vagy olajban kisütjük.
Kisütés után cukrozzuk, de fogyasztható sósan is.
Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés + sütés

BURGONYÁS FÁNK
Hozzávalók:
40 dkg burgonya, 12,5 dkg liszt, 4 dkg vaj vagy margarin, só, olaj
Esetleg:
4 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, majd karikára vágjuk és megfőzzük.
Ha megfőtt, akkor a lisztet, a burgonyát, a sót és a margarint jól összekeverjük, és kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk kerek formákra, majd serpenyőben, bő olajban megsütjük.
Ha szeretnénk, akkor a tetejére szórjuk a sajtot, és sütőben rámelegítjük.

CRÉME FÁNK
Elkészítése:
10 evőkanál lisztet keverj el 1/2l tejjel, 10 tojás sárgájával, 4 evőkanál porcukorral, s egy kevés vaníliával; ha ezt jól elkeverted, egy lábasban, folyamatos kavarás mellett főzd sűrű péppé.
Hagyd kevéssé kihűlni; kenj meg egy tepsit vajjal, tedd bele a pépet, kend el simára egy késsel, úgy, hogy kisujjnyi vastagon legyen.
Hagyd kihűlni, tedd a tepsit kis ideig meleg helyre, hogy a tésztát szépen lisztezett deszkára fordíthasd.
Ekkor kisebb fánkszaggatóval szúrj belőle apró fánkokat, kend meg tojással, szórd meg zsemlemorzsával, fordítsd meg, a másik felét is kend meg tojással, szórd meg zsemlemorzsával, forró zsírban süsd ki, s cukorral meghintve add fel.

CSACSI FÜLE
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt, 25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, egy evőkanál porcukor, csipetnyi só; kakaó, mák, ill. dió a megtöltéséhez, vaníliás cukor

Elkészítése: A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük, és egy éjszakán át, pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk, és szép világosra sütjük. Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - FÁNK RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.