Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FÁNKOK 5

2020.05.08

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSÁSZÁRFÁNK 02.
(ischl-i fánk, kitűnő)
Elkészítése:
25 deka vajat, 35 deka lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport és 25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, 1 csomag Váncza-vanilincukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá.
Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk.
Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, s gőzön olvasztott főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.

CSEH FÁNK 01.
(TALKEDLI)
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 1/2 liter tej, 10 dkg cukor, olaj vagy zsír a kisütéshez

Elkészítése:
Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral és kissé megkelesztjük.
Most a kovászhoz keverjük a 2 tojássárgáját, a sót, a többi tejet és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig jól felverjük vagy géppel bedagasztjuk.
Egész gyenge, lágy tésztát kapunk.
Melegített fedővel lefedjük, és 3/4 órán át kelesztjük.
Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s azzal még néhány percig újrakelesztjük.
A tükörtojás sütőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk és nem túl gyorsan – hogy a közepe is átsüljön – mindkét oldalát megsütjük.
Cukorral meghintve, lekvárral, melegen tálaljuk.
Négy személyre a fele mennyiség is elegendő.

CSEH FÁNK 02.
(TARKEDLI)
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 8-10 dkg cukor, olaj, só

Elkészítése:
Valahol az elfelejtett kacatok között még meg kell lenni, nagyanyám tarkedli sütőjének, amely hasonlatos volt a jobbára már szintén elfelejtett tükörtojás sütőhöz.
Morva nagyapám ugyanis a vasárnapi ebédhez gyakran megkívánta a cseh fánkot, a tarkedlit, melyet természetesen mi, gyerekek is nagyon szerettünk.

A langyos tejjel megfuttatott élesztőből, lisztből, cukorból, egy csipetnyi sóból a palacsintatésztánál sűrűbb masszát keverünk, és megkelesztjük.
Amikor megkelt, kevés olajat melegítünk a tarkedli sütőben, s egy-egy kanál tésztát teszünk a mélyedésekbe.
A palacsintához hasonlóan, de kisebb lángon mindkét oldalát jól átsütjük.
Megszórjuk porcukorral, de adhatjuk lekvárral is.

CSEH FÁNK 03.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 15 dkg zsír, 25 dkg lekvár

Elkészítése:
A liszt közepébe mélyedést készítünk, 2 dl langyos tejet öntünk bele, belemorzsoljuk az élesztőt, 2 dkg cukorral, és egy kissé megkelesztjük.
Most a kovászba keverjük a tojássárgákat, és sót, a többi tejet, és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig verjük.
Egész gyenge, lágy tésztát kapunk.
Melegített fedővel lefedjük, és 3 óráig kelesztjük.
Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, még néhány percig kelesztjük.
A tükörtojás sütőben zsírt melegítünk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk, és nem túl gyorsan, hogy a közepe is megsüljön, mindkét oldalát megsütjük.
Cukorral meghintve, lekvárral melegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - FÁNK RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.