Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FENYŐ SÜTEMÉNYEK

2019.12.20

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

FENYŐFATORTA
Hozzávalók - A tésztához:
4 tojás, 4-4 evőkanál cukor és liszt, fél mokkáskanál sütőpor, vaj
A töltelékhez, díszítéshez:
15-15 dkg vaj és porcukor, rumaroma, 10-10 dkg finomra darált mogyoró és durvára vágott mogyoró, 1 rúd zöld marcipán, színes cukorkák és gyöngyök

Elkészítése:
A tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, a tojásfehérjét kemény habbá verjük.
Habverővel verve a fehérjehabhoz adjuk a cukrozott tojássárgáját, majd fakanállal kevergetve lassan beleszórjuk a sütőporos lisztet.
Kivajazott fenyő alakú formába öntjük a masszát, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
A kihűlt piskótát két lapra vágjuk.
A krémhez a cukrot a vajjal jól kikeverjük, közben darált mogyoróval és rumaromával íresítjük.
A kihűlt tortalapokat megtöltjük mogyorókrémmel, és vékonyan a külsejét is bekenjük, majd a durvára vágott mogyoróval a széleit bevonjuk.
A marcipánt átgyúrjuk, kinyújtjuk, és a fenyőforma mentén körbevágjuk, majd a torta tetejére illesztjük. A tetejét színes cukorkákkal, gyöngyökkel díszítjük.

FENYŐSZIRUP
(KÖHÖGÉSRE NAGYSZERŰ)
Elkészítése:
Négy-hat darab erdeifenyő tobozt négy-hat liter vízben addig főzünk, míg a főzővíz élénkpiros színűvé válik.
Hagyjuk kihűlni.
A főzet felszínére feljön, sőt a lábos oldalára is kicsapódik a gyanta.
Leszűrjük, a folyadékhoz cukrot adunk a megszokott arányban, sziruppá főzzük, üvegekbe adagoljuk, bedugaszoljuk, hűvös helyre tesszük.
Legalább egy hónapot várni kell a fogyasztással, hogy a szörp elveszítse „vad” ízét, beérjen.
Kitűnő köhögéscsillapító.

HAVAS FENYŐK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
Tészta:
30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 8 dkg finomra darált mandula, 1 mandulaízű sütőaroma
Töltelék:
10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor
Tálalás:
porcukor

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább fél órán át, pihentetjük.
Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szórunk ki belőle.
Mindegyiket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk, porcukorral meghintjük.
Kedvünk - és időnk - szerint cukormázzal is díszíthetjük.

MARCIPÁNOS FENYŐFA
Elkészítése:
20 dkg bevonó csokoládét felaprítunk és forrásban lévő vízfürdőben felolvasztunk.
20 dkg nyers marcipánmasszát 5 evőkanál whiskyvel krémesre keverünk.
7,5 dkg porcukrot és 2,5 dkg kakaót rászitálunk a marcipánra és összekeverjük a masszával.
Végül hozzáöntjük a meleg bevonó csokoládét is, és jól elkeverjük az egészet.
A kihűlt masszát fólia között 2 cm vastagra nyújtjuk és formával vagy kézzel fenyőfákat vágunk ki belőle.
A fácskák egyik felét kakaóporba, a másikat porcukorba mártjuk, és végül cukor gyönggyel díszítjük.

RÉTEGES FENYŐZSELÉ
Hozzávalók:
1-1 tasak málnaízű és trópusigyümölcs-ízű gyümölcskocsonyapor, 6 kivi, 1 kis üveg magozott meggybefőtt

Elkészítése:
Először a trópusi ízesítésű kocsonyához felforralunk 3 dl vizet, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kocsonyaport, és oldódásig kevergetjük.
Egy hideg vízzel kiöblített fenyőformába vagy más figurás tortaformába beleöntjük.
Belerakjuk a meghámozott, kis kockákra vágott kivit a langyosra hűlt, de még meg nem szilárdult kocsonyába, és teljes szilárdulásig hűtőbe tesszük.
Utána a málnás kocsonyát is elkészítjük, de a víz helyett meggylével, amit vízzel egészítünk ki 3 dl-re.
A piros kocsonyát az előző (zöld színű) tetejére öntjük, belerakjuk a kimagozott meggyszemeket, és több órán át hűtőben dermesztjük.
Tálalás előtt a formát meleg vízbe állítjuk, majd a kocsonyát egy tálcára borítjuk.

ZÖLD FENYŐ
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, esetleg 1 evőkanál rum, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, néhány csepp zöld és piros ételfesték, 10 dkg marcipánmassza

Előkészítés:
A lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal, a cukorral, a tojással, a vaníliás cukorral (esetleg a rummal), a fahéjjal, a citrom levével és héjával. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk és legalább fél órára betesszük a hűtőbe.

Elkészítése:
Papírból 4 ágú csillag alakú sablonokat készítünk.
Szükségünk van: 1 db 20 cm (az egyik csúcstól átlósan a másik csúcsig), 1 db 16 cm, 1 db 12 cm, 1 db 8 cm, és 1 db 4 cm-es nagy sablonra.
A sütőt 220 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit. A tésztát kb. 6-8 mm vastagra kinyújtjuk, a sablonok segítségével mindegyik méretből 2-2 db csillagot vágunk ki.
A maradék tésztát még vékonyabbá nyújtjuk, és kiszaggatunk 9 db 5 cm átmérőjű kört. A csúcsnak egy kis csillagalakot szaggatunk ki (formával).
Egymás után a csillagokat és a köröket a sütőben néhány perc alatt világosbarnára sütjük.
(Amíg az egyik csillag sül, vághatjuk a következőt.)
Óvatosan leválasztjuk a papírról és hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjét elkeverjük a porcukorral, azaz sűrű cukormázat készítünk.
(Hígíthatjuk kevés vízzel is.)
A máz egyharmadát félretesszük, a maradékot zöld ételfestékkel beszínezzük.
A csillagokat bekenjük a zöld mázzal, és hagyjuk megszáradni.
A két legnagyobb csillagot kissé elfordítva összeragasztjuk a maradék fehér mázzal úgy, hogy közéjük egy tésztakört - mint a fa törzse - teszünk.
Folytatjuk a kisebb csillagokkal, és minden szint közé 1-1 tésztakört ragasztunk.
A fa tetejére állítva ragasztjuk a kiscsillagot.
A maradék fehér mázzal megdíszítjük a faágakat úgy, mintha havasak lennének, illetve jégcsap csüngene rajtuk.
A marcipánmassza kétharmadát pirosra színezzük, és kis gyertyákat formázunk belőle.
A maradék fehér marcipánból elkészítjük a "lángokat". A gyertyákat a faágak végére ültetjük.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - FENYŐSÜTEMÉNYEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.