Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A GYÜMÖLCSKENYEREK 6.

2017.04.27

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

GYÜMÖLCSKENYÉR MARADÉK TOJÁSFEHÉRJÉBŐL
Hozzávalók kb. 24 szelethez:
1 tojás, 15 dkg porcukor, 18 dkg vaj, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg tisztított mogyoró, (legjobb az úgynevezett török-mogyoró), 10 dkg aszalt vagy cukrozott gyümölcs (birsalmasajt is lehet), 5 dkg mazsola, 23 dkg rétesliszt, 1 csomag (12 g) sütőpor, 1 csapott mokkáskanál só, 5 tojásfehérje
A forma kikenéséhez:
2 dkg vaj, 2 evőkanál liszt

Elkészítése:
A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt teljesen simára keverjük a legkönnyebb elektromos habverővel, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk. A csokoládét, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (az utóbbit vehetjük eleve így), majd a mazsolával együtt az előzőekhez adjuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük, megsózzuk, azután ezt is hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan, nehogy összetörjön, a gyümölcsös masszába forgatjuk. Egy egyliteres őzgerincformát kivajazunk, belisztezünk, és a masszát egyenletesen belesimítjuk.
Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 50 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni.

GYÜMÖLCSKENYÉR (nemcsak!) SZENTESTÉRE
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1.1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró. 12 dkg cukrozott citromhéj, 12 dkg kristálycukor, 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0.5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt 6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, és tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez,1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsír a tepsihez

Elkészítése:
A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni.
A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük. 15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kéz meleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni.
A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.
A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be:
3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - GYÜMÖLCSKENYEREK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.