Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - GYÜMÖLCSKENYEREK 7.

2020.02.16

ÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR 01.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 200 ml 35 fokra melegített tej, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1/4 teáskanál kardamómi, 1/2 vaníliarúd, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj. 1/2 teáskanál só, 27,5 dkg puha vaj, 15 dkg mazsola, 5 dkg tört mandula, 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj, 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj, 2 evőkanál rum, 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztőt. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük. Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük.
A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

 

KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR 02. (NÉMET)
Hozzávalók:
2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mk só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kk. őrölt fahéj

Elkészítése:
A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót.
Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk.
A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat.
Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk.
Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.
Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát.
Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.

KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR 03.
Elkészítése:
20-20 dkg mazsolát és darabokra vágott aszalt sárgabarackot 30 dkg felaprított aszalt szilvával, 10 dkg szárított almakockával néhány órára langyos vízbe áztatunk. 10-10 dkg diót, mandulát durvára vágunk, a lecsöpögtetett gyümölcsökkel, 0,5 dl cseresznye-pálinkával, ugyanennyi citromlével, 10 dkg zabpehellyel, 3-3 evőkanál zabkorpával és cukorral, 20 dkg liszttel, 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverékkel meg a 2 dl áztatáshoz használt vízzel összekeverjük. 20 dkg lisztet 3 evőkanál zabkorpával, 1 dl vízzel, 2 dkg élesztővel, csipetnyi sóval, két kiskanál cukorral összegyúrunk, 50 percig kelesztjük. Utána a gyümölcsmasszával összekeverjük, 2 cipóvá formáljuk, sütőpapírral kibélelt tepsiben 40 percig kelesztjük, majd vízzel megkenegetjük, közepes lángon 45-50 percig sütjük.
15 dkg porcukrot fél citrom levével jól kikeverjünk, és a már csak langyos tésztára kenjük.
Fémdobozban tárolva hetekig eláll, sőt, ez alatt csak összeérik, finomabb lesz.

KONYAKOS GYÜMÖLCSKENYÉR

Összeállítás: 20 perc
Sütés: 45 perc
Hozzávalók:
13 dkg vaj, 35 dkg mazsola, 12 dkg barna cukor, 2 evőkanál narancsdzsem, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 2 tojás, 1/2 dl + 2 evőkanál konyak, 12 dkg rétesliszt, 1 kiskanál sütőpor, a díszítésre, durvára vágott mandula és cukrozott gyümölcs

Elkészítése:
A sütőt 150 C-ra bemelegítjük. Két 26x8 cm-es püspökkenyérformát kizsírozunk, sütőpapírral kibéleljük.
A vajat a cukorral, a tojásokkal, a lekvárral, a narancshéjjal és a sütőporral kikeverjük, a lisztet beleszórva tovább verjük. Hozzáadjuk a fél deci konyakot.
A tésztamasszát kettéosztva az előkészített formákba simítjuk, mandulát és cukrozott gyümölcsöt szórunk a tetejére.
45 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd a sütőből kivéve a maradék konyakkal meglocsoljuk.
Alufóliával letakarva a formákban hagyjuk kihűlni.
Jó tudni:
Jól záródó dobozban, a hűtőszekrényben akár 3 hétig is frissen eláll.
(Módosításaim:
A mandula, mazsola, gyümölcs, citromhéjak eredeti, a többi fele mennyiség és csak késhegynyi a fahéj.
A mazsolát persze rumban megáztatom.
Püspökkenyér formában sütöm.
Tényleg eláll és nagyon finom.)

KÜLÖNLEGES GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók 8 db kalácshoz:
35 dkg Ráma margarin, 10 dkg mandula, 5 dkg kandírozott gyömbér, 20 dkg piros mazsola, 10 dkg fekete mazsola, 5 dkg felkockázott, cukrozott citromhéj, 5 dkg felkockázott, cukrozott narancshéj. 1 dl rum, 3 evőkanál gyömbérszirup, 6 dkg élesztő, 12,5 dkg cukor, 1,25 dl tej, 60 dkg liszt, 1 teáskanál reszelt citromhéj, egy csipet só, Ráma margarin a sütőforma kikenéséhez, 15 dkg porcukor a díszítéshez

Elkészítése:
A mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd durvára felaprítjuk.
A kandírozott gyömbért apró darabokra vágjuk, majd a kétfajta mazsolával, a felkockázott, cukrozott citromhéjjal és narancshéjjal a gyömbérszirupba keverjük.
Végül hozzáadjuk a rumot, elkeverjük és egy éjszakán át pihentetjük, hogy jól átérjen.
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, ezután meleg helyen pihentetjük kb. 10 percig, amíg az élesztő feljön a tetejére.
A margarint megolvasztjuk.
A lisztet a maradék cukorral, sóval, a reszelt citromhéjjal egy tálban összekeverjük.
Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott margarin egyharmadát és kézi mixerrel sima tésztává dagasztjuk.
Lefedve meleg helyre tesszük, és kb. egy óráig kelesztjük, amíg térfogata kétszeresére nő.
A mandulát és a beáztatott gyümölcsöket a megkelt tésztába dagasztjuk, majd újból pihentetjük.
A tésztából nyolc kisméretű kalácsot formázunk.
A sütőformát kikenjük margarinnal, és erre tesszük a kalácsokat.
Előmelegített sütőben, 175-200°C-on, kb. 50 percig sütjük.
A forró kalácsokat a maradék olvasztott margarinnal megkenjük, és porcukorral bőven megszórjuk.

LEGFINOMABB GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók:
1 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg margarin, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tejföl, fahéj, dió, mazsola, mandula, mézeskalács-fűszerkeverék por, gyümölcsdarabok: málna, eper, ananász, barack
… süthető lekvár.
Kell még egy kis margarin és liszt a forma kikenéséhez, 2-3 tábla csokoládé (tortabevonó) és kb. 2 dl olaj

Elkészítése:
Fogsz egy nagyobb edényt, ebbe beletöröd a tojást, beleteszed a cukrot, a margarint és a tejfölt meg a fűszereket.
Robotgéppel jó alaposan elkevered.
Úgy, hogy az egész egyállagú, és azonos színű legyen.
Kb. most kell bekapcsolnod a sütőt de egyből teljes fokozatra.
Ha ez megvan, akkor belekeverheted a lisztet és a sütőport.
Ehhez is használj még robotgépet.
Most tedd bele a feldarabolt diót, mazsolát, csokit, aszalt gyümölcsöt.
Majd fogj egy fakanalat, vagy valamilyen más kanalat, és óvatosan keverd el.
A két formát kend ki jó vastagon és alaposan margarinnal, majd utána tegyél bele kb. két evőkanál lisztet.
Mozgasd úgy a formát, hogy a liszt rátapadjon a margarinra.
Ügyesen kanalazd bele a formákba a tésztát úgy, hogy kb. egyenlő adag jusson mindegyikbe.
Remélhetőleg nem lesz túl sok (akkor edd meg nyersen a maradékot, nagyon finom)
Az, az ideális, ha kb. kétujjnyi rész marad felül.
Végül a gyümölcsdarabokat (ananász, málna, eper, barack) és a süthető levárt nyomkodd a tetejére.
Nem kell túl mélyen, mert úgyis lesüllyed.
Ha ezzel megvagy, akkor beteheted a sütőbe.
Elég sok idő kell neki, fogpiszkálóval lehet ellenőrizni, hogy jó-e már.
(Tűpróba: amikor beleszúrod és rajtamarad a tészta, akkor még nem jó, ha nem marad rajta semmilyen ragacs, akkor kész)
Amikor azt látod, hogy kezd megégni a teteje, akkor takard be alufóliával.
Amikor megsült, akkor tedd ki egy nagy tepsibe őket szépen egymás mellé, hogy hűljön.
Mielőtt kiszednénk a formából, nem árt körbevágni egy késsel, hogy könnyebben kijöjjön.
Ha langyos, vagy már teljesen hideg, akkor jöhet a tetejére a csoki.
Kell hozzá két edény, olyan, amiket egymásba lehet rakni.
Az alsóba tegyél félig vizet, a tetejében lévőbe pedig törd bele a csokit (lehet többféle is) és tegyél bele olajat.
Mennyit? Hát kb. két táblához fél decit.
Kezd el melegíteni a vizet és a gőztől a csoki is elkezd olvadni.
Amikor már olyan jó olvadt, meg már előtte is, kezdd el keverni, addig, amíg össze nem áll az olaj és a csoki.
Ha nagyon sűrű, akkor tegyél még bele olajat.
Amikor ez megvan, akkor hagyjuk hűlni, addig, amíg egy picit nehezebben folyik.
Majd egy kanállal, vagy kenőtollal szépen egyenletesen felvisszük a csokit a sütikre.
Amikor elfogy a csoki, vagy úgy gondoljuk, hogy elég, akkor már csak az van hátra, hogy megdermedjen a máz.
Ehhez akár hűtőbe is lehet tenni, de megy magától is, csak lassabban.
Teljes dermedés után szeletelhető és remélem, hogy ehető.
A fent felsorolt mennyiség egy őzgerincformára elég.
Érdemes egyszerre dupla adagot csinálni belőle, mert a sütőben elfér, meg úgyis el fog fogyni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - GYÜMÖLCSKENYEREK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.