Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HAVASOK 4.

2019.12.09

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

HAVAS HÁZTETŐ 06.
Elkészítése:
4 tojásból piskótát sütünk (lehet 7 tojásból is, ebből vastagabb a tészta). Ha kisült 3 részre vágjuk, egy szélesebbre és két keskenyebbre.
Barna krém:
15 dkg keksz, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg vaj, 1 dl rum, 2 evőkanál baracklekvár, ízlés szerint cukor.
Jól összedolgozzuk, s a szélesebb szelet tésztára kúp alakúra felrakjuk.
Fehér krém:
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése:
Ezt jól kikeverjük, majd rákenjük a másik két lapra, amit ráborítunk a kúpra.
A tetejét leöntjük csokoládémázzal.
Mielőtt a máz meg nem köt, kókuszreszeléket szórunk rá.

HAVAS HÁZTETŐ 07.
Hozzávalók:
6 tojásból sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap
A közepéhez:
25 dkg darált háztartási keksz 4 evőkanál Koronás sütőcukor 2 evőkanál rum 2 evőkanál keserű kakaópor 5-6 dkg Rama sütőmargarin 2,5 dl tej
A vaníliás krémhez:
5 dl tej 4 evőkanál Koronás sütőcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag főzni való vanília ízű pudingpor 15 dkg Rama sütőmargarin
A csokoládémázhoz:
10 dkg vaj 2 evőkanál keserű kakaópor 20 dkg Koronás porcukor 4 evőkanál víz
A tetejére:
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:
A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva.
Egyet tálra teszünk belőle.
A közepére valókat összegyúrjuk, és a tésztára, hosszában fél-henger alakban ráfektetjük.
A krémhez valókból, a margarin kivételével, kevergetve sűrű krémet főzünk.
Amikor már csak langyos, a margarint is belekeverjük.
Ezt a krémet nedves késsel, háromszöget alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint a háztető.
Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
A mázhoz valókat kevergetve simára főzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielőtt teljesen megszilárdulna kókuszreszelékkel is meghintjük.
Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

HAVAS HÁZTETŐ 08.
Hozzávalók:
4 tojás, 8 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál rétesliszt, szódabikarbóna, 1 csomag pudingpor, 0,5 dl tej, 20 dkg porcukor, 15 dkg margarint, 15 dkg darált dió, 5 dkg kakaó, citromlé, tejszínhab, 15 dkg darált keksz, 0,5 dkg víz

Elkészítése:
Tésztalap:
4 tojást szétválasztunk, a fehérjét felverjük és utána adjuk hozzá a cukrot kanalanként (4 evőkanál), amellyel még tovább keverjük, amíg fényes, és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojás sárgákat, amivel még szintén keverjük, 4-5 percig, majd lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert 4 evőkanál lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. Egyenletes középhőmérsékletű tűznél sütjük (a tepsi aljára célszerű alufóliát tenni!).
A piskóta jó nagy tepsibe kb. 1 cm vastag legyen. 3 részre vágjuk.

Krém:
1 csomag pudingport cukor nélkül 4 dl tejben megfőzünk. 10 dkg porcukrot, 15 dkg margarint kikeverünk, és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz.
Ezt a lapok közé kenjük.
Rudacska:
A kekszet, a diót, 10 dkg porcukrot, kis citromlét, kevés tejet, 2 evőkanál kakaót összedolgozunk, és olyan hosszú rudat formálunk belőle, mint az alsó lap.
Csoki öntet:
A vizet, 4 evőkanál cukrot, 2 dkg kakaót, és egy kis vajat felfőzünk.
Tetejére tejszínhab. (én sima ét tortabevonót szoktam olvasztani, nem olyan macera).

HAVAS HÁZTETŐ 09.
Krém:
25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliapuding, 5 dl tej, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál kakaó

Elkészítése:
6 tojásból piskótát sütünk. 25 dkg margarint, 20 dkg porcukorral kikeverünk, 2 csomag vaníliapudingot 5 dl tejjel felfőzünk, ha kihűlt a margarinnal összekeverjük.
A piskótát kettévágjuk.
A krém felét a piskótára kenjük, a másik felébe 15 dkg darált diót, 2 evőkanál rumot /aroma is lehet/, 2 evőkanál kakaót teszünk, és a tésztára kenjük, kókuszreszelékkel meghintjük.

HAVAS HÁZTETŐ 10.
Hozzávalók:
7 tojás, 34 dkg cukor, 1 evőkanál citromlé, késhegynyi sütőpor, 1 dl tej, 1/2 dl rum, 5 dkg kókuszreszelék, 25 dkg margarin, 15 dkg darált dió, 20 dkg keksz, 1 csomag vaníliás cukor
Krém:
25 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral, fél dl rummal habosra keverünk.

Elkészítése:
7 tojásból piskótát sütünk.
Zsírpapírral bélelt tepsiben, közepes tűznél sütjük.
Kb. 1/3 rész krémmel megkenjük a kihűlt piskótát.
A maradék krémet összevegyítjük 15 dkg darált dióval és 20 dkg darált keksszel.
A kekszet előzőleg langyos tejben be kell áztatni.
Az így kapott masszát kanállal egyenletesen szétrakjuk a tésztán, késsel elsimítjuk s a tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk

HAVASI HIMALÁJA
Hozzávalók:
20 dkg darált keksz, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 3 ek rum, 1 ek kakaó, 2 egész tojás

Elkészítése:
Az alapanyagból golyókat formálunk, és porcukorban átforgatjuk.
A formázóba tesszük, közepébe lyukat szúrunk, és ízlés szerint teszünk bele rumba áztatott meggyet, vagy mazsolát és utána krémmel megtöltjük.
Krém:
10 dkg vajat 15 dkg porcukorral kikavarunk, és ízlés szerint ízesítjük rummal vagy citromlével.
Majd befedjük keksszel, és tálcára tesszük.
Fontos, hogy a megszokottnál keményebbre gyúrjuk a tésztát, hogy szép piramisformát kapjunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A HAVASOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.