Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A HAVASOK 1.

2017.01.29

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS-DIÓS HÓGOLYÓ
Hozzávalók:
4 tojás, 2,5 dl cukor, 5 dl liszt, 2 dl olaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál őrölt fahéj, 5 db alma, 15 dkg dió, vaj
A krémhez:
4 evőkanál liszt, 4 dl tej, 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 vaníliás cukor, 15 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát. A tojásokat felverjük, belekeverjük a cukrot, majd fakanállal kevergetve olajjal és a liszttel simára keverjük. Keverés közben fahéjjal ízesítjük, és beleforgatjuk a kockacukornyi darabokra vágott almát, és a durvára tört diót. Nagyobb tepsit kivajazunk, kilisztezünk, és 1,5 cm vastagon belesimítjuk a tésztát. Közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt megsütjük. A krémhez a lisztet a tejben pépesre főzzük, majd kihűtjük. A vajat a por- és vaníliás cukorral habosra keverjük, összedolgozzuk a lisztes péppel. A kihűlt tésztát 3-3 centis négyzetekre vágjuk.
Kettőt-kettőt összeragasztunk a krémmel, oldalukat is megkenve, végül megforgatjuk a kókuszreszelékben.

GESZTENYÉS-HAVAS HÁZTETŐ
Hozzávalók - Tészta:
4 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál liszt, 4 kanál víz, 1 vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor
Krémhez:
60 dkg gesztenyemassza, 7-8 kanál cukor, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 20 dkg margarin, rum
Továbbá:
baracklekvár, magozott meggy, kakaómassza, kókuszreszelék

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egy vaníliás cukorral és a kristálycukorral kikeverjük, 4 kanál lisztet, egy kávéskanál sütőport és 4 kanál vizet keverünk mellé. A fehérjét egy csipet sóval felverjük, majd kézi habverővel óvatosan, hogy a fehérje ne törjön össze és levegős maradjon, a tésztához adjuk, és egyenletesre keverjük. Lapos tepsit kivajazunk, meglisztezünk, és előmelegített sütőben megsütjük a piskótát.
Közben a cukrot a tojással gőz felett sűrű krémmé főzzük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a vaníliás cukorral habosra kevert vajat, majd a rumos, áttört gesztenyemasszát.
A piskótát három csíkra vágjuk, mindegyiket megkenjük baracklekvárral vékonyan, az egyikre ráhalmozzuk a töltelék nagy részét, és háromszögletűre formázzuk. A másik két lapot ráfektetjük (úgy fog kinézni mint egy háztető).
A külsejét megkenjük a maradék gesztenyemasszával, a *gerincre* kimagozott meggyet sorakoztatunk. Ízlés szerint készített kakaómasszával fedjük be, végül kókuszreszelékkel hintjük meg.

HAVAS FENYŐK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
Tészta:
30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 8 dkg finomra darált mandula, 1 mandulaízű sütőaroma
Töltelék:
10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor
Tálaláshoz: porcukor

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább fél órán át, pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szórunk ki belőle. Mindegyiket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk, porcukorral meghintjük.
Kedvünk - és időnk - szerint cukormázzal is díszíthetjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A HAVASOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.