Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KALÁCSOK 3

2019.03.11

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Cseresznyés kalács
Hozzávalók:
14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 4 tojás, 7 dkg mandula, 6 dkg finom morzsa, cseresznye.

Elkészítése:
A vajat a porcukorral és a tojássárgájával mintegy 20 percig habosra keverjük. Hozzáadjuk a meghámozott és apróra vagdalt mandulát, a zsemlemorzsát és apróra vagdalt mandulát, a zsemlemorzsát és végül könnyedén belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Mindezt vigyázva összevegyítjük. A tésztát kikent, liszttel meghintett formába öntjük. Tetejére megmosott és lecsepegtetett cseresznyét rakunk, és előmelegített sütőben megsütjük. A megsült és mér kihűlt kalácsot felszeleteljük és meghintjük porcukorral.

 

 

Cseresznyés kalács dióval
Hozzávalók:
8 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg féldarás liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg porcukor a habba, cseresznye, 5 dkg dió.

Elkészítés módja:
A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró tejet és a vaníliás cukrot. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk a 2 dkg porcukrot, és még egy ideig tovább verjük. A lisztet a habbal együtt óvatosan a sárgájához keverjük és a tésztát kikent, és lisztezett meghintett tepsire simítjuk. Rárakjuk a kimagozott cseresznyét, meghintjük apróra vagdalt dióval és előmelegített sütőben, lassan meghintjük. A megsült és kihűlt kalácsot szeletekre vágjuk és megcukrozzuk.

Diétás kalács
Hozzávalók:
30 dkg kukoricaliszt, 30 dkg rizsliszt, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 3-4 dl tej, kevés só

Elkészítés:
Kevés cukrozott tejben megkelesztjük az élesztőt. A langyos kukorica- és rizslisztet tálba szitáljuk, jól összekeverjük a cukorral és a sóval. A lisztben mélyedést készítünk, és hozzáöntjük az előzőleg habosra felvert tojást és a megkelt élesztőt, majd összedolgozzuk. Közepes keménységű tésztát készítünk. Dagasztás közben apránként a tésztára öntjük az olvasztott, langyos margarint. A tésztát addig dagasztjuk, amíg a kezünkről és az edény oldaláról könnyen el nem válik. Letakarjuk, és 1 órán át, kelesztjük, átgyúrjuk, megfonjuk, kivajazott tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

Diós kalács 01. (Kozonák)
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1,2 dkg élesztő, reszelt citromhéj (és/vagy narancshéj), olaj, só, 2 dl fehérbor, cukros tej, fél tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
Először a reszelt gyümölcshéjat kevés vízzel és cukorral, a tojások sárgáját 3 kanál cukorral kikeverjük. Az élesztőt két deci tejjel és egy kanál liszttel összekeverjük, és meleg helyre tesszük, hogy kezdjen kelni. Egy nagy edénybe szitáljuk a lisztet, majd sorban hozzákeverjük a sót, a kovászt, a cukros tejet, a reszelt héjat, a vaníliás cukrot, a fehérbort, a tojások sárgáját és az olajat. Fontos a sorrend, és az, hogy folyamatosan kell gyúrni. Ha kemény a tészta, olajjal lehet lágyítani. Addig gyúrjuk, míg nem ragad a kezünkhöz. Ha készen van, meleg helyre tesszük, és hagyjuk kelni. Közben a töltelékhez a darált diót ízlés szerint kevés tejjel, cukorral, kakaóval, reszelt citromhéjjal masszává keverjük. Ezt folyamatos keverés közben felforraljuk, míg a dió megdagad, majd hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát két egyenlő részre vágjuk, sodrófával ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a tölteléket rákenjük. Szépen összesodorjuk, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőbe toljuk. Amikor a teteje megpirult, egy sütőpapírral letakarjuk, és így sütjük tovább. A teljes sütési idő egy óra legyen, hogy a tészta közepe is átsüljön.

Diós kalács 02.
Hozzávalók: a tésztához
50 dkg liszt, 2 dl olaj, 3 tojássárga, 2 dkg élesztő, fél dl tej, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só; a töltelékhez 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1-1,5 dl tej.

Elkészítése:
Egy kis csészébe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a meglangyosított tejet, és belekeverem a cukrot. Letakarva fölfuttatom. Közben a lisztet egy mély, nagy tálba öntöm, a közepét bemélyítem, majd a mélyedésbe beleöntöm a fölfutott élesztőt, a sót és a tojássárgákat. Apránként hozzáöntöm az olajat és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Jól kidolgozom, majd lisztezett tálba teszem, tetejét is belisztezem, ezután egy tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen eredeti térfogatához képest duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket: a tejbe belekeverem a darált diót és a cukrot, majd hozzáteszem a mazsolát és a vaníliás cukrot. Jól összekeverem. A megkelt tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, a tészta teljes terjedelmére rákenem a diótölteléket, és felcsavarva még a deszkán hagyom fél óráig. Ezután tepsibe teszem, tetejét tojássárgájával megkenem, és villával megszurkálva, előmelegített, forró sütőben megsütöm. Csak teljes kihűlése után szabad felszeletelni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KALÁCSOK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.