Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KALÁCSOK 4.

2019.04.20

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Diós-mazsolás kalács – görög recept
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 14 dkg cukor, 4 tojás, 14 dkg darált dió, 2 rúd reszelt csokoládé, 6 dkg mazsola, 6 (!) dkg, liszt, késhegynyi sütőpor, olaj a tepsi kenéséhez, liszt a hintéshez. A habosra kevert vajhoz adjuk a cukrot, tovább keverjük. Folyamatos keveréssel adjuk hozzá egyenként a tojássárgáját. Ha sima krémszerű, beletesszük a diót, a csokit, és a megszárított mazsolát.
A krémhez felváltva adagoljuk a sütőporos lisztet és a tojásfehérjéből keményre vert habot. Őzgerincformába (megkent, lisztezett) öntjük a tésztát. Közepesen meleg sütőben 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha megsült, óvatosan kiborítjuk, hűlni hagyjuk.
Megszórhatjuk porcukorral, vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.
Csokoládémáz:
10 dkg csokoládét 2 ek tejjel gőz felett megpuhítunk, kevés vajat teszünk bele.
A kalácsra kenjük.
(Csokimázzal készítem, nagyon finom csokimázzal a tetején hosszú ideig eláll.)

 

 

Diós-mazsolás kalács (Potica)
Hozzávalók:
2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 kk. só, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 1 felvert tojás, töltelék.

Elkészítés:
Az élesztőt 0,5 dl meleg vízben feloldjuk.
Összekeverjük a tejet, cukrot, sót, tojássárgáját, élesztőt. Belegyúrjuk a lisztet, vajat. Fakanállal simára dolgozzuk.
Jól meglisztezett deszkán 2 cm vékonyra nyújtjuk, majd harmadára összehajtjuk. Ezt még 2 x megismételjük. Letakarva, meleg helyen 1-2 órát kelesztjük.
2 részre osztjuk, kinyújtjuk 2 cm vékonyra, megtöltjük a töltelékkel és összecsavarjuk, mint a bejglit.
Tetejét felvert tojással kenjük be. Kétszeresére kelesztjük.
Közepesen meleg sütőben 50-60 percig sütjük.
Kihűlve szeleteljük.

 

Mazsolás töltelék
Elkészítés:
30 dkg mazsolát 3 ek. rumban áztatunk.
Összekeverünk 3 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját, 2 ek. tejszínt, 2 ek. zsemlemorzsát a mazsolával. Gőz fölött átforrósítjuk.

 

Diós töltelék
Elkészítés:
5 dkg rumban áztatott mazsolát, 30 dkg darált diót, 2 dl tejszínt, 1 ek. olvasztott vajat összekeverünk.
Forró gőz fölé tesszük, belekeverünk 5 dkg cukrot, 1 tojást, 1 citrom reszelt héját, 0,5 citrom levét, csipet fahéjat. Jól összekeverjük.
Átforrósítjuk.
A töltelékeket kihűtve összekeverjük, és a tésztára kenjük.

Édes almás kalács
Elkészítés:
4 db almát megmosunk, lereszelünk, és fahéjjal ízesítjük. 8 szelet kalácsot vajjal megkenünk, és kivajazott tepsire sorakoztatjuk. A reszelt almát elegyengetjük rajta, és meghintjük cukorral.
Előmelegített sütőben 220°c-on 8-10 percig sütjük. Melegen kínáljuk.
A kalácsot kenyérpirítóban meg lehet előtte kicsit pirítani, de nem muszáj.
Ugyanezt szilvával is próbáljátok ki, az is nagyon finom.

Egyszerű kalács
Elkészítés:
Egy kiló szép, fehér lisztet tegyünk mély tálba. Négy deka friss élesztőt fél pohár tejben felolvasztva, futtassunk fel meleg helyen. Ha az élesztő gyorsan habzik és gyorsan kel, akkor nagyon jó. Ezt az élesztőt tegyük a tálban lévő lisztbe, azután öntsünk hat deci meleg, de nem forró tejet, három kanál cukorport, kevés sót, egy tojásnyi friss olvasztott vajat és négy egész tojást. Mindezeket keverjük jól össze. Ha nagyon lágy lenne a tészta, lehet belé még egy kis lisztet tenni, mert az sem jó, ha igen kemény. Ismételten tegyünk bele egy kevés tejet, és kézzel dagasszuk jó fél óráig folytonosan; addig míg jól leválik a tálról, és erősen hólyagzik. Ekkor tegyük meleg helyre kelni. Ha megkelt a tészta, készítsünk belőle "fonatos" kalácsot - vagy bele lehet rakni vajjal kikent formákba is, a melyet előbb zsemlyemorzsával meghintettünk. A formában is hagyjuk egy kevés ideig kelni. A tetejét tojásba mártott tollal kenjük meg, tegyük jó meleg sütőbe, és addig süssük, a míg szép barna piros lesz. A sütőben a formát forgassuk meg többször, hogy a kalács egyenlően süljön. Miután megsült, borítsuk ki deszkára.
Ha kissé meghűlt, csak akkor vagdaljuk szépen fel.

Húsvéti kalács 01.
Elkészítés:
1 kg lisztbe keverve 1 tojássárgáját, 1 kk. sót, 1 ek porcukorral ízesített 2 dl langyos tejben futtatott 3 dkg élesztőt, 1 ek tejfölt, 1 ek porcukrot, 5 dkg vajat, 6 dl langyos tejet, addig gyúrjuk, míg el nem válik a táltól, majd apránként 3 ek langyos vajjal jól eldolgozzuk. Kissé lisztezve lefedjük, meleg helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán 5 egyforma cipóra osztva azonos méretű rudakká sodorjuk. Belőlük fonjuk a kalácsot. Jól zsírozott tepsiben még kelesztjük, majd felvert tojással kenve sütőbe rakjuk.
Lassú tűzön átsütjük.

Húsvéti kalács 02.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj.

Elkészítés:
Egy kg langyos lisztben elvegyítünk 1 tojássárgát, 1 kávéskanál szitált sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, s ha szépen elválik a kéztől, három részletben, három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk el. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük. Amíg ki nem hűlt, ne vágjuk fel.

Húsvéti kalácskoszorú
Hozzávalók 16 szelethez:
50 dkg liszt, 6 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 4 dkg élesztő, 1/4 l langyos tej, 7 dkg-puha vaj vagy margarin, 7 dkg mazsola, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejszín, a tepsi kikenéshez margarin.

Elkészítés:
A lisztet a cukorral és a sóval tálba szórjuk. A halom közepébe mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kevés langyos tejjel meglocsoljuk, kevés liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen 15 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a vajat és a maradék tejet, majd robotgéppel selymesre összedolgozzuk. Ismét letakarjuk, és 30 percig kelesztjük. Belegyúrjuk a mazsolát, három részre osztjuk, és mindegyik részből 60 cm hosszú rudat formálunk. Kaláccsá összefonjuk, margarinnal kikent tepsiben koszorút alakítunk ki belőle, és további kb. 15 percig kelesztjük. Megkenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával, és előmelegített sütőbe toljuk.
200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 35-40 percig sütjük.
Elkészítési idő kb. 45 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.