Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KALÁCSOK 5

2020.03.21

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Jó gyerekek kalácsa
Elkészítése:
8 deka cukrot, 10 deka vajat, 3 egész tojást, 1/2 csomag Váncza vanillincukrot, késhegynyi sót 1/2 kg liszttel kevert 1 csomag V.-sütőporral és annyi tejjel jól eldolgozzuk, hogy lágy kalácstésztát kapjunk.
A tésztához még 8-10 deka mazsolát és 10 deka darált diót téve, kolbász-vastag rudakká sodrunk, melyeket erősen vajazott kuglófformába körben gyenge nyomkodással helyezzünk el.
Azonnal meleg sütőbe rakva, lassú tűznél sütjük. Igen jó kávéhoz.

 

 

Kakaós-diós kalács
Hozzávalók:
25 dkg méz, 25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 7 db tojás, 7 evőkanál kakaó, 1 marék dió, 10 dkg cukrozott narancshéj, 10 dkg mazsola, összesen fél kiskanál fahéj és ánizs, 4 evőkanál meleg víz.

Elkészítése:
3 tojássárgáját, mézet, vizet, narancshéjat, kakaót és a fűszereket habosra verjük.
Hozzáadjuk a habbá vert fehérjét a liszttel váltakozva.
Simára keverjük s 2-3 kizsírozott, lisztezett kalácsformába öntjük.
Középtűzön 3/4 órát sütjük.
Melegen kiborítjuk, hűlni hagyjuk, s cukormázzal díszítjük

Kalács 01.
Recept Bolhásról
Peterdi Ferencné egyik kedvence
Elkészítése:
a "zacherines kakaós kalács", amihez 80 deka lisztet, csipet sót, 3 evőkanál porcukrot, 30 darab szacharin-édesítő tablettát, 3 tojássárgáját, 10 deka étolajat dagaszt össze fél liter tejben felfuttatott 10 dekányi élesztővel.
Fél óra kelés után a tészta feléhez egy evőkanál tejet, ugyanennyi cukrot és kakaóport, valamint 5 darab szacharint kever, majd összesodorja két rúddá.
A tésztát pihentetés és sütés után cukros vízzel megkeni.

Kalács 02.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 7 dkg porcukor, 8 dkg vaj (vagy margarin), 3 dl tej, 2 tojássárga, 2 dkg élesztő, 4 dkg mazsola, 1 mokkáskanál só; 1 tojás a tészta tetejére.

Elkészítése:
A sütemény összes hozzávalóját egyszerre kikészítem, hogy minden nyersanyag, azonos hőmérsékletű legyen.
Először elkészítem a kovászt, amelyhez 1 dl tejet kissé meglangyosítok (de nem forrósítom fel, mert az élesztőgombák "megfőnének" benne), simára keverem 3 evőkanál liszttel meg 1 evőkanál porcukorral.
Belemorzsolom az élesztőt, majd sima, lágy tésztává keverem.
Ezt beleteszem egy tálba, tetejét kevés liszttel meghintem, és letakarva, langyos helyen (de nem a forró tűzhely szélén) kelesztem annyi ideig, amíg a felülete már rugalmatlan, kissé domború, és ha benyomom az ujjammal, megmarad a helye.
Ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig rugalmas, akkor keletlen.
(A keletlen kovásszal sütött tészta nehéz, sűrű.)
A lisztet beleszitálom egy nagy tálba, közepébe mélyedést vájok, ebbe öntöm bele a megkelt kovászt és a többi száraz anyagot (a mazsola kivételével). Kézzel lassan összedolgozom, közben apránként beleöntöm az összes meglangyosított folyadékot. Ha a liszt már nedves, tenyérrel nyomkodva cipóvá dagasztom, és magam felé verem a tésztát.
Ekkor beledolgozom a megmosott és szárától megtisztított mazsolát.
A tészta akkor jól kidolgozott, ha rugalmas, ha az ujjam könnyen belenyomódik, de rögtön vissza is nyeri a formáját, és szálas, vagyis csíkokban nyúlik.
(Háztartási kis robotgép dagasztópálcájával dagasztva mintegy 10 perc alatt elvégezhető e nem éppen kellemes művelet.)
A bedagasztott tésztát cipóvá formálom, beleteszem egy belisztezett tálba, tetejét is meghintem, és egy tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen az eredeti térfogatához képest duplájára kelesztem (ez kb. 60-80 perc, a konyha hőmérsékletétől függően).
A jól megkelt tészta felülete sima, nem ragad és jól formázható.
A tésztát mély, szögletes tepsibe nyomkodom.
Ügyelek arra, hogy a forma csak háromnegyed részig teljen meg, mert sülés közben kidagad.
Előmelegített, gőzös, forró sütőbe tolom, és közepesen forró hőfokon 45-50 percig sütöm.
Tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e a közepe is.
Még forrón kiborítom a formából.

Kalács 03.
Csokonyavisontai recept
Kelesztés nélkül készítik a kalácsot Csokonyavisontán.
Sára Sándorné receptje szerint így kell elkészíteni:
1 kiló lisztet, 7 dkg élesztőt, 7 dl tejet, kevés sót, 2 dl étolajat és kakaót összegyúrunk, 40 szemnyi édesítővel és négy evőkanál cukorral édesítjük, majd kelesztés nélkül a sütőbe tesszük.
Lényeges, hogy sütés előtt és után is étolajjal megkenjük.

Kalács 04.
Bolhási recept
Peterdi Ferencné egyik kedvence a "zaherines kakaós kalács", amihez 80 deka lisztet, csipet sót, 3 evőkanál porcukrot, 30 darab szacharin-édesítő tablettát, 3 tojássárgáját, 10 deka étolajat dagaszt össze fél liter tejben felfuttatott 10 dekányi élesztővel.
Fél óra kelés után a tészta feléhez egy evőkanál tejet, ugyanennyi cukrot és kakaóport, valamint 5 darab szacharint kever, majd összesodorja két rúddá.
A tésztát pihentetés és sütés után cukros vízzel megkeni.

Kalácspuding
(4 személyre)
Hozzávalók:
kb. 25-30 dkg maradék, száraz kalács, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás, 4 dl tej, 4 evőkanál bármilyen fajta lekvár (vagy dzsem), 5 dkg mazsola.

Elkészítése:
A kalácsot egészen vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felkockázzuk.
A tojást habosra verjük a tejjel, és hozzákeverjük a lekvárt, a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint az olvasztott, de már nem meleg vajat.
A kalácskockákat leöntjük a lekváros-tojásos tejjel.
15 perc múlva felkeverjük, és egy kikent kis tepsibe öntjük.
A megtöltött tepsit beleállítjuk egy kétujjnyi vízzel telt nagyobb edénybe, és az előmelegített forró sütőbe toljuk.
Legalább 40 percig gőzöljük erős lángon.
Akkor van készen, ha a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a "tészta".
A tepsiből kiborítjuk, és négy kockára vágva azonnal kínáljuk.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Kalács római tálban, reggelire
Hozzávalók:
2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 dl tej, 2 evőkanál vaj, 2 tojás, 30 dkg liszt, csipet só

Elkészítése:
Az élesztőt és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, a tojásokat, a vajat, a sót és a lisztet.
Simára kidolgozzuk, és letakarva fél órát pihentetjük.
A római tálat 20 percre meleg vízbe beáztatjuk, majd a megkelt tésztából nagyobb gombócokat formálunk, és egymás mellé helyezzük a tálban.
Lefedve újabb 20 percig pihentetjük.
A lefedett tálat hideg sütőbe tesszük, és 200-250 C fokon 40 percig sütjük.
Frissen főzött házi kakaóval tálaljuk.

Kalácstészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 5 dkg mazsola, és a tetejére 1 tojás. (A kovászt az élesztőből, a cukor feléből, 5 dkg lisztből és 1 dl tejből készítjük).

Elkészítése:
A gyúrt élesztős tésztához először külön elkészítjük a kovászt.
Kézmeleg (langyos) tejben vagy vízben (nem forróban, mert az élesztőgombák tönkre mennek) szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel, meg cukorral lágy tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd tiszta ruhával letakarva, langyos, 40-45 fokos hőmérsékleten pihentetjük.
Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal be- nyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború.
(Ha a kovász lapos, akkor már túl kelt, ha pedig még rugalmas, akkor keletlen.)
A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel, és a hozzávalókkal.
Nagy, mély tálba kell dagasztani.
A lisztet beleszórjuk a tálba, a közepébe mélyedést vájunk, ebbe öntjük a már megkelt kovászt és a többi nyersanyagot.
Kézzel lassan összedolgozzuk, közben apránként hozzáadjuk a receptben megadott folyadékot.
Ha a liszt már nedves, tenyérrel nyomkodva cipóvá dagasztjuk, majd magunk felé verjük a tésztát.
Akkor lesz jól kidolgozott, ha rugalmas, ha az ujjunk könnyen belenyomódik, de azonnal vissza is nyeri a formáját, továbbá szálas, vagyis csíkokban nyúlik.
(Elektromos keverőgéppel kb.10 perc alatt elvégezhető ez a fáradságos művelet.)
A liszt, és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos!
Ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra.
A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz.
A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és eredeti térfogatának a duplájára kelesztjük.
Ez a konyha hőmérsékletétől függően 1 óra- 1 óra 20 perc.
A jól megkelt felülete sima, nem ragadós könnyen formázható.
A formázott tészta tetejét tojással vagy tejjel, vagy cukros vízzel, esetleg szörppel megkenjük, majd negyedórányi pihentetés után előmelegített, forró sütőbe tesszük, és közepes lángon megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.