Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KÜRTÖSKALÁCSOK 1.

2017.01.27

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ERDÉLYI KÜRTÖS KALÁCS
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg cukor, csipet só, 1/2 l tej 3 tojás,2 dkg élesztő, 10 dkg dió.

Elkészítése:
50 dkg lisztből, 15 dkg vajjal 8 dkg cukorral, csipet sóval, a tejjel 3 tojássárgájával, 2 dkg élesztővel könnyű kelt tésztát készítünk. Ha megkelt, lisztezett deszkára öntjük és kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, és 2 cm széles szalagokra vágjuk. A kürtöskalácssütőt megzsírozzuk, és a csíkokra vágott tésztát egymás mellé felsodorjuk. A tojások fehérjét jól elkeverjük, ezzel megkenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk.
Faszénparázson forgatással megsütjük.
Ha megsült lecsúsztatjuk a formáról, és vaníliás porcukorral megszórjuk.

KORONDI KÜRTÖSKALÁCS
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojás, 2 dkg élesztő

Elkészítése:
A hozzávalókból képlékeny tésztát gyúrunk egy kis víz hozzáadásával. 30 percig kelni hagyjuk, majd virsli vastagságú hosszú csíkokat készítünk, és a jól megzsírozott sütőfát sűrűn teletekerjük.
Kézzel kissé összetapogatjuk, tetszés szerint tehetünk rá őrölt dióbelet is, végén cukros vízzel jól bekenjük, és eleven parázs felett lassan forgatva pirosra sütjük.

KÜRTÖS KALÁCS 01. (1800-AS ÉVEK)
Elkészítése:
Egy kiló finomliszthez használjunk 6 egész tojást, egy nagy kanál írós-vajat, 3 dekányi élesztőt, 3 negyed liter meleg tejet, kevés czukrot és megfelelő sót. Ezeket jól fel kell egyenlíteni, illetve legalább egy óra hosszáig dagasztani, mert különben ragacsos lesz. A tészta inkább kemény, mint lágy legyen. Ha félig meg kelt már a tészta, akkor meg lehet kezdeni a sütését. E tésztát, szabad tűznél parázs mellett kell sütni; de sütőben is kínozza némelyik. A kürtös-kalács sütése e célra készített hosszúnyelű fán történik. Ezt a fát előbb jól át kell forrósítani, aztán az ujjnyi vékonyan, kéz között sodrott hosszú tészta szálakat egy más személy segélyével sodorjuk a fára szép rendben, egymás mellé, hogy hézag ne maradjon. Mikor a fa egészen tele van göngyölve tésztával, kissé lapogassuk össze kézzel. Tojás fehéréből verjünk habot, és habba mártott tollal kenjük be, majd hintsük be cukros mandulával, és a mandulát kézzel tapogassuk bele. A kürtös-kalácsot akár sütőben akár szabad tűz mellett sütjük, mindkét esetben folytonosan forgatni, valamint meleg zsírba mártott tollal locsolgatni kell mindaddig, amíg szépen egyenlően megpirul, mert ez annak a jele, hogy készen van. Mikor elkészült, a fa végét kissé asztalhoz kell ütni; ugy lehet szépen, egy darabban levenni a fáról. A kész kürtös-kalácsot meleg helyre, ruha közé kell tenni, a míg mind kisül.
A kürtös-kalácsot lehet mandula nélkül is sütni, ugy, hogy csakis cukros tojás sárgájával kenjük be. (Zilahy)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KÜRTÖSKALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.