Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KÜRTÖSKALÁCSOK 3.

2017.03.22

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KÜRTÖS KALÁCS 05.
Eredeti, régi recept egy idős erdélyi nénitől
Minden 1 kg liszthez:
1 kávéskanál só, 1,5 evőkanál cukor, 1 tojás, citrom reszelt héja, tej, CÖK (tej, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő/kg), 2 kg liszthez 25 dkg vaj.

Ezt egész érdekesen dagasztják. Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet, és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt "hajtod előre". Így tupírozod a tésztát. A tésztából rudat sodorsz, lazán feltekered a sütőfára, ahogy a cukorban hengergeted, összeér a tészta.
Megsütöd.
Ha kész, ruhával bélelt kosárba teszed
(Mikor lehúzod a fáról, belefújsz, hogy menjen ki a pára.)

KÜRTÖS KALÁCS 06.
Tészta:
50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, só; Tetejére: vaj, dió, kristálycukor

A tojássárgákat a vajjal habosra keverjük, beleöntjük a cukros tejben futtatott élesztőt, majd a liszttel eldolgozzuk. Annyi cipót formálunk, ahány kalácsot akarunk sütni. Megkelesztve kétujjnyi csíkokká nyújtjuk őket. Nyújtófára tekerve laposra nyomkodjuk. Megkenjük vajjal, meghintjük durvára vágott dióval, kristálycukorral.
Forró sütőben pirosra sütjük.

KÜRTÖS KALÁCS 07.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 egész tojás és 3 sárgája, 5 evőkanál porcukor, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 8 dl. Tej, pici só. Beszóráshoz 15 dkg cukor, 10 dkg vágott dió, kenéshez 15 dkg vaj.

Az anyagokból nagyon jól kidolgozott kelt tésztát készítünk, a megszokottnál keményebbet. Ruhával letakarva 1 óráig kelesztjük. Ez alatt faparázzsal ellátjuk a tűzhelyet. A sütőfát bevajazzuk, és a szórásra való cukrot, diót előkészítjük.
A tésztából kb. 15 dkg-os adagot kiveszünk, lisztezett deszkán újnyi széles hengert sodrunk belőle, és megszakítás nélkül, csigavonalban hézagosan a fára csavarjuk. Ujjunkkal lelapítjuk, és a sütőfát parázs fölé két téglára helyezve, állandó forgatás mellett nem túl gyorsan sütjük a tésztát. Ha már egyenletesen pirulni kezd, kenőtollal olvasztott vajat kenegetünk rá, és teaszűrőn keresztül porcukorral mindegyik oldalát beszórjuk. A cukor a további sütés folyamán megpirul, és a tészta szép karamellbevonatot kap. A sütési idő kb. 10-15 perc. Ha a közepe erősen pirul, a parazsat a szélek felé húzzuk. Amikor már egyenletesen világosbarnára sült, a sütőfát függőlegesen tartjuk, és a deszkára lerázzuk a tésztát. Egyenesen álló kürtőt kapunk. Sütés után a sütőfát pár percig hűtjük, eközben a következő tésztát nyújtjuk. Tetejét beszórhatjuk cukros dióval vagy mandulával is. Ez esetben a tésztát a hengeren sütés előtt tojásfehérjével megkenjük, és cukros dióba forgatjuk. Sütés közben vajjal vagy zsírral gyakran meglocsoljuk. Lassabban sütjük, mint az előbbit, mert a dió hamar megbarnul. A sütéshez két személy kell, hogy a munka haladjon. Tálalása úgy történik, hogy a kürtőskalácsot hosszában éles késsel kettévágjuk, és kétujjnyi szeletekre daraboljuk, vagy egészben tesszük az asztalra, és ott a csavarok mentén a tésztát széttörjük.
Frissen fogyasztva a legjobb.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KÜRTÖSKALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.