Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KALÁCSOK 3.

2019.02.08

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

 


Barches (kalács)
Hozzávalók: 75 dkg sima búzaliszt, 1 közepes nagyságú burgonya, 1 dkg élesztő, 2 kockacukor, fél dl langyos víz, 1 db tojás, 1 púpozott teáskanál só, 3-3,5 dl langyos víz, 3 dkg sütőmargarin, 1 evőkanál darálatlan mák (a tetejére).

Elkészítése:
Az élesztőt fél dl langyos vízben simára keverjük, hozzáadjuk a kockacukrot és hagyjuk felolvadni. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Egy mély, nagy tálba beöntjük a lisztet, közepébe mélyedést vájunk és a meleg, áttört burgonyával együtt az összes hozzávalót beletesszük, majd a langyos vízzel és az élesztővel addig gyúrjuk, amíg formázható tésztát nem kapunk. (Géppel nagyon egyszerű kikeverni, kb. tíz percig tart.) Lisztezett deszkára rakjuk a cipóvá formált tésztát és egy tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén!) dupla nagyságúra kelesztjük (ez kb. két órát vesz igénybe).
Tetszés szerinti fonatokat vagy kerek cipócskákat készítünk belőle, majd sütőlemezre téve, a tetejét bőven meghintjük mákkal.
Előmelegített forró sütőbe toljuk, és erős lángon szép piros-barnára megsütjük.

 

Bolhási kalács
Elkészítése:
Peterdi Ferencné egyik kedvence a "zaherines kakaós kalács", amihez 80 deka lisztet, csipet sót, 3 evőkanál porcukrot, 30 darab szacharin-édesítő tablettát, 3 tojássárgáját, 10 deka étolajat dagaszt össze fél liter tejben felfuttatott 10 dekányi élesztővel. Fél óra kelés után a tészta feléhez egy evőkanál tejet, ugyanennyi cukrot és kakaóport, valamint 5 darab szacharint kever, majd összesodorja két rúddá.
A tésztát pihentetés és sütés után cukros vízzel megkeni.

Borkalács
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 tojás, 1 dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése:
A lisztet összemorzsoljuk a zsírral, beledolgozzuk a tojást és a fűszereket, végül annyi bort adunk hozzá, hogy közepesen kemény, formázható tésztát kapjunk. Hűvös helyen legalább 2 órán keresztül pihentetjük. Apró cipókra osztjuk, és azokat kalács formájúra alakítjuk, vagy az egész, egyben hagyott tésztát három részre osztjuk, hosszúkásra formáljuk, és fonatokat készítünk belőle. A kalácsok tetejét olvasztott zsírral kenjük meg, és előmelegített forró sütőben szép sárgásbarnára sütjük.

Bögrés kalács
Recept Gadányból

Elkészítése:
A tésztához valókat nem kell mérni, csak egy kétdecis bögrére van szükség.
A tésztához vegyünk 3 bögre lisztet, 2 bögre cukrot, 1 bögre tejfölt, 4 tojást, 1 csapott evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál kakaót, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 kocka margarint és 1 merőkanál tejet.
Ezeket keverőgéppel két perc alatt simára dolgozzuk. A tészta felét vajjal kikent, belisztezett szögletes formába öntjük. A másik feléhez keverjük a kakaót és a tejet. Ezután a fehér tészta tetejére öntjük, majd csak helyenként kissé összekeverjük a sütőformában levő fehér tésztával.
Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 3/4 óra alatt megsütjük.
Aztán tíz percig a formában pihentetjük.
Porcukorral meghintjük, de készíthetünk rá csoki vagy cukormázat is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KALÁCSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.