Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÉPVISELŐFÁNK 1

2019.07.14

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KEDVENC KÉPVISELŐ FÁNK RECEPTEM
Hozzávalók - A tésztához:
2 dl víz, 2 dl olaj, 2 csipet só, 2 csipet cukor, 20 dkg liszt, 8 db tojás.
Sárga krémhez:
1 l tej, 30 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 14 dkg vaníliás pudingpor
Cukrozott tejszínhabhoz:
5 dl tejszín, 1 dkg vaníliás cukor, 4 dkg porcukor

Elkészítése:
Kellő méretű edénybe téve a vizet, olajat, sót, porcukrot keverés mellett felforraljuk.
A tűzről levéve belekeverjük a lisztet.
Visszatéve a tűzre állandó keverés mellett besűrítjük.
Habverő segítségével a masszához adjuk az egész tojásokat egyenként jól elkeverve.
Nyomható, nem kemény, de nem is folyós tésztát kell kapni.
Kissé zsírozott tepsibe nyomózsákkal (lehet kanállal is) egymástól kellő távolságba (többszörösére nő sütés közben) kiadagoljuk a masszát.
Előmelegített vízgőzös sütőben 180-200 Celsius fokon, csukott ajtónál 15-20 perc alatt készre sütjük.
Az utolsó percekben szikkasztjuk.

CUKROZOTT TEJSZÍNHAB KÉSZÍTÉSE:
Elkészítése:
Ha a képviselőfánk kihűlt, a felső kb. 1/3-ad részen kalapot vágunk és az alsó 2/3-ad részbe csillagcső segítségével először sárga krémet, majd cukrozott tejszínhabot töltünk. A kalapot a tetejére helyezzük. Díszíthetjük porcukorral, de a kalaprészt lehet olvasztott cukorba is mártani, ekkor teteje meghinthető darált dióval.

KÉPVISELŐFÁNK 01.
Hozzávalók:
2 dl víz, 10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só. (Vaníliakrém vagy tejszínes csokoládékrém, vagy gyümölcskrém.)

Elkészítése:
A vízbe beleteszem a margarint és a sót, majd felforralom. Ezután egyszerre beleszórom a lisztet, és addig keverem, amíg össze nem áll. Ha az edény falától elválik, leveszem a tűzről, és állandóan kevergetve kihűtöm. Ezután egyenként belekeverem a tojásokat.

Egy habzsákba (vagy nejlonzacskóba, aminek az egyik sarkát levágtam) beletöltöm a masszát és zsírral kikent, vízzel megspriccelt sütőlapra, egymástól 3 centis távolságra diónyi gömböket nyomok.

Az előmelegített, forró sütőbe még külön is beleállítok egy kis edényt, tele vízzel, hogy elég gőz fejlődhessen benne, és a sütőlemezt betolom. 10 percig közepes lángon hagyom, majd a hőt mérsékelve, szép sárgásbarnára sütöm a fánkokat. Ha nem nyitom ki a sütő ajtaját az első 15 percben, duplájukra nőnek a fánkok.

(Ha viszont kinyitom, a fánk nem emelkedik fel és szalonnás, tömör marad a sütemény.)

A belül üreges fánkokat, azonnal leveszem a sütőlapról és hagyom kihűlni.

Ezután, éles késsel úgy vágom félbe, hogy a fánk "kalapja" ne essen le róla, vagyis félig rajta maradjon.
Tetszés szerinti töltelékkel kínálom.

KÉPVISELŐFÁNK 02.
Hozzávalók:
Liszt 6 ek vaj 5 dkg, tojássárgája 6 db, só 1/4 késhegynyi

Elkészítése:
Két dl vizet 12 dkg liszttel folytonos keverés közt megfőzünk, teszünk bele pici sót, 5 dkg vajat, ezzel is jól összekeverjük, és félretesszük hűlni. Ha kihűlt egyenként beledolgozunk 6 tojássárgáját, kikent és lisztezett tepsibe kis halmokat rakunk, és világosra sütjük.
Kettőbe vágva, vaníliakrémmel megtöltjük.

KÉPVISELŐFÁNK 03.
Elkészítése:
Felhevítünk 1.5 dl vízben 3 dkg vajat, csipet sót. A tűzről levéve, folyton keverve, hozzáadunk 7 dkg lisztet, és kb. 1 percig főzzük, míg elválik az edénytől. A forró tésztához 2-3 felvert tojást adunk, ha kihűlt, belekeverünk fél kk. sütőport. Sütőlapra evőkanálnyi halmokat rakva belőle, forró sütőben megsütjük. 1 cs. vaníliás puding-port a tasakon feltüntetett módon, elkészítve kihűtünk. Elkeverjük 2 dl tejszínből vert kemény habbal. Megtöltjük vele a félbevágott fánkokat.
Tetejüket 5 dkg porcukorral hintjük meg.

KÉPVISELŐFÁNK 04.
Elkészítése:
Egy deci vizet 10 deka vajjal, csipet sóval, 1 kávéskanál cukorral felforralunk, majd belekeverünk tíz deka lisztet, és kevergetve addig melegítjük, amíg a massza elválik az edény falától. Amikor langyosra hűlt, belekeverünk 3 tojást.

Vajazott, lisztezett sütőlapra nyomózsákból gömböket formázunk. Felvert tojással megkenjük a tetejüket, és kb. 200°C- os sütőben kisütjük.

Utána félbevágjuk, és vaníliakrémmel megtöltjük.
Elkészítési idő: kb. 1 óra.
Sütés közben a sütő ajtaját az első 15 percben nem szabad kinyitni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KÉPVISELŐFÁNKOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.