Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÉPVISELŐFÁNK 2.

2019.10.06

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KÉPVISELŐFÁNK 05.
Tészta:
15 dkg vaj, 15 dkg liszt, 15 dkg víz, 5 egész tojás
Krém:
1 egész tojás, 2 tojássárgája, 12 dkg cukor, másfél deci tej, 2 dkg vaníliás cukor, 3 deci tejszínhab

Elkészítése:
A 15 dkg vajat és a 15 dkg vizet csipetnyi sóval habüstben felforraljuk és forrás közben, állandó keverés mellett beleszórunk 15 dkg lisztet. Addig főzzük, amíg az edény oldaláról le nem válik. Ha a tűzről levettük, keverés közben egyenként hozzáadunk 5 tojást.
Ekkor vajazott, kilisztezett tepsibe dió nagyságú kis halmokat rakunk evőkanállal, vagy nyomózsákkal. Forró sütőben lassan kisütjük, s egy kissé kiszárítjuk. 10 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk összeesik! Ezután tetejét levágjuk, és tejszínhabos vaníliakrémmel töltjük.
A vaníliakrémet a következő módon készítjük el: 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, másfél deci tejet, 12 dkg cukrot habüstbe teszünk, és 3 dkg vaníliás cukorral sűrű krémmé hevítjük. Ezután lehűtjük és hozzákeverünk 3 deci, keményre felvert tejszínhabot.
A fánkot ezzel töltjük meg.

KÉPVISELŐFÁNK 06.
Elkészítése:
1,5 dl vizet 15 dkg zsírral felforralunk, hozzáadunk 15 dkg lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta az edény falától el nem válik, majd a forró tésztához egyenként hozzáadjuk az 5 egész tojást. A tésztából a tepsibe kis halmokat teszünk és előmelegített sütőben, 20-25 percig sütjük. Kihűlés után tetejüket levágjuk, és vaníliakrémmel töltjük.

Krém:
2,5 dl hideg tejet egy mély edénybe öntjük és hozzáadjuk a vanília ízű krémport. Elektromos habverővel, magas fokozaton 3 percig verjük.
Ráhelyezzük a tetőket, porcukorral meghintve tálaljuk.

KÉPVISELŐFÁNK 07.
Somogyfajszi recept
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 egész tojás, 1 cs vaníliás pudingpor, 1 cs vaníliás cukor, fél liter tej, 20 dkg cukor, 2-3 dl tejszín

Elkészítése:
A vajat 10 dkg vízzel (nem tévedés) felforraljuk, és hozzáadjuk a lisztet. állandóan keverjük addig, míg teljesen összeáll, és elválik a lábastól. Levesszük a tűzről, és egyenként belekeverjük az egész tojásokat. A harmadik tojás után ellenőrizzük a masszát. Képlékenynek kell lennie, de nem folyhat el.

Egy evőkanálnyit kiveszünk belőle, és sütőlemezre tesszük. Akkor jó a massza, ha nem folyik szét, hanem a kiszaggatott kis gombóc biztonságosan megáll.

A kész masszát egy evőkanál segítségével diónyi nagyságúra szaggatjuk, és megforrósított, kb. fél deci vízzel meglocsolt sütőlemez közepére, egymástól kb. nyolc-tíz cm távolságra helyezzük. A sütőt 10 percig nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik.
Sütés ideje 15-20 perc.
Krém:
3 tojás sárgáját, 8 dkg liszttel, 8 dkg cukorral, vaníliával és egy dl tejjel simára elkeverünk. A 4 dl tejet forrni tesszük. Ha forr, folyamatos keveréssel ezt a pépet belefőzzük. Ahogy felforrt, azonnal levesszük a tűzről, és a már közben felvert tojásfehérjét 7 dkg cukorral még melegen belekeverjük.
A fánkokat ezzel töltjük.

KÉPVISELŐFÁNK 08.
Elkészítése:
15 dkg vaj vagy margarin 15 dkg vízzel lesz felforralva. Ha forr, 15 dkg lisztet keverünk bele és egyenként 5 kis tojást. Dió nagyságú gombócokat vizes kanállal tepsibe szaggatjuk.

(Jó ritkán tegyük a gombócokat).

1 liter tejjel 2 vaníliás pudingporral krémet főzünk.
Ezzel töltjük a fánkokat.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KÉPVISELŐFÁNKOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.